Stamppot hutspot recept met tijm en venkelworst

Dit hutspot recept heeft een heerlijke internationale twist, maar wist je dat stamppot hutspot helemaal niet zo typisch Nederlands is als we denken?

Oh jee, we horen je al roepen: “Dit hutspot recept is echt niet die ouderwetse stamppot hutspot die we in Nederland kennen!” Maar je leest het goed: stamppot hutspot is eigenlijk helemaal niet zo Nederlands als we met z’n allen denken!

Tijdens de 80-jarige oorlog zouden de Spanjaarden namelijk een pan hutspot hebben achtergelaten, die bij ons weer heel erg in de smaak viel. Dat klinkt heel aannemelijk en er is natuurlijk ook helemaal niets mis mee. Landen laten zich continue beïnvloeden door alles om zich heen. Wij ook. En, na al die eeuwen sinds de 80-jarige oorlog, mogen we rustig zeggen dat stamppot hutspot een traditioneel recept is geworden; mmm…typisch Nederlands!

Hutspot recept met een twist

Maar met dit hutspot recept gaan we dus toch een beetje terug naar vroeger en laten we ons én onze smaak beïnvloeden door internationale ingrediënten. Het maakt die oude, vertrouwde hutspot wat moderner met gekaramelliseerde groenten en verse tijm om meer smaak te geven aan deze klassieker. Lekker om te serveren met nog een buitenlandse lekkernij: Italiaanse venkelworst.

Ingrediënten

  • 2 el roomboter
  • 800 gram winterpeen, geschild en in plakken gesneden
  • 500 gram uien, in halve ringen
  • ½ bosje tijm
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 4 venkelworsten

Bereiding

Verhit de pan voor de stamppot op middelhoog vuur samen met een klontje boter. Doe de wortel in de pan en bak ze rond de 5 minuten aan, geef ze de tijd om een te karamelliseren. Schep de wortel uit de pan en herhaal dit met de uien. Rits ondertussen de tijm en voeg toe als de uien een beetje zijn gekaramelliseerd. Doe de wortels weer in de pan en schep goed door.

Doe de aardappels in de pan en vul de pan aan met kokend water, tot de aardappelen net niet onder staan en breng op smaak met zout. Kook de aardappelen voor 20 minuten, ze zijn gaar als je er goed met een vork doorheen kunt prikken.

Bak tijdens het koken van de aardappelen de venkelworsten gaar in een koekenpan. 

Giet de pan af en stamp de aardappelen, wortel en uien tot een puree. Voeg nog een extra klontje boter toe en een scheutje melk of kookvocht. Breng op smaak met zout en peper en roer goed door elkaar.

Dit vind je misschien ook leuk