Een chowder is een stevige soep op basis van slagroom en gebonden met aardappelen of een roux. Deze Ierse ham chowder heeft dat ook en komt uit het boek ‘Home Sweet Home‘ van Yvette van Boven.
Normaal is een chowder gemaakt met schelp- en schaaldieren, maar in Ierland doen ze het dus ook met ham. Daar wordt dan ook meestal zoete maïs aan toegevoegd. Yvette van Boven doet dat in dit recept niet, maar je bent geheel vrij om dat alsnog te doen als je het wilt.
Ierse ham chowder van Yvette van Boven
Ingrediënten
- 2 el roomboter
- 2 uien (gesnipperd)
- 1 prei (in ringen)
- 2 wortels (in de lengte gehalveerd en in dunne plakjes)
- 1 handvol verse tijm
- 2 laurierblaadjes
- 4 vastkokende aardappelen (geschild en in dobbelsteentjes)
- 1½ l kippenbouillon
- zout en versgemalen zwarte peper
- 500 gram schouderham (in grove blokjes)
- 250 ml slagroom
- verse peterselie (fijngehakt)
- bieslook (fijngehakt)
- cheddar (geraspt)
Bereiding
- Verhit de roomboter in een grote zware pan en bak de ui, prei, wortel, tijm en laurierblaadjes zachtjes aan. Ze mogen niet bruinen. Voeg de aardappelen toe en bak ze even mee. Giet dan de bouillon erbij. De aardappelen moeten onderstaan. Is dit niet het geval, voeg dan extra bouillon toe.
- Kook de aardappelen in ongeveer tien minuten bijna gaar. De soep moet gebonden zijn, maar je moet ook ergens op kunnen bijten. Breng de chowder op smaak met peper en zout.
- Doe de blokjes ham en de slagroom erbij en laat vijf minuten meewarmen. Draai het vuur uit en laat de soep tien minuten staan. Breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout als dat nodig is.
- Schep eerst de stukjes ham en aardappel in de kommen en schep dan de romige soep eromheen. Bestrooi met bieslook, peterselie en geraspte cheddar. Eet er lekker knapperig brood bij.
Ontvang ook receptinspiratie in je inbox
Wil je meer lekkere recepten en culinair nieuws ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor onze gratis mailing vol met recepten, reviews én aanbiedingen van onze partners.
Tags
Redactie
Zininkoffie.nl is het nieuwste online magazine voor 50+ vrouwen, bomvol informatieve artikelen, tips, tricks en tal van deskundigen.