Rimpels verminderen, eet dan dit

Hoe kun je rimpels verminderen of voorkomen? Onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur legt dit keer precies uit wat je zelf kunt doen hieraan.

Rimpels zijn natuurlijk een ‘fact of life’. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Maar kun je rimpels verminderen? 

We vroegen het onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, van de website Krachtvoer voor Vrouwen. En, dit is haar advies. Dit zijn de dingen die je zelf kunt doen om rimpels te verminderen of zo lang mogelijk uit te stellen én je hebt er niet meteen crèmes of pilletjes bij nodig!

Leesstijl belangrijk

Bij ouder worden horen rimpels en bij de één gebeurt dat vroeger dan bij de ander. Dat komt deels door onze genen, maar grotendeels ook door onze leefstijl. Wat we in ons mond steken is van grote invloed op hoe onze huid er uitziet. Daarom heb ik wat natuurlijke voedingstips waarmee je je rimpels kunt beïnvloeden. Welke voedingsmiddelen zijn goed voor je huid én welke moet je vooral heel erg mijden? 

Kurkuma of geelwortel

Sinds een paar jaar is het echt overal te vinden: kurkuma. We kenden het natuurlijk al als geelwortel. Maar tegenwoordig wordt het vanwege de gezonde eigenschappen ook gebruikt in smoothies en andere drankjes. Het is één van de krachtigste antioxidanten die je kunt gebruiken in de keuken. Dus als je dit ingrediënt vaak gebruikt, kun je dit terugzien aan je huid. Deze wordt, over het algemeen, een stuk zachter en gladder. 

Overigens is het ook aan te raden kurkuma in combinatie met zwarte peper en wat vet te eten. Hierdoor wordt de werking van de actieve bestanddelen extra versterkt. En dat willen we natuurlijk! Je moet alleen wel opletten bij het hanteren van deze geelwortel, want het sap van de wortel kan heel nare vlekken achterlaten op huid én kleding. Handschoenen aan dus!

Antioxidanten

Zogenaamde vrije radicalen zijn je grootste vijand als je een jonger uitziende huid wilt hebben. Ze beschadigen je dna, maar ook het collageen in je huid. Deze vrije radicalen ga je het beste te lijf met het eten en/of drinken van veel antioxidanten. Deze vind je in alle gekleurde soorten groenten en fruit, maar ook in knoflook en kurkuma.

Daarom wordt ook altijd gezegd: probeer zoveel mogelijk kleurrijk eten te eten. Rode paprika’s, groene groenten, rode kool en ga zo maar door. Een regenboog op je bord is goed voor de gezondheid. Maar, er zijn een paar echte krachtpatsers die heel veel antioxidanten bevatten. Dat zijn:

  • Blauwe bessen
  • Frambozen
  • Bieten
  • Boerenkool
  • Tomaten (verhit)
  • Uien
  • Knoflook
  • Kurkuma
  • Rauwe cacao

Goede vetten niet vergeten

We zijn decennia lang bang gemaakt met het credo: vet is slecht voor je, eet vooral light of zelfs vetvrij. Maar, niets blijkt minder waar te zijn! Sterker nog, vet kan hartstikke goed voor je zijn. Vooral als je een mooie jonge, gladde huid wilt hebben. We hebben het hier natuurlijk wel over goede vetten.

Denk bij goede vetten aan: ongebrande noten, avocado en vette vis. Door deze ingrediënten op te nemen in je dagelijkse voedingspatroon, kun je ervoor zorgen dat je celmembranen mooi soepel blijven. Celmembranen bestaan namelijk uit vet. Je kunt je voeding overigens ook nog aanvullen met een supplement als Teunisbloemolie. 

Suiker is slecht

We weten natuurlijk allemaal dat suiker ongezond is. Maar wist je ook dat suiker je huid extra snel kan laten verouderen? Suikermoleculen kunnen door een reactie met eiwitten of vetten, deeltjes vormen die het collageen in je huid aantasten. Wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal niets meer mag, maar beperk de inname van suiker en probeer zoveel mogelijk suiker en koolhydraten te halen uit groente, fruit en volkoren. Koolhydraten worden omzet in glucose, dus die zijn, net als suiker, heel belangrijk voor de gezondheid van je huid. Wit brood, witte pasta en aardappelen zijn dus echt minder goed dan volkorenbrood, volkorenpasta en zoete aardappelen.

Matig alcoholgebruik

Een glaasje alcohol op z’n tijd is prima en af en toe flink feesten is ook helemaal niet erg. Maar iedere avond alcohol drinken, of ieder weekend flink doorhalen is alles behalve verstandig. Alcohol droogt de huid uit en kan huidvlekken veroorzaken. Geniet dus, maar drink met mate.

Slechte vetten

We hebben het gehad over goede vetten, maar wat zijn dan slechte vetten die je moet proberen te vermijden? Denk bij slechte vetten aan: margarine, bak- en braadboters, maisolie en sojaolie. Deze vetten kunnen – ja het klinkt niet leuk maar is echt zo – ontstekingen veroorzaken, plus ze verminderen de kwaliteit van je celmembranen. En die celmembranen waren juist weer zo belangrijk voor je huid! Maar, vergeet bij deze slechte vetten vooral ook niet dat ze voor veel producten worden gebruikt. Denk aan chips, patat, koekjes, crackers en sauzen die je allemaal in de supermarkt kunt kopen.

Dit vind je misschien ook leuk