De meeste mensen hebben een chili con carne recept in hun repertoire, maar ken je zijn vegetarische broertje al? Chili sín carne is chili zónder vlees, maar net zo lekker.
Ik gebruik zoete aardappel en een mix van bonen met verschillende groottes en texturen, zodat elke hap verrassend blijft. Echt niet moeilijk, en lekker vegetarisch!
Ingrediënten
- 2 uien, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 gele paprika, in blokjes
- 2 grote zoete aardappels, in blokken
- 1 el tomatenpuree
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 1 el gemalen komijn
- ½ tl kaneel
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl oregano
- 1½ blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 blik zwarte bonen (400 gram)
- 200 gram limabonen
- 200 gram kidneybonen
- 250 ml zure room
- ½ bosje verse koriander
Bereiding
Verhit een stoofpan op middelhoog vuur en bak hierin de ui met de knoflook glazig. Voeg de paprika en zoete aardappels toe en bak twee minuten mee. Schuif de groenten aan de kant en bak de tomatenpuree twee minuten mee om te ontzuren.
Voeg alle specerijen toe. Zodra het begint te geuren, kunnen de tomatenblokjes erbij. Voeg een scheut water toe, doe de deksel op de pan en laat een kwartiertje pruttelen.
Check na een kwartier of de zoete aardappel gaar is. Als het bijna gaar is, kunnen de bonen erbij. Verwarm de bonen vijf minuten mee met de chili.
Schep de chili sin carne in een kom met een royale schep zure room en maak af met de verse koriander. Serveer met rijst, quinoa of tortillachips.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.