Witlof met ham en kaas uit de oven

Wij houden van witlof met ham en kaas uit de oven. Het is online één van de meest gezochte recepten. Daarom hebben we een heel lekker recept voor jullie.

De oude vertrouwde witlof met ham en kaas, maar dan nét even anders! In plaats van jong belegen kaas, gebruiken we in dit recept gruyère.

Deze Zwitserse kaas is rekbaar wanneer gesmolten, waardoor je prachtige ‘cheese-pulls’ krijgt in plaats van een hardere korst. De Parmaham en panko zorgen dan weer voor een knapperig element. Een bijgerecht om van te smullen!

Witlof wordt al jaren minder gegeten, terwijl het een overheerlijke groente is. Het is namelijk helemaal niet meer bitter! Terwijl veel mensen dat nog steeds denken, is de bitterheid er ondertussen helemaal uitgekweekt. Ook hoeven we witlof niet meer kapot te koken; er zijn veel lekkere manieren om deze groente te bereiden. Even laten karamelliseren in de pan en je hebt al een compleet andere smaakbeleving.

Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas, het is een Nederlandse klassieker die heel veel gezocht wordt online. Maar deze variant is heel bijzonder én lekker natuurlijk.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 8 stronken witlof
  • 25 gram roomboter
  • 200 gram gruyère
  • 8 plakken Parmaham
  • ½ bosje tijm
  • 8 el panko

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de plakken Parmaham in tweeën en de witlof in de lengte doormidden.
  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur tot deze begint te bruisen en voeg een scheutje olie toe. Leg de witlof met de gesneden kant naar beneden in de pan en bak tussen de 5 en 10 minuten tot de witlof mooi gekarameliseerd is.
  • Rasp ondertussen de gruyère grof in een mengkom en voeg de panko toe. Ris de blaadjes tijm van de takjes, voeg toe aan de mengkom en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel andere specerijen toe die je lekker vindt. Meng goed door elkaar.
  • Leg de stronken witlof met de gesneden kant naar boven in een ovenschaal. Leg de Parmaham op de witlof en bestrooi met het panko-kaasmengsel. Zet de ovenschaal voor 15 minuten in de oven, tot de witlof gaar is en de panko goudbruin is gekleurd.
  • Zet de ovenschaal met witlof in zijn geheel op tafel, serveer met aardappeltjes.
Dit vind je misschien ook leuk
Het klassieke erwtensoep recept
Lees verder

Het klassieke erwtensoep recept

Dit erwtensoep recept is zoals onze moeders en grootmoeders het al maakten, want deze soep is zo oud als de weg naar Rome.
Salade nicoise
Lees verder

Authentieke Franse salade nicoise

Zin in een gezonde maaltijdsalade? Deze Franse salade nicoise heeft alles wat lekker is in zich. Sla, tonijn, een eitje, groente én een heerlijke dressing.
Zelf geurige olie maken met verse ingrediënten
Lees verder

Zelf geurige olie maken met kruiden

Je hebt gewone olie, maar je kunt ook zelf heerlijk geurige olie maken met kruiden. Kruiden uit eigen tuin, of kruiden uit de supermarkt. En, dit is hoe Yvette van Boven dat doet.
Pasteitjes gevuld met paddenstoelenragout
Lees verder

Pasteitjes met paddenstoelenragout

Niets zo vertrouwd als pasteitjes gevuld met paddenstoelenragout. Dus ook dit jaar staat het bij ons op het kerstmenu. Dit is wel een vegetarische versie.