Een zakelijke outfit hoeft niet saai te zijn. Zo vind je de juiste balans tussen zakelijk en casual!

Waarom denken mensen bij een zakelijke outfit altijd meteen aan serieus, strak en grijs? Volgens Jeltje van der Pol is dat nergens voor nodig.

Als je serieus genomen wilt worden op je werk, moet je serieuze kleding dragen, of toch niet? Zakelijke outfits hebben een nogal saai imago. Mantelpakjes, strakke kleding, saaie kleuren. Het schreeuwt vooral heel hard: je mag niet te veel opvallen!

Maar is dit nog steeds zo, of zijn de tijden inmiddels veranderd? En, wat is er eigenlijk mis met het dragen van zakelijke kleding die je ook heel makkelijk privé aankunt doen? Budgetstyliste Jeltje van der Pol komt dit dilemma heel vaak tegen als ze mensen helpt met hun outfit. Met name heel veel vrouwen worstelen hiermee. Daarom vroegen we Jeltje om haar mening hierover. Wat kan wel, wat kan niet en wat zijn de trends op dit moment?

Er verzorgd uitzien is het halve werk

“Er verzorgd uitzien is het allerbelangrijkste voor een zakelijke outfit,” zegt Jeltje. “Dat is dus ook wat ik altijd zeg tegen vrouwen die hiermee worstelen. Je gaat natuurlijk geen joggingbroek aantrekken of een baggy trui waar je het weekend mee op de bank ploft om een serie te bingen. Dat is natuurlijk heel logisch. Maar durf 100% uit je comfortzone te stappen en kies bijvoorbeeld voor kleur.”

Neem de kleur paars. Deze kleur is helemaal in dit najaar. Van diep aubergine tot zachte lavendel, paars heeft een prominente plek ingenomen in zowel zakelijke als casual outfits én heeft zich bewezen als een veelzijdige en tijdloze keuze voor iedereen. Paars straalt verfijning, maar zeker ook vertrouwen uit. Een paarse blouse of blazer gecombineerd met een neutrale broek of rok geeft een serieuze, maar toch stijlvolle uitstraling.

“Marleen, waar ik deze week bij langs ben gegaan om haar te helpen, heb ik een geweldige jurk van de Wibra gegeven om dit probleem op te lossen. Het is netjes, elegant én toch heel warm en vriendelijk. Zo kan ze zakelijk serieus genomen worden, terwijl ze toch dat casual gevoel houdt wat zo bij haar past.”

Voor formele gelegenheden kunnen vrouwen kiezen voor een elegante paarse jurk in combinatie met zwarte accessoires voor een krachtige look. Dus is het heel logisch dat de kleur paars zich perfect leent voor een goed passende zakelijke outfit.

Bekijk hier het resultaat van Jeltje’s bezoek aan Marleen

Een zakelijke outfit waar je je prettig in voelt

Een zakelijke outfit voor vrouwen hoeft tegenwoordig dus helemaal niet meer strak en serieus te zijn; de moderne zakelijke wereld is helemaal oké met meer casual outfits. Een zakelijke outfit mag zowel elegant als comfortabel zijn, waarbij goed gekozen casual elementen zoals een mooi gesneden blouse met een eigentijdse broek of een nette jurk met een cardigan een perfecte balans kunnen hebben tussen professionaliteit en comfort. Vrouwen moeten zich vooral zelfverzekerd en representatief kunnen voelen in iedere zakelijke setting. Belangrijk dus dat je je vooral ook prettig voelt bij wat je aanhebt, zonder dat het lijkt alsof je net je bed uitstapt of naar de sportschool gaat.

“Een andere belangrijke tip bij het samenstellen van je outfit is: kies voor kledingstukken die jouw favoriete lichaamsdeel benadrukken. Voor de een zijn dat de heupen, voor de ander misschien wel de bovenbenen. Wij vrouwen voelen ons vaak toch bezwaard dat we iets aan onszelf mooi vinden. Dat is natuurlijk heel Nederlands: doe maar gewoon. Maar er is echt helemaal niets mis met trots zijn op je lichaam. Welke vorm dat ook heeft. Kijk naar wat je wil benadrukken en stem daar je outfit op af. Dit kan een broek of jurk zijn die je taille accentueert of zelfs een goed zittende bh waar je je prettig in voelt. Je bent mooi en dat mag je nu ook laten zien aan iedereen!”

Conclusie

Kortom, er is werk aan de winkel dit najaar. Denk na over wat je wil uitstralen en waar je de nadruk op wilt leggen. Kijk wat er mist in je kast. Je hoeft echt niet allemaal nieuwe outfits te kopen terwijl je nog heel veel in je kast hebt hangen. Durf te combineren, want we hebben vaak meer in onze kast dan we denken. En kies ook hier weer voor kleur in je kast. Het is niet alleen maar zwart, grijs en donkerblauw wat de klok slaat. Maak gebruik van die prachtige kleuren die overal hangen. Je hebt het verdiend!

Geïnspireerd geraakt en heb je zin in een kleurrijke én betaalbare look? De collectie die je ziet bij Marleen, is nu te koop. Gewoon bij Wibra

Dit vind je misschien ook leuk