Aambeien, het is een veel voorkomend ongemak en dat wordt bevestigd door hoe vaak er naar dit onderwerp gezocht wordt via Google. Hier in Nederland is dat al meer dan 60.000 keer per maand! Vraag is dus: wat zijn aambeien precies en wat kun je eraan doen?
We vroegen het onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, van Krachtvoer voor Vrouwen. En gelukkig kan zij er alles over vertellen. “Veel mensen schamen zich ervoor. Ze durven ook niet zo snel naar de dokter te gaan, dus probeer je het eerst zelf op te lossen. En men is niet alleen. De helft van ons heeft er last van!”
Wat zijn aambeien precies?
Okay, laten we beginnen bij het begin. Je hebt inwendige aambeien én uitwendige aambeien. Bij inwendige aambeien zie je niets aan de buitenkant, zoals de naam al suggereert. Je hebt een keurige kringspier en er lijkt niets aan het handje. Bij uitwendige aambeien is dat anders. Hier zitten er zogenaamde ‘huidflapjes’ aan de buitenkant, die ook geïrriteerd kunnen raken.
Het kan je op heel veel verschillende manieren belemmeren in alles wat je doet. Om te beginnen kan het zorgen voor een gevoel van schaamte. Je durft wellicht hierdoor niet open en bloot in je zwempak rond te dartelen, of het belemmert je tijdens het vrijen. Wat als de ander het opmerkt? Maar los daarvan kunnen aambeien ook echt gewoon heel pijnlijk zijn. Niet alleen als je op de wc zit, maar misschien ook als je loopt, zit of andere dingen doet.
Hoe ontstaan aambeien?
In je endeldarm, vlak achter de anus, zit een heel netwerk van aderen. Deze aderen zitten er niet voor niets, ze fungeren namelijk als een soort ‘isolatie’. Zie het als een rubberen ringetje bij een kraan. Deze zorgt ervoor dat je kraan niet gaat lekken en dat is precies wat dit netwerk van aderen ook doet voor jou. Je blijft mooi luchtdicht én lekdicht. Het zou natuurlijk heel ongemakkelijk zijn als dat niet zo was.
Maar, deze aderen zijn kwetsbaar en als er te veel druk op komt te staan zwellen ze op. Hierdoor krijg je last van inwendige aambeien. Tenzij ze uitzakken of naar buiten worden geduwd, dan worden het opeens uitwendige aambeien. Die druk kan ontstaan als je ontlasting niet lekker loopt, omdat je bijvoorbeeld niet voldoende vezels eet of niet voldoende water drinkt. Maar het kan ook komen door zwangerschap. Wist je dat ongeveer 70% van de zwangere vrouwen last heeft van aambeien? Bij de meesten van ons gaan ze ook weer vanzelf weg, maar niet iedereen heeft zoveel geluk. Dan is er net even meer nodig.
LEES OOK
Rimpels verminderen, eet dan dit
Klachten verlichten en verminderen
We weten nu wat aambeien zijn en hoe ze ontstaan. De volgende vraag is dan: wat kun je doen om de klachten te verlichten of zelfs te verminderen? Om te beginnen willen we de druk verlichten. Dat begint bij de meeste mensen op de wc. Als we niet persen en zorgen dat de bekkenbodemspieren zich ontspannen, komt onze ontlasting er ook makkelijker uit. Een hurkende houden is hierbij heel belangrijk.
Dit kun je bijvoorbeeld doen door een toiletkrukje onder je voeten te zetten. Hierdoor komen je knieën omhoog. Als dit niet helpt kun je je buikspieren afwisselend aanspannen en ontspannen. Dit kan helpen om de ontlasting naar buiten te werken, zonder dat er te veel druk op alles komt te staan. Wat overigens ook heel belangrijk is, is dat je naar de wc gaat zodra je voelt dat je moet gaan. Het inhouden van de ontlasting is niet goed voor je.
Vezels, vezels, vezels
Ik zei het net al: vezelrijk eten is heel belangrijk voor een gezonde ontlasting. Maar ook voldoende water drinken is essentieel. De aanbevolen hoeveelheid vezels is zo’n 40 a 50 gram per dag. Velen van ons komen niet aan die hoeveelheid door de voeding die we tot ons nemen. Mocht je het dus lastig vinden om zoveel vezels te eten, voeg dan psylliumvezels toe aan je dieet. Je kunt deze vaak kopen bij de drogisterij én ze zijn makkelijk te verwerken in een smoothie of bakje yoghurt.
Je kunt de vezels ook twee maal per dag voor de maaltijd toevoegen aan een glas water. Zo kom je ook meteen aan meer vocht, wat ook belangrijk is voor een goede stoelgang. Bovendien heeft water nog een ander bijkomend voordeel. Het kan er voor zorgen dat je minder eet omdat het dat enorme hongergevoel wat onderdrukt. Dat glas water voor het eten is dus altijd een goed idee als je wilt afvallen.
Pijn en jeuk verlichten
Aambeien kunnen heel pijnlijk zijn én zorgen voor een vervelend jeukend gevoel. Soms lijkt het alsof dat jeuken nooit stopt! Om deze ongemakken te verlichten begin je met het wegdoen van geparfumeerde billendoekjes of dat ruwe wc-papier. Deze twee dingen kunnen heel veel irritatie voorkomen. Water gebruiken om je billen schoon te maken voordat je afveegt is ook geen gek idee. In Azië is het de normaalste zaak van de wereld. En dat is dus niet voor niets.
Belangrijk is ook dat je geen gekke middeltjes gaat uitproberen. Er is heel veel te krijgen, maar ze helpen vaak niet en kunnen de klachten alleen maar verergeren. Wat wel kan helpen? Hamameliswater – ook wel toverhazelaar genoemd – werkt samentrekkend op het slijmvlies. Dep dus na de stoelgang met wat van dit water en smeer daarna de anus in met wat pure aloë vera gel. Dit werkt verzachtend én verkoelend. Ook helpt het de huid sneller herstellen.
Bij aanhoudende klachten
Helpt het allemaal niet en blijf je klachten houden? Ga dan naar de huisarts en vraag om hulp. Dit is echt niet raar en je bent niet de enige. De huisarts kan je doorverwijzen naar een aambeien specialist. Ja, we leven gelukkig in een land waar er specialisten zijn die alles over dit onderwerp weten. Dat is pas rijkdom!
Deze specialist heet een proctoloog en hij of zij kan je vaak meteen helpen. Er zijn diverse behandelingen mogelijk die uitgebreid getest zijn én die werken. In de meeste gevallen zijn de klachten heel snel weg en haal je opgelucht adem dat je de hulp dan toch hebt ingeroepen. In het uiterste geval is een operatie nodig, waarbij de aambeien operatief worden verwijderd. Maar dit is in de meeste gevallen echt niet nodig. Wacht dus niet te lang met hulp inroepen.
Bron: Krachtvoer voor Vrouwen
Tags
Hetty Crèvecoeur
Hetty Crèvecoeur is gezondheidsdeskundige met meer dan twintig jaar ervaring in natuurgeneeskunde en orthomoleculaire therapie. Via haar boeken en haar platform krachtvoervoorvrouwen.nl schrijft ze over (natuurlijke) vrouwengezondheid en de overgang. “Het is mijn missie om vrouwen te bekrachtigen en ze te helpen hun gezondheid en welzijn op een natuurlijke manier een boost te geven.”