Schoonmaken en ontvetten, zo geef je apparaten een langer leven

Schoonmaken, ontvetten en vooral ervoor zorgen dat al je apparaten in huis een lang leven beschoren zijn. Deze tips van Marja Middeldorp helpen daarbij!

Vet, kalk en vuil, de apparaten in huis hebben het er maar druk mee. We willen natuurlijk goed voor ze zorgen, zodat onze ‘gemaksvriendjes’ lang in goede staat blijven doorwerken voor ons. Dat is goed voor onze portemonnee, maar ook beter voor het milieu.

De vaatwasser is zo langzamerhand een onmisbaar apparaat in onze keuken geworden. Ik ben er ook héél zuinig op, want afwassen is nooit mijn hobby geweest. Van belang is uiteraard om de machine goed in te ruimen. We waren altijd gewend om onze vaat eerst af te spoelen, maar bij de vaatwasser hoeft dat niet. Wel eerst de etensresten eraf en daarna gewoon, met vet en al, de machine in. Dit bespaart ook veel water, want dit is nu net wat jouw gemaksvriendje zo goed voor je doet. Het enige wat van ons gevraagd wordt is om de machine goed in te ruimen. Dus borden bij borden, glazen bij glazen en ga zo maar door. Prop ‘m dus niet té vol, want een vaatwastablet, of wat je ook gebruikt, moet wel goed z’n werk kunnen doen en je glazen weer een glimmend glansje geven.

Vaatwasser schoonmaken

Als je vaat vervolgens helemaal glimmend schoon uit de vaatwasser is gekomen, is het van belang om de deur van het apparaat goed schoon te maken, want daar kan vuiligheid op achterblijven. Ook het filter, waar al het vuil door naar de uitgang wordt gebonjourd, kun je ook het beste altijd even controleren en goed schoonmaken als het nodig is. Dit hoort dus echt bij het onderhoud na iedere wasbeurt. Het kost je hooguit twee minuten, meer niet. De vaat heeft het apparaat al voor je gedaan, dus voor wat hoort wat.

Wat ik wel doe, maar dat mogen jullie uiteraard helemaal zelf bepalen, is eens in de twee weken tot een maand de vaatwasser even goed reinigen met wat kristalsoda. Ik doe dan ook meteen de onderdelen van mijn wasmachine in de vaatwasser, samen met de doppen van de gootsteen en andere dingen die je eens in de zoveel tijd misschien wilt schoonmaken. Niet te veel natuurlijk, zoals ik net al zei. Twee scheppen kristalsoda erbij en dan laten draaien, zonder extra vaatwastablet. Het hoeft niet hè, maar het kan geen kwaad én het scheelt je tijd! De vaatwasser wordt nog steeds grondig schoongemaakt en die andere spullen zijn mooi meegenomen.

Kalkaanslag verwijderen

Nu ik toch in de keuken bezig ben staat er tegenwoordig natuurlijk ook mijn andere vriendje: de waterkoker. Ik ben een absolute theeleut, dus bij mij thuis heeft hij een drukke baan. Mijn waterkoker is van glas, dat vind ik heel fijn want dan kan ik meteen in de gaten houden hoeveel kalkaanslag in de ketel zit. En dat is best veel kan ik jullie zeggen, maar dat hangt ook af van de gemeente waarin je woont.

Iedere dag, na een paar kopjes thee, blijft er altijd een restje heet water achter in de ketel. Dat hussel ik dagelijks even rond en spoel dan weg via de gootsteen. Voor het dagelijkse onderhoud is dat al voldoende, tot je op een gegeven moment ziet dat er ook kalkaanslag op het element zit. Dit moet wat fermer worden aangepakt. Dat doe ik altijd met de witte natuurazijn, dus niet de geelgekleurde natuurazijn én zeker geen schoonmaakazijn! Gewoon de goedkoopste witte natuurazijn van het huismerk.

Vul de waterkoker voor één derde met de azijn en laat dit koken. Dit doe je met de klep dicht. Als het heeft gekookt laat je het even rusten. Na een paar minuutjes rust laat je het nogmaals even koken en dan laat je het weer een kwartiertje rusten. Vervolgens giet je de azijn, met de losgekomen kalkaanslag, de gootsteen in. Een paar keer goed naspoelen met water en dan nog één keer vullen met water en aan de kook brengen. Dit doe je om de azijngeur uit het apparaat te verwijderen. Dit water gooi je ook weg en dan is je vriendje weer klaar voor gebruik! Ga vooral niet aan de slag met schuurmiddeltjes of borstels om de waterkoker schoon te maken. Spoelen is voldoende.

Wassen blijft een grote ergernis

De meeste vragen die ik blijf krijgen gaan altijd over de wasmachine. Het verbaast me dan ook regelmatig dat het zo moeilijk blijft om ons wasje schoon uit de wasmachine te krijgen. De meeste hulpvragen kan ik vrijwel meteen beantwoorden met: gebruik minder wasmiddel!  Een goed voorbeeld hiervan is dat als je een zakje met wastabletten koopt (omdat ze in de aanbieding zijn), dan zie je hoe weinig de leverancier aan wasmiddel gebruikt om jouw was schoon te krijgen. Dus, dit is het moment om achter je oren te krabben en waarschijnlijk te moeten toegeven ‘Ja, ik gebruik té veel wasmiddel’.

