Ouderwetse mosterdsoep met knolselderij uit Groningen

Nederland heeft heel veel lekkere recepten die niet veel mensen meer kennen, zoals deze ouderwetse mosterdsoep uit Groningen. Lekker romig én licht pittig.

Mosterd was vroeger dé smaakmaker voor arbeiders, waardoor elke streek in Nederland een eigen soort had. Een van de bekendste die is overgebleven is de Groninger variant die we vandaag gebruiken in deze ouderwetse mosterdsoep.

Maar wat maakt deze mosterd nu zo lekker? Het is lekker pittig door de grove maling van de mosterdzaadjes en nét iets zuurder dan andere varianten. Deze combinatie gaat heel goed samen met de natuurlijke romigheid van knolselderij. Perfect om er een makkelijke soep van te maken dus! 

Ouderwetse mosterdsoep

Nederland kent tal van heerlijke recepten, zoals deze ouderwetse mosterdsoep uit Groningen. Je kunt de soep ook met mosterd uit een andere streek maken, maar die uit Groningen is heel bijzonder.
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 50 minuten
Gang Soep
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 blender of staafmixer

Ingrediënten
 

  • 2 el roomboter
  • 1 ui (in ringen gesneden)
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 2 el tarwebloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 knolselderij (geschild en in blokjes gesneden)
  • 100 ml slagroom
  • 5 el Groninger mosterd
  • 1 bosje peterselie (fijngehakt)

Bereiding

  • Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe, en bak tot deze glazig zijn. 
  • Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed door. Bak mee tot de roux naar koekjes begint te ruiken (ja echt!). Voeg dan scheutje voor scheutje de kippenbouillon toe aan de pan en roer goed door. Giet er de extra bouillon bij als de vorige scheut volledig is opgenomen door de roux.
  • Voeg de blokjes knolselderij toe aan de pan en breng aan de kook. Laat de soep 15 minuten pruttelen, tot je met een vork makkelijk in de knolselderij kunt prikken. Mix de soep glad met een staafmixer of blender. 
  • Roer de slagroom door de soep en voeg de Groninger mosterd toe. Breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel meer mosterd. Serveer met de fijngehakte peterselie.
Dit vind je misschien ook leuk
Pan con tomate
Lees verder

Spaanse pan con tomate

Ontbijt in Spanje heeft meestal een bordje met heerlijk geroosterd brood met tomatenpulp. Pan con tomate heet het en het is zooo heerlijk!