Mijn moeder heeft kanker en wil geen suiker meer eten!

Kun je nu wel of geen suiker eten als je kanker hebt? Truke haar moeder is volledig gestopt met suiker eten maar dat levert een groot probleem op.

Truke (51) kwam bij Dorothé met de volgende vraag: “Mijn moeder heeft kanker en wordt hiervoor binnenkort behandeld. Maar, er is een probleem met haar gewicht. Ze valt te veel kilo’s af omdat ze sinds haar diagnose geen suiker meer eet. Wat nu?”

“Sinds mijn moeder de diagnose baarmoederhalskanker heeft, is ze gestopt met het eten van suiker en producten die suiker bevatten. Ze is ervan overtuigd dat de kanker weg zal gaan als zij zich maar aan haar dieet houdt.”

Stop met afvallen

“Nu is ze altijd behoorlijk aan de maat geweest maar sinds ze kanker heeft, vliegen de kilo’s eraf. De dokter zegt dat het afvallen moet stoppen anders komt ze straks niet door de therapie. Chemo en bestraling staan beiden op het programma. De prognose is positief als de therapie zijn doorgang kan hebben en niet gestaakt wordt, bijvoorbeeld omdat ma door vermagering te weinig weerstand heeft. Het advies luidt nu: stop met afvallen en zorg voor een stabiel gewicht.”

Sporen van suiker

“Dit is bijna een grappig verhaal, ware het niet zo serieus en bedreigend. Mijn moeder heeft altijd gekampt met overgewicht. Ze is nu in een maand tijd tien kilo afgevallen. Ze heeft eindelijk de kracht en motivatie gevonden om van de suiker af te blijven. Voordat ze ook maar iets eet, neemt ze alle kleine lettertjes op de verpakking onder de loep om er zeker van te zijn dat er geen suiker in zit, of iets anders wat er op lijkt. En, als ik haar iets voorschotel wat ik zelf heb bereid, begint ze met een klein hapje. Dan zie je haar aandachtig proeven en als ze dan ook maar een enkel vermoeden heeft dat er suiker in zit, laat ze het staan. Ik weet me geen raad meer! Wat moet ik doen?”

De oplossing

Bij een diagnose kanker slaat de paniek pas goed toe bij mensen. Er wordt naar een strohalm gezocht, iets om zich aan vast te klampen. Helaas gaat er tegenwoordig een fabeltje rond over suiker. Tumoren hebben glucose nodig om te groeien. Dat klopt! Daarom zouden kankerpatiënten geen suiker moeten eten. Fout!  

Glucose  (= suiker in het lichaam) wordt door het lichaam zelf geproduceerd. Ongeacht of er suiker gegeten wordt. Zonder glucose kan een mens namelijk niet leven. Het is belangrijk dat iemand je moeder ervan overtuigt dat ze het bij het foute eind heeft. En, dat je moeder op deze manier, op z’n hardst gezegd: haar eigen graf graaft! Probeer iemand te vinden die ze vertrouwt of gelooft.

Suiker geen boosdoener

Professioneel gezien de oncoloog misschien? Of een lokale zelfhulpgroep voor patiënten met kanker? Privé misschien een goede vriendin of kundig familielid met verstand van zaken? Het is belangrijk dat je moeder begrijpt dat suiker nu voor een keer geen boosdoener is. Vanaf nu mag ze niet meer gewicht verliezen. Er moeten nu reserves opgebouwd worden voor straks als ze, door de therapie, te zwak en te lamlendig is om te eten.

Mijn advies voor tijdens de therapie

  • In de ideale situatie haalt moeder zelf, eventueel samen met een familielid of mantelzorger het eten in huis zodat ze weet wat er is.
  • Verspreid het eten over de dag in 8 tot 10 calorierijke hapjes, zowel zoete als hartige kleine hapjes.
  • Bepaal 8 à 10 eetmomenten per dag en zet er de klok op gelijk. Vraag haar op ieder eetmoment waar ze trek in heeft.
  • Weeg je moeder maximaal één keer per week of voor en na de therapie.

Mijn extra tip

Mensen met kanker maken vaak een smaak- en geurverandering door en kunnen totaal onvoorspelbaar zijn in wat ze willen eten. Schrik niet als ze ineens geen ijsjes meer lust bijvoorbeeld, dat kan de volgende dag weer helemaal anders zijn. Daarom is het handig om een gevarieerd aanbod in huis te hebben. Variaties in koud-warm, vloeibaar- normaal, zoet-hartig, gekruid-neutraal.  Dan zit er altijd wel iets tussen wat ma kan handelen.

Dit vind je misschien ook leuk
Rimpels verminderen zo doe je dat
Lees verder

Rimpels verminderen, eet dan dit

Hoe kun je rimpels verminderen of voorkomen? Onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur legt dit keer precies uit wat je zelf kunt doen hieraan.