Glamping in Nederland, hier moet je op letten

Kamperen is populair en naar een glamping in Nederland gaan wordt ook steeds populairder. Maar waar moet je op letten? We vroegen het Marleen Brekelmans.

De glamping in Nederland wordt steeds populairder en dat is niet gek. We hebben in ons land namelijk prachtige locaties waar je heerlijk een weekendje kunt verblijven om tot rust te komen. Maar waar moet je op letten als je wilt boeken?

Veel mensen en families kiezen ervoor om te gaan kamperen. Velen van ons zijn er mee opgegroeid en vinden het avontuur en het zelfvoorzienende karakter van de camping heel aantrekkelijk. Maar steeds meer mensen willen net wat meer comfort en dan is de glamping in Nederland een perfecte optie. Op het laatste moment een weekendje weg gaan, of een wat langere vakantie plannen met vrienden of familie, er is keuze genoeg. Maar hoe plan je die onvergetelijke locatie en waar moet je op letten als je zoekt? Marleen, van Bijzonderplekje.nl, heeft alle antwoorden!

Hoe glam is een glamping in Nederland?

Kamperen doen we meestal in een tent of een caravan. We staan met de wc-rol bij de douche én koken op een gasstelletje met uitklapstoeltjes op het gras. Herkenbaar? Op de glamping is dit meestal anders, alhoewel er natuurlijk heel veel verschil is tussen de diverse locaties waar je kunt boeken. De één is luxer dan de ander, maar over het algemeen zijn er een aantal zaken die vrijwel altijd hetzelfde zijn. De tent, de wagen of het huisje staan voor je klaar bij aankomst.

Geen gedoe dus met haringen of zelf in- en uitklapbare mechanismen. Nee, gewoon aankomen, je koffertje uitpakken en genieten. Dat is wat iedere glamping in Nederland voor je doet. Ook is er een comfortabel bed om op te slapen, zijn er meestal compleet ingerichte keukens die je kunt gebruiken én heb je een lekkere badkamer waar je uitgebreid in kunt badderen. Geen muntjes dus, of natte wc-rollen en rijen voor de douche. Maar je eigen plekje met alles erop en eraan, zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken.

Waar moet je uit kiezen?

Zoek je op glamping in Nederland, omdat je misschien een lekker weekend of weekje weg wilt gaan, dan krijg je een overdaad aan keuze. Van zogenaamde pipowagens tot tipitenten waar je U tegen zegt. Wat moet je kiezen? Ik heb een overzichtje gemaakt voor jullie!

Pipowagen

Pipowagen

Laten we beginnen bij de pipowagen, gewoon omdat de voorpret al begint bij de naam. De pipowagen is precies wat je ervan verwacht: een logeerplek op wielen die van buiten lijkt op een soort circuswagen. Dat zit ‘m meer in de vorm dan in de kleur en aankleding. Dus geen zorgen, je zit straks niet in een of andere vreemd uitgedoste wagen waarbij je een rode neus op moet zetten (tenzij je hier juist naar op zoek bent natuurlijk!).

De pipowagen is er echt in alle soorten en maten. Voor jou en je echtgenoot of voor het hele gezin. Het staat op wielen en geeft een heel knus gevoel. Alsof je zo op pad kunt gaan en de wijde wereld in kunt trekken met zo’n ouderwets uitziende kar. Maar dan meestal wel voorzien van alle gemakken die je nodig hebt.

Safaritent

Safaritent

Het safarigevoel maar dan niet in Afrika, maar op een glamping in Nederland. De safaritent is mateloos populair geworden de laatste paar jaar. Misschien vooral omdat het vaak nogal grote ‘tenten’ zijn die meer doorgaan als huisje. Compleet ingericht met keuken, zitkamer, slaapkamer én een eigen badkamer. 

Ook heeft de safaritent vaak een eigen veranda waar je op kunt zitten. Heerlijk als je ‘s ochtends wakker wordt en buiten op je eigen terrasje koffie wilt drinken. Vooral in de provincie Friesland heb je hartstikke leuke glampings met safaritenten, zoals de Kampari glamping van Wendy en Willem. Hier heeft iedere tent een eigen thema. Wil je meer Afrika dan overnacht je in safaritent ‘Out of Africa’. Wil je meer strandvakantie, dan kun je de safaritent ‘On the beach’ boeken.

Tipitent glamping in Nederland

Tipitent

Vroeger gebruikt door de inheemse bevolking van Amerika, nu hartstikke populair bij klein en groot op de glamping in Nederland. Een tipitent probeert je een indruk te geven van hoe mensen woonden, maar dat gevoel moet je misschien maar snel weer loslaten. De tipitent die je kunt huren is waarschijnlijk echt vele malen luxer dan het ooit was. Maar, het is wel écht nog steeds een bijzondere ervaring.

Je hebt overigens ook vergelijkbare opties zoals een Mongoolse yurt of ger. Alhoewel deze tenten niet op heel veel plekken te vinden zijn. Net als de Finse kota of de boomhut. Ze poppen wel op steeds meer plekken op, maar het is nog niet echt doorgebroken in ons land. In Scandinavië en Duitsland zijn de boomhutten wel weer populairder en daar heb je dan soms ook echt spectaculaire hutten die je kunt huren met twee of meer personen.

Welke optie kiezen jullie? Ik ben heel benieuwd! Laat het weten via de Facebook pagina of Instagram van Zin in Koffie.

Wil je nog meer opties ontdekken voor het boeken van een glamping in Nederland? Bekijk dan alle informatie op Bijzonderplekje.nl
Dit vind je misschien ook leuk