Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Deze Ierse ham chowder is een perfect recept voor een makkelijke maandag waarop we lekker willen eten, zonder te veel tijd kwijt te zijn in de keuken.

Een chowder is een stevige soep op basis van slagroom en gebonden met aardappelen of een roux. Deze Ierse ham chowder heeft dat ook en komt uit het boek ‘Home Sweet Home‘ van Yvette van Boven.

Normaal is een chowder gemaakt met schelp- en schaaldieren, maar in Ierland doen ze het dus ook met ham. Daar wordt dan ook meestal zoete maïs aan toegevoegd. Yvette van Boven doet dat in dit recept niet, maar je bent geheel vrij om dat alsnog te doen als je het wilt.

Wil je meer receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten en meer.

Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Een chowder wordt meestal gemaakt met vis, maar Yvette van Boven maakt deze Ierse chowder met ham.
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 25 minuten
Totaal 35 minuten
Gang Soep
Keuken Iers
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 2 el roomboter
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 1 prei (in ringen)
  • 2 wortels (in de lengte gehalveerd en in dunne plakjes)
  • 1 handvol verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 vastkokende aardappelen (geschild en in dobbelsteentjes)
  • l kippenbouillon
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 500 gram schouderham (in grove blokjes)
  • 250 ml slagroom
  • verse peterselie (fijngehakt)
  • bieslook (fijngehakt)
  • cheddar (geraspt)

Bereiding

  • Verhit de roomboter in een grote zware pan en bak de ui, prei, wortel, tijm en laurierblaadjes zachtjes aan. Ze mogen niet bruinen. Voeg de aardappelen toe en bak ze even mee. Giet dan de bouillon erbij. De aardappelen moeten onderstaan. Is dit niet het geval, voeg dan extra bouillon toe.
  • Kook de aardappelen in ongeveer tien minuten bijna gaar. De soep moet gebonden zijn, maar je moet ook ergens op kunnen bijten. Breng de chowder op smaak met peper en zout.
  • Doe de blokjes ham en de slagroom erbij en laat vijf minuten meewarmen. Draai het vuur uit en laat de soep tien minuten staan. Breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout als dat nodig is.
  • Schep eerst de stukjes ham en aardappel in de kommen en schep dan de romige soep eromheen. Bestrooi met bieslook, peterselie en geraspte cheddar. Eet er lekker knapperig brood bij.

Ontvang ook receptinspiratie in je inbox

Wil je meer lekkere recepten en culinair nieuws ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze gratis mailing vol met recepten, reviews én aanbiedingen van onze partners.

Dit vind je misschien ook leuk
Pesto rijst
Lees verder

Pesto rijst maken

Een lekker makkelijk recept voor door de week is pesto met rijst. Heerlijk bij een stukje vis of een kipgerecht.
Vegetarische tajine met pompoen en linzen
Lees verder

Vegetarische tajine met pompoen en linzen

Een vegetarische tajine is perfect als je op zoek bent naar recepten voor een dag zonder vlees. Deze tajine met pompoen en linzen bevat alles wat je nodig hebt!
Pan con tomate
Lees verder

Spaanse pan con tomate

Ontbijt in Spanje heeft meestal een bordje met heerlijk geroosterd brood met tomatenpulp. Pan con tomate heet het en het is zooo heerlijk!