Last van een droge huid? Dit kun je eraan doen.

Zeker nu tijdens de winter kunnen we snel last hebben van een droge huid. Maar hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen?

Het is koud buiten, heel koud! En, dat kan zorgen voor een droge huid. Je weet wel, zo’n trekkende, droge huid die ook heel ruw aanvoelt. Hoe komt dat en wat kunnen we er het beste aan doen?

Je huid heeft het op het moment zwaar te verduren en dat komt niet alleen door de kou buiten. Die kou zorgt er ook voor dat we ons binnen anders gedragen. We zetten de verwarming aan, houden de ramen en deuren dicht én smeren ons misschien niet of minder goed in. We komen toch niet buiten, dus waarom zou je? Allemaal dingen die er toe bijdragen dat we blijven zitten met een droge huid. Maar, daar gaan we wat aan doen.

Waarom wordt onze huid zo droog?

Het snelste antwoord op deze vraag is: onze omgeving. Alle invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit kunnen invloed hebben op onze huid. ’s Zomers is dat de zon, ’s winters is dat het koude weer en zoals we net al zeiden, ook je omgeving binnenshuis heeft impact.

Door een lagere luchtvochtigheid (droge koude lucht buiten en droge warme lucht binnen) en door verminderde talgproductie wordt onze huid droger. Talg is bijvoorbeeld belangrijk om de huid vochtig en soepel te houden. Als we minder talg, wat voornamelijk uit vet bestaat, aanmaken zorgt dat ervoor dat de huid sneller uitdroogt. En die hoge verwarming binnen zorgt er ook voor dat we sneller uitdrogen.

Tip 1: Smeren maar 

Zie het als een beschermlaagje. Omdat we minder talg aanmaken, hebben we extra vet nodig. Daarom is het belangrijk om iets op te smeren. Denk aan lipbalsem tegen droge lippen, of crème om de huid te voeden. Niet alleen als je naar buiten gaat, maar vooral ook als je binnen blijft.

Ouderwetse vaseline is bijvoorbeeld een heel effectief middel om te smeren. Het is heel vettig én de kans op allergische reacties is heel klein. Heb je last van een extreem droge huid, smeer dan vaseline op je huid voordat je gaat slapen. Dit doet echt wonderen en zodra je opstaat merk je het meteen. Je huid is weer soepel en gevoed.

Tip 2: Vermijd deze ingrediënten  

Er zijn ingrediënten die de huid extra uitdrogen. Hier kun je dus zelf makkelijk iets aan doen. Als je een crème, lipbalsem of wasgel gebruikt, let er dan op dat ze de volgende ingrediënten niet bevatten. Om te beginnen alcohol. Alcohol droogt uit en wordt in verzorgingsproducten verwerkt. Het staat als ‘alcohol’ of ‘ethanol’ in de ingrediëntenlijst.

Ook bevatten veel gezichtsreinigers of douchegels sulfaten. Deze staan tussen de ingrediënten als ‘sodium laureth sulphate’ of ‘sodium lauryl sulphate’. Sulfaten breken de natuurlijke huidbarrière af, waardoor je huid sneller geïrriteerd raakt. Let hier dus op. Steeds meer producten propageren geen sulfaten te bevatten, dus dat is een goed begin. Ook ongeparfumeerde producten zijn beter dan producten met een geurtje.

Tip 3: Luchtvochtigheid in huis

Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de temperatuur en daarmee ook de luchtvochtigheid in huis. Onze huizen zijn tegenwoordig natuurlijk heel goed geïsoleerd. Gelukkig maar, want dit is goed voor onze energierekening. Maar, een nadeel van deze extreme isolatie is dat het snel te droog wordt in huis. Je merkt dit ook vaak aan een zeurende hoofdpijn.

De snelste oplossing om de luchtvochtigheid in huis op een gezond peil te houden is door bakjes water op de verwarming te zetten. Maar planten in huis kunnen ook een bijdrage leveren. En het is goed om regelmatig even te luchten. Tenslotte moeten we ook niet vergeten de verwarming een standje lager te zetten. Want ja, ook dat helpt. Onze schoonmaakdeskundige Marja Middeldorp roept het ook altijd al: “Luchten, luchten, luchten is heel belangrijk in huis. Of het nu zomer of winter is, gezonde lucht is van levensbelang. En, er is een heel eenvoudig product dat iedereen zou moeten hebben: een hygrometer. Die geeft precies aan hoe droog of vochtig je huis is.”

Tip 4: Niet te heet douchen

Het is zo verleidelijk: lekker onder een warme douche staan. Ja, daar knap je snel van op. Maar het zorgt er ook voor dat je een droge huid krijgt. Overigens geldt dit voor al het water. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar water droogt de huid uit. Hoe meer en hoe langer je onder de douche staat, hoe droger je huid wordt. En dan hebben we het nog geeneens over de zeep die je gebruikt om jezelf schoon te maken.

Zet de douche dus niet te heet, douche niet te lang én gebruik milde verzorgingsproducten. Zo houd je de huidbarrière gezond, want die heeft veel te verduren als je veel en lang onder de douche staat. Bovendien is kort douchen ook beter voor je portemonnee. Twee vliegen in één klap dus: een huid die niet opdroogt én de financiën die niet hetzelfde doen.

Tip 5: Smeren tegen de zon

Okay, we geven toe: deze klinkt wel heel raar. De zon is in geen velden of wegen te bekennen, maar waarom dan zonnebrandcrème smeren? Heel simpel, het hele jaar door is UV-straling aanwezig. Of de zon nu wel of niet schijnt, het maakt niets uit. ’s Zomers is de straling sterker en moet je meer opletten, maar ook in de winter én zelfs in de schaduw is er straling. Het is daarom goed om zonnebrandcrème te gebruiken. Het voedt de huid met de vetten die het nodig heeft, terwijl het de huid ook tegen UV-straling beschermt.

Er zijn natuurlijk nog tal van andere tips om de huid gezond en soepel te houden, zoals voldoende water drinken. Maar dit zijn wel de belangrijkste vijf die je nu kunt gebruiken tegen een droge huid tijdens de wintermaanden.

Dit vind je misschien ook leuk
Collageen slikken tegen huidveroudering testpanel
Lees verder

Collageen slikken, wondermiddel of niet?

Helpt collageen slikken tegen huidveroudering? Is het echt dat wondermiddel dat mensen beweren dat het is, of is het allemaal onzin? We hebben het getest.