Misschien gebruik je ook wasverzachter om je harde was weer lekker aaibaar te krijgen. Allemaal niet erg, maar vanaf nu pakken we het voor eens en voor altijd goed aan. We beginnen met stap 1: de wasmachine grondig schoonmaken. Want, door al het te veel gebruikte wasmiddel en wasverzachter, is er aan de binnenkant een vettige drab ontstaan. In zeep zit namelijk vet en we willen dat onze machine mooi blinkend schoon is voordat we onze kleding erin gooien. Ook door het minder heet wassen blijft het te veel gebruikte zeep achter. Het krijgt geen kans om goed op te lossen, dus nestelt het zich allemaal aan de binnenkant van de wasmachine. Op den duur wordt die smerig geurende drab, waar bacteriën van smullen, steeds groter en groter. Probeer je hier maar eens een voorstelling van te maken, dan weet ik zeker dat je de volgende keer minder wasmiddel gebruikt!

Wasmachine reinigen

Hoe komen we hier vanaf? Ruikt de machine muf en komt je kleding er niet schoon uit, dan zit er niets anders op dan wasmachinereiniger gebruiken. Ik koop meestal een pakje wasmachinereiniger waar twee zakjes in zitten. Die hebben namelijk de juiste dosering om je wasmachine te reinigen. Vergeet niet goed de gebruiksaanwijzing te lezen (daar ben ik altijd heel slecht in, dus ook bij mij is er weleens wat fout gegaan in het verleden). Nu is je machine schoon en gaan we meteen ons leven beteren. We vullen de machine voor driekwart met vuile kleding. Niet te vol dus. De was moet zich nog vrij kunnen bewegen zodat het wasmiddel overal bij kan komen. Anders wordt het simpelweg niet schoon.

Nu we minder wasmiddel gebruiken is het niet meer nodig om iedere keer de machine een grote beurt te geven. Maar de wasmachine tussentijds onderhouden is wel altijd een goed idee. Dat doe ik, afhankelijk van hoe vaak je wast, zo eens in de twee weken met twee handjes kristalsoda in een lege trommel. Vervolgens kies ik een kort programma op 60 graden. Hiermee los je vet en bacteriën makkelijk op. Kijk ook altijd even naar de rubbers van je deur. Hier kan ook vuil in achterblijven. Als ik het vuil heb verwijderd smeer ik het rubber in met een likje vaseline, zodat het mooi soepel blijft en niet uitdroogt.

Rechtsonder de wasmachine zie je vaak een klepje wat je open kunt maken. Hier zit een filter in waar dingen zoals knoopjes, muntjes of andere zaken in achterblijven. Als je dit compartiment opent komt de ranzige geur je vaak al meteen tegemoet. Brrrrrr! Ik hoef het jullie natuurlijk niet te vertellen, maar het sorteren van je was is hierbij belangrijk. Hiermee voorkom je dat heel veel van deze spulletjes in je wasmachine terechtkomen. En, het is ook goed voor het onderhoud van je kleding. Pfff, wat zal Nederland er vanaf nu weer mooi, schoon én heerlijk geurend bij lopen!

Mijn maandelijkse schoonmaakalarm

We kennen het allemaal wel: iedere eerste maandag van de maand gaat door heel Nederland het luchtalarm loeien. Alhoewel we dit iedere maand hebben, schrik je er toch meestal weer van. Ik wel in ieder geval! Althans tot voor kort, want nu heb ik er geen last meer van. Ik hou er namelijk van om van iedere ‘nood een deugd’ te maken. Ik was laatst in de fabriek van Tricel soda en daar kreeg ik zo’n goede tip van iemand. Zij hebben van het alarm-moment een soda-moment gemaakt. Ik zal je uitleggen wat dat is.

Als boomer schrijf ik dit soda-momentje nog steeds op in mijn agenda, maar jullie doen dat ongetwijfeld op een modernere manier. Voordat iedere maand het alarm begint te loeien, loop ik met een zak soda onder de arm door mijn hele huis om ieder afvoertje te voorzien van een dotje kristalsoda. Het leuke hieraan is dat ik weet dat anderen in Nederland dit ook, op dat zelfde moment, aan het doen zijn. En als de toeter dan afgaat loop ik huppelend door het huis met een brede glimlach én met die schone waterkoker in mijn hand om alle gootjes even goed door te spoelen. Hierdoor blijven ze mooi schoon en het ruikt overal ook zo lekker fris! Ik ben heel benieuwd of jullie dit ook al doen óf gaan doen? Laat het me weten!

Hopelijk zaten er weer schoonmaaktips tussen waar jullie wat aan hebben gehad. Oh ja en vragen of eigen tips zijn natuurlijk altijd welkom. Voor nu veel SuperSopGenot toegewenst!

Dit vind je misschien ook leuk
Le supermarche
Lees verder

Le supermarché is tres super

Bij le supermarché worden voor Asjha alle dromen werkelijkheid. Van stofzuigers en 100 verschillende soorten chocolade, tot busjes huren. Echt alles hebben ze!