Kip tikka masala is een Indiaas gerecht met een heerlijke romige saus met tomaten en kruiden. Maar, de herkomst van het gerecht is niet onomstreden. Ondanks dat het namelijk een van de meest populaire Indiase gerechten is op iedere menukaart, is het recept waarschijnlijk in het Engelse Glasgow ontstaan.
Maar of dit nu echt zo is, of dat het gerecht wel degelijk uit India komt, voor ons bij Zin in Koffie maakt het niet zoveel uit. Het is namelijk een heerlijk gerecht en geschikt voor iedere gelegenheid. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om te maken. Laten we dus snel beginnen, dan kan de kip lekker lang marineren.
Ingrediënten
Voor de kruidenmix:
- 2 tl gemalen komijn
- 2 tl gemalen koriander
- 2 tl kurkuma
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl garam masala
- 2 tl chilivlokken
- 1 tl gemalen kardemom
- ½ tl gemalen kruidnagel
- ½ tl kaneel
Voor de marinade:
- 150 gram Griekse yoghurt
- sap van ½ citroen
- 400 gram kipfilet, in blokjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 cm gember, geraspt
Voor de saus:
- 600 gram tomaten, in blokjes gesneden
- 2 el ghee, of boter als je geen ghee hebt
- 1 grote ui,
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 cm gember, geraspt
- 100 ml slagroom of Griekse yoghurt
- ½ bosje koriander, fijngehakt
Bereiding
Meng alle specerijen in een kommetje door elkaar en verdeel in tweeën, één helft gebruik je voor de marinade en de andere helft voor de saus.
Meng in een grote kom het kruidenmengsel van de marinade met Griekse yoghurt, citroensap, knoflook, gember en breng op smaak met zout. Schep de kip door de marinade en dek af. Laat de kip minstens een uur marineren in de koelkast, maar een hele nacht is beter.
Verhit een pan op hoog vuur met de ghee en bak hierin de kip goudbruin, je kunt hiervoor ook een grillpan gebruiken. Schep de kip uit de pan en houd apart.
Zet het vuur op middelhoog en bak de ui in dezelfde pan glazig. Voeg de knoflook, gember, en de kruidenmix voor de saus toe. Bak twee tot drie minuten mee tot de specerijen beginnen te geuren. Voeg de tomatenblokjes toe en schep goed door, tot alles goed gemixt is. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuutjes sudderen tot de tomaten uit elkaar vallen en de olie begint te scheiden.
Als je van een gladde textuur houdt, pureer dan de saus met een staafmixer tot alle tomaten zijn fijngemalen. Kook de saus in tot de gewenste dikte en voeg de kip en slagroom toe. Roer goed door en verwarm 5 minuten mee.
Serveer de kip tikka masala met rijst en naanbrood en garneer met de koriander.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.