Gepofte bieten uit de oven met gorgonzola en honing

Er zijn veel meer soorten bieten dan de bekende rode biet en ze zijn heerlijk! Vooral als je deze gepofte bieten uit de oven maakt.

Gepofte bieten uit de oven zijn heel makkelijk te maken en ooooooh wat zijn ze lekker! In de supermarkt zien we vaak rode bieten liggen, maar deze knollen komen in nog meer prachtige kleuren voor. 

Als je op zoek bent naar rauwe bieten, kom je vaker gele, witte of chioggiabieten tegen. De laatste hebben prachtige roze ringen die een plaatje zijn om te gebruiken in bijvoorbeeld een salade. Voor dit gerecht is een mix van wit, geel en rood het mooist. Een beetje kleur op tafel kan nooit kwaad!

In veel recepten worden bieten geroosterd in zilverfolie. Dat kan natuurlijk ook, maar dat is helemaal niet nodig. Het schilletje van de rauwe bieten vormt een goede beschermlaag waardoor zilverfolie overbodig is. Door het roosteren van bieten worden ze klaargestoomd in hun eigen vocht, wat resulteert in een mooie intense bietensmaak. Er verdampt nog wel een deel, maar dat is niet erg! Zo krijgen ze een mooie vlezige structuur.

Deze bieten uit de oven vormen ook een prachtige basis voor een salade! Samen met spinazie, rucola en een goede vinaigrette  maak je er makkelijk een complete maaltijd van. Ook zijn ze een perfect bijgerecht voor het zogenaamde ‘Hollandse AVG’tje’ (aardappelen, vlees en groenten).

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Gepofte bieten uit de oven met gorgonzola en honing

Gepofte bieten uit de oven zijn overheerlijk en lekker zoet van smaak. Dat smaken met de wat zoutige gorgonzola is een 'match-made-in-heaven'.
5 van 1 stem
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 1 uur
Totaal 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 8 rauwe bieten
  • 4 el olijfolie
  • 120 gram gorgonzola
  • 2 el honing
  • 100 gram walnoten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schrob de bieten goed schoon onder stromend water. Leg de bieten op de bakplaat met bakpapier en masseer ze in met olijfolie tot de gehele biet is bedenkt. Breng de bieten om smaak met een snuf zout.
  • Zet de bakplaat met bieten in de voorverwarmde oven. Rooster de bieten in 50 minuten gaar. Als de bieten groter zijn, kunnen ze meer tijd in beslag nemen. Prik met een vork in de bieten om te kijken of ze goed gaar zijn.
  • Verwarm ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de walnoten toe en verdeel over de pan. Rooster de walnoten tot ze lichtbruin kleuren en beginnen te geuren, dit duurt ongeveer 5 minuten. Zijn ze goed? Haal de walnoten direct uit de pan om te voorkomen dat ze verbranden. Hak de walnoten grof.
  • Kruis de bieten in met een mes en open deze een beetje of snij de bieten in plakjes. Verkruimel de gorgonzola en leg in de kruising van de bieten. Besprenkel de gorgonzola met de honing en strooi als laatste de walnoten over de bieten heen. Eet smakelijk!
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Pasta met bonen en pancetta
Lees verder

Pasta met bonen en pancetta

Deze makkelijke pasta met bonen en pancetta is in één pan te maken en lekker snel klaar, op zo’n doordeweekse donderdag als vandaag.
Chiapudding met frambozen
Lees verder

Chiapudding met frambozen

Chiapudding is niet alleen heel erg gezond, het is ook heel erg lekker! Als dessert, tussendoortje of ontbijt. En, het is ook heel makkelijk te maken.
Kip tikka masala recept
Lees verder

Kip tikka masala met rijst

Heb je dit weekend zin in iets anders dan groente, vlees en aardappelen? Dit Indiase kip tikka masala recept is het perfecte recept om je honger te stillen.
Quiche met paddenstoelen
Lees verder

Quiche recept met paddenstoelen

Dit quiche recept is nu eens niet met ei, spek en kaas, maar vegetarisch met lekkere gemengde paddenstoelen. Makkelijk te maken én hartstikke gezond!