De modekleuren van 2024 zijn: blauw, Barbie roze én goud…heel veel goud!

Wat zijn de modekleuren voor dit seizoen? We vroegen het aan onze budgetstyliste Jeltje van der Pol, die als geen ander weet wat er speelt!

De eerste zonnestralen breken gelukkig weer door en sinds enkele dagen is de winter officieel voorbij. Tijd dus om de kast open te trekken en te kijken wat we dit jaar allemaal gaan dragen. We vroegen onze budgetstyliste Jeltje van der Pol dan ook: wat zijn de modekleuren van 2024 waar we rekening mee moeten houden?

Er is veel waar we dit jaar mee kunnen werken, maar er zijn een paar kleuren die er echt met kop en schouders bovenuit steken. “Verreweg de meest populaire modekleur van 2024 is (tromgeroffel): blauw! Waar we vorig jaar voornamelijk rood zagen, is het nu blauw wat je op alle catwalks voorbij ziet komen.” Nou, dat belooft wat want blauw is een kleur waar we veel mee kunnen. Is dat het enige? Jeltje: “Nee hoor, er is dit seizoen niet één kleur waarmee we kunnen werken. Er zijn meer trendy modekleuren waar we rekening mee kunnen houden.”

Zo blauw als een tientje

Een strak blauwe lucht, blauwe zeeën, Delfts blauw of het spreekwoord ‘Zo blauw als een tientje’. Overal om ons heen is de kleur blauw te vinden. Het spreekwoord verwijst natuurlijk naar het oude briefje van tien wat blauw was en waarmee we ‘vervlogen tijden’ aanduiden. Maar blauw is gelukkig weer alles behalve verleden tijd. Het is een kleur die veel met ons doet. Misschien nog wel meer dan andere kleuren. Het is een kleur met een bepaalde gevoelswaarde. Zo lopen we een ‘blauwtje’ als onze liefde of interesse niet beantwoord wordt, we voelen de ‘blues’ als we melancholisch of droef zijn én we ergeren ons blauw als we geïrriteerd zijn. En, blauw wekt ook vertrouwen. Dat is de reden waarom je blauw vaak ziet bij medische onderwerpen, financiële merken óf politieke partijen.

Jeltje: “Op de catwalk zag je dit jaar al heel veel blauw voorbijkomen. En dan heb ik het niet over één kleur blauw, maar juist alle tinten blauw. Van donkerblauw tot lichtblauw, we kunnen dit voorjaar weer van alles aantrekken. Misschien heb je nog wat in je kast hangen wat je opnieuw kunt gebruiken, of is het de hoogste tijd om wat nieuwe spullen te kopen waarmee je je kast kunt aanvullen. Kijk écht even wat je met blauw kunt doen én welke tint blauw jouw voorkeur heeft. Vooral de kalmerende tinten blauw, zoals lichter blauw, lijken heel populair op het moment.”  

Barbie roze

Dat brengt ons meteen bij een andere modekleur van dit seizoen, die hartstikke goed gecombineerd kan worden met blauw: (Barbie) roze. De kleur heeft, sinds de lancering van de mateloos populaire film vorig jaar, een complete comeback gemaakt. “Knalroze is helemaal terug, samen met paars en lila. Je ziet het niet alleen bij de collectie van Wibra, die ik bij Inge bij me had toen ik bij haar in de kast dook. Je ziet het ook bij dure designer merken. Iedereen is op de Barbie-trend gesprongen. Dus dat ga je, verwacht ik, ook dit jaar nog heel veel zien.”

In de kast bij Inge hingen al enkele roze kledingstukken, toen Jeltje bij haar langsging om haar te helpen met nieuwe outfits. Het is een kleur die heel goed gecombineerd kan worden met andere kleuren én het doet wat met je stemming en uitstraling. Het is vooral een vrolijke kleur waar mensen blij van worden. Heb je iets roods in je kast hangen, combineer het dan. Het zal je verbazen over hoe goed deze twee kleuren samengaan. “Vorig jaar zei ik het ook al toen ik bij Gemmy in de kast dook. Color blocking noemen we dat. Twee contrasterende kleuren die je niet zo snel combineert, maar als je het doet zie je opeens hoe goed het werkt!”

Goud, zilver en brons

Nee, we hebben het niet over de Olympische Spelen in Parijs dit jaar, maar over de andere modekleuren van 2024. “Een metallic broek, rok of jurk; het is weer helemaal in. Vorig jaar hadden we ook vaak pailletten waarin dat terugkwam. Nu kun je het in van alles gebruiken. Dus als een broek, rok of jurk too much is voor je gevoel. Gebruik dan accessoires die je draagt. Denk aan leuke gouden schoenen, een tas of een paar oorbellen. Gisteren zag ik op televisie dat broches ook weer helemaal in zijn en dat klopt. Je kunt het echt op allerlei manieren deze kleuren integreren in je outfit.”

Is er dan nog iets wat we vergeten zijn voor komend seizoen? Jeltje: “Er zijn echt meerdere kleuren die we dit seizoen steeds terug zien komen. Maar er is één andere kleur waar ik altijd heel erg van hou: groen. Groen is gelukkig ook weer helemaal in de mode voor dit voorjaar én voor de zomer natuurlijk. Van legergroen tot pistachegroen, ook hier zijn alle tinten groen weer terug. En als je dat weer combineert met bijvoorbeeld die goudkleurige schoenen of accessoires, wow! Moet je maar kijken hoe dat eruitziet. Daar kun je echt alle kanten mee op!”

De nieuwe collectie is te shoppen in de winkels van Wibra. Zoek hier naar de dichtstbijzijnde winkel bij jou in de buurt.
Dit vind je misschien ook leuk