De oude vertrouwde witlof met ham en kaas, maar dan nét even anders! In plaats van jong belegen kaas, gebruiken we in dit recept gruyère.
Deze Zwitserse kaas is rekbaar wanneer gesmolten, waardoor je prachtige ‘cheese-pulls’ krijgt in plaats van een hardere korst. De Parmaham en panko zorgen dan weer voor een knapperig element. Een bijgerecht om van te smullen!
Witlof wordt al jaren minder gegeten, terwijl het een overheerlijke groente is. Het is namelijk helemaal niet meer bitter! Terwijl veel mensen dat nog steeds denken, is de bitterheid er ondertussen helemaal uitgekweekt. Ook hoeven we witlof niet meer kapot te koken; er zijn veel lekkere manieren om deze groente te bereiden. Even laten karamelliseren in de pan en je hebt al een compleet andere smaakbeleving.
Witlof met ham en kaas uit de oven
Ingrediënten
- 8 stronken witlof
- 25 gram roomboter
- 200 gram gruyère
- 8 plakken Parmaham
- ½ bosje tijm
- 8 el panko
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de plakken Parmaham in tweeën en de witlof in de lengte doormidden.
- Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur tot deze begint te bruisen en voeg een scheutje olie toe. Leg de witlof met de gesneden kant naar beneden in de pan en bak tussen de 5 en 10 minuten tot de witlof mooi gekarameliseerd is.
- Rasp ondertussen de gruyère grof in een mengkom en voeg de panko toe. Ris de blaadjes tijm van de takjes, voeg toe aan de mengkom en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel andere specerijen toe die je lekker vindt. Meng goed door elkaar.
- Leg de stronken witlof met de gesneden kant naar boven in een ovenschaal. Leg de Parmaham op de witlof en bestrooi met het panko-kaasmengsel. Zet de ovenschaal voor 15 minuten in de oven, tot de witlof gaar is en de panko goudbruin is gekleurd.
- Zet de ovenschaal met witlof in zijn geheel op tafel, serveer met aardappeltjes.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.