Schoon en georganiseerd het nieuwe jaar in

Nu de kerst achter ons ligt is het tijd om de boel weer schoon te maken, zodat we goed georganiseerd richting oud en nieuw gaan. Marja helpt daarbij!

Hopelijk was de kerst onvergetelijk en hebben jullie heerlijk genoten van vrienden, familie én lekker eten. Maar, de kerst brengt ook vaak troep met zich mee en als we lekker schoon en goed georganiseerd het nieuwe jaar in willen, dan heeft schoonmaakdiva Marja handige tips!

Laat goed georganiseerd het nieuwe jaar inluiden nu eens een voornemen zijn waar we ons wél aan houden. Want een schone start van 2024 is veel makkelijker te realiseren dan je denkt. Gelukkig kunnen we bij Zin in Koffie de expertise van onze schoonmaakdeskundige Marja Middeldorp inroepen. Dus Marja, wat doen we met die verstopte gootjes in de keuken? Of dat witte tafellaken, wat echt niet meer wit is na dat heerlijke kerstdiner? En, wat moeten we doen met die nare geurtjes die zijn achtergebleven?

Tip 1: Nare luchtjes in  huis

Laten we beginnen bij misschien wel een van de meest voorkomende vragen die ik via mijn website Schoonmaken met Marja krijg: “Hoe kom ik van die nare geurtjes in huis af?” Het is zo herkenbaar. Je hebt heerlijk gekookt al die dagen, je hebt gasten over de vloer gehad en zodra iedereen de deur uit is blijf je niet alleen achter met alle troep, maar ook met die opeens overduidelijke lucht van olie, eten, sigaretten, noem maar op.

Gelukkig is dit probleem heel makkelijk te verhelpen. En, dit geldt overigens voor ieder seizoen, niet alleen voor de feestdagen. Zet wat bakjes met kristalsoda op diverse plekken door het huis. Soda neutraliseert nare luchtjes, dus als je dan ‘s ochtends je bed uitrolt en beneden komt om koffie te zetten, dan ruikt het huis weer heerlijk fris! Je kunt de bakjes ook vullen met natuurazijn in plaats van soda. Dat werkt ook heel erg goed.

Vloeibare groene zeep tegen geurtjes

En, ik heb ook een nieuwe tip tegen nare geurtjes, die ik