Gepofte bieten uit de oven met gorgonzola en honing

Er zijn veel meer soorten bieten dan de bekende rode biet en ze zijn heerlijk! Vooral als je deze gepofte bieten uit de oven maakt.
Bieten uit de oven
Bieten uit de oven

Gepofte bieten uit de oven zijn heel makkelijk te maken en ooooooh wat zijn ze lekker! In de supermarkt zien we vaak rode bieten liggen, maar deze knollen komen in nog meer prachtige kleuren voor. 

Als je op zoek bent naar rauwe bieten, kom je vaker gele, witte of chioggiabieten tegen. De laatste hebben prachtige roze ringen die een plaatje zijn om te gebruiken in bijvoorbeeld een salade. Voor dit gerecht is een mix van wit, geel en rood het mooist. Een beetje kleur op tafel kan nooit kwaad!

In veel recepten worden bieten geroosterd in zilverfolie. Dat kan natuurlijk ook, maar dat is helemaal niet nodig. Het schilletje van de rauwe bieten vormt een goede beschermlaag waardoor zilverfolie overbodig is. Door het roosteren van bieten worden ze klaargestoomd in hun eigen vocht, wat resulteert in een mooie intense bietensmaak. Er verdampt nog wel een deel, maar dat is niet erg! Zo krijgen ze een mooie vlezige structuur.

Deze bieten uit de oven vormen ook een prachtige basis voor een salade! Samen met spinazie, rucola en een goede vinaigrette  maak je er makkelijk een complete maaltijd van. Ook zijn ze een perfect bijgerecht voor het zogenaamde ‘Hollandse AVG’tje’ (aardappelen, vlees en groenten).

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Gepofte bieten uit de oven met gorgonzola en honing

Gepofte bieten uit de oven zijn overheerlijk en lekker zoet van smaak. Dat smaken met de wat zoutige gorgonzola is een 'match-made-in-heaven'.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 1 uur
Totaal 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 8 rauwe bieten
  • 4 el olijfolie
  • 120 gram gorgonzola
  • 2 el honing
  • 100 gram walnoten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schrob de bieten goed schoon onder stromend water. Leg de bieten op de bakplaat met bakpapier en masseer ze in met olijfolie tot de gehele biet is bedenkt. Breng de bieten om smaak met een snuf zout.
  • Zet de bakplaat met bieten in de voorverwarmde oven. Rooster de bieten in 50 minuten gaar. Als de bieten groter zijn, kunnen ze meer tijd in beslag nemen. Prik met een vork in de bieten om te kijken of ze goed gaar zijn.
  • Verwarm ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de walnoten toe en verdeel over de pan. Rooster de walnoten tot ze lichtbruin kleuren en beginnen te geuren, dit duurt ongeveer 5 minuten. Zijn ze goed? Haal de walnoten direct uit de pan om te voorkomen dat ze verbranden. Hak de walnoten grof.
  • Kruis de bieten in met een mes en open deze een beetje of snij de bieten in plakjes. Verkruimel de gorgonzola en leg in de kruising van de bieten. Besprenkel de gorgonzola met de honing en strooi als laatste de walnoten over de bieten heen. Eet smakelijk!
Wat anderen nu lezen
Frisse aardappelsalade

Frisse aardappelsalade

Een aardappelsalade kan heel ‘saai’ zijn. Maar daar brengt dit recept verandering in! Het is fris van smaak én fris van kleur. Wat wil je nog meer?!
Knolselderijpuree

Knolselderijpuree

Knolselderijpuree is een gezonde variant op de aardappelpuree. En lekker dat het is! Wat overigens ook lekker is, het is ook een heel budgetvriendelijke optie.
Coq au vin recept

Klassiek coq au vin recept

Dit coq au vin recept is een absolute Franse klassieker die niet mag ontbreken in je repertoire. En zo maak je die echte, authentieke versie.