Ontdek dit weekend hoe mooi Nederland is tijdens de Nacht van de Nacht

Hoe mooi is Nederland zodra het donker is? Dit weekend kun je dat op verschillende plekken ontdekken tijdens de Nacht van de Nacht.

Onze redacteur Nina zocht weer voor ons uit welke leuke activiteiten dit weekend op de planning staan. Aanstaande zaterdag is het de Nacht van de Nacht. Nederland zal het donker omarmen en zijn lichten doven. 

Door heel het land zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd om de schoonheid van de nacht te laten zien. En aandacht te vragen voor lichtverspilling. Iets waar Nina en haar moeder hun steentje graag aan bijdragen. Doe jij ook mee? Zaterdag 28 oktober zal de Nacht van de Nacht 2023 plaatsvinden door heel Nederland. Ontdek wat er bij jou in de buurt te doen is! 

Ontdek hoe mooi de nacht is

Voor de negentiende keer organiseren de Natuur en Milieufederaties de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een initiatief om aandacht te vragen voor lichtverspilling. Nederland is namelijk één van de meest verlichte landen ter wereld. Het doel van de Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Om zo lichthinder en energieverspilling tegen te gaan. Hier moeten we iets aan doen, vinden de Natuur en Milieufederaties. En, niet alleen deze organisatie vindt dit belangrijk. 90% van de Nederlandse vrouwen ziet duurzaamheid als een belangrijk aspect in hun leven. Dus, laten we met z’n allen actie ondernemen!

De Nacht van de Nacht wil niet alleen bewustwording creëren over energieverspilling, maar ook over het effect van verlichting op mens en dier. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig voor hun rust, gezondheid en weerstand. Door bijvoorbeeld reclame verlichting of lantaarnpalen raken veel dieren verstoord. Zo worden jaarlijks miljoenen trekvogels verstoord, of zelfs sterven, door lichthinder. Het verminderen van verlichting heeft nog meer voordelen.

Lees meer op de website van de Nacht van de Nacht.

Omarm het donker met avontuur

Tijdens de Nacht van de Nacht zullen honderden bedrijven en gemeenten hun lichten doven. Om te laten zien hoe mooi het donker is, zullen op verschillende plekken in het land activiteiten worden georganiseerd. De activiteiten zijn leuk voor jong en oud. Zo worden er bijvoorbeeld meerdere wandelingen en speurtochten gehouden. Maak een wandeling door de duinen, het bos of ontdek Fort aan den Ham in Uitgeest. Of zoek spanning op tijdens de spooktocht in Eastermar of in Zwolle. Extra leuk om met de (klein)kids te doen.

Wil je liever de nacht ontdekken op het water? Dan zijn er verschillende vaartochten. Zo kun je het eiland van Pampus ontdekken, maar ook nachtzeilen en de sterren laten navigeren. 

Romantisch of ontspannen het donker ontdekken

De sterren zijn misschien wel het enige licht dat zal branden op 28 oktober en door het donker kun je de sterren nog mooier zien. Op verschillende plekken zijn er daarom kijkavonden georganiseerd bij de sterrenwacht. Meer op zoek naar een romantische activiteit samen met je partner? Ga dan voor een diner bij kaarslicht in bijvoorbeeld Vlissingen, Franeker of Vijlen.

Houd je van muziek? Ga dan naar één van de concerten in het donker. Woon bijvoorbeeld het concert van marimbiste Tatiana Koleva in Amsterdam bij, ga dansen op het donkerfestival in Baarle-Nassau of ga voor ontspanning naar het klassieke concert in Katwijk aan den Rijn. 

Nog veel meer te beleven in het donker

Dus, laat je verlichting op zaterdag 28 oktober uit en ga eropuit om het donker te ontdekken. Er is nog veel meer te beleven tijdens de Nacht van de Nacht door heel Nederland. Ontdek wat voor leuks er bij jou in de buurt is en verken de nacht. Want wie weet hoe mooi die is? 

Vind hier alle activiteiten die op 28 oktober worden georganiseerd. 

Dit vind je misschien ook leuk