Lekker zelfgemaakte salades maken voor op kantoor? Het klinkt als muziek in de oren, maar in de praktijk pakt het toch vaak iets anders uit. Het meeneembakje salade dat je had voorbereid, is veranderd in een zompig hoopje ellende. Daar gaat je lunch!
Nee hoor, wij hebben dé oplossing om heerlijke salades te maken die je ook tijdens de lunch perfect kunt opeten. Dat lukt als je de volgende volgorde aanhoudt bij het samenstellen van je salade:
Laag 1: Dressing
Als de salade lang in een dressing staat, wordt deze zompig. Vooral bladgroenten kunnen hier slecht tegen.
Laag 2: Opvulgroenten
Leg in de dressing alle groenten die wél tegen dressing kunnen. Dan hebben ze ook nog eens de tijd om lekker te marineren. Kies voor tomaatjes, wortel, komkommer, lente-ui, radijsjes, edamame, paprika of peultjes!
Laag 3: Granen, peulvruchten en proteïne
Om een salade vullend te maken voor een langere periode voeg je granen, peulvruchten of proteïne toe. De opvulgroenten zorgen voor een beschermlaag van de dressing. Sommige granen zuigen zich vol met vocht, dan blijft er geen dressing meer over! Kies voor linzen, kikkererwten, quinoa, boekweit, kip of tofu.
Laag 4: Bladgroenten
Dit zijn de groenten die het meest kwetsbaar zijn. Denk aan rucola, botersla, boerenkool, palmkool of spinazie. Door deze bovenop te leggen worden deze fragiele blaadjes niet geplet door het gewicht van zwaardere ingrediënten, en blijven ze droog van de dressing.
Laag 5: De laatste toppings
Op de bladgroenten komt de laatste laag: topping die niet vochtig mogen worden. Denk aan gebrande noten of knapperige croutons.
Deze salade maken voor op kantoor
Tijd om een salade te maken die je perfect kunt meenemen naar kantoor. Er zit groente in, bonen én een heerlijke dressing om het af te maken.
Goedgevulde caprese salade
Ingrediënten
Voor de balsamicovinaigrette:
- 4 el balsamicoazijn
- 1 teen knoflook (fijngehakt)
- 1 tl dijonmosterd
- 5 el olijfolie
Voor de salade:
- 100 gram cherrytomaatjes
- 1 stengel lente-ui
- ½ rode paprika
- 100 gram mini mozzarella
- 100 gram limabonen
- ½ bosje basilicum
- 30 gram babyspinazie
- 1 el amandelen
Bereiding
- Begin met de balsamico vinaigrette. Meng in een kom de balsamico, knoflook en mosterd door elkaar. Druppel de olijfolie in de vinaigrette terwijl je blijft kloppen. Breng op smaak met zout en peper.
- Tip: Maak een dubbele portie vinaigrette en bewaar de dressing in een glazen pot. Zo kun je deze de hele week gebruiken!
- Snijd de cherrytomaatjes doormidden, de lente-ui in ringetjes en de rode paprika in blokjes.
- Giet een deel van de dressing in de meeneembox. Een smallere en hogere trommel werkt beter dan een lage. Leg hier de tomaatjes, paprika en lente-ui in.
- Begin met de volgende laag. Leg de mozzarella op de groenten, en maak de laag af met de limabonen.
- Scheur de blaadjes basilicum van de takjes en leg in de meeneembak. Vul de rest van de bak aan met babyspinazie en maak af met de amandelen. Schudden voor gebruik!
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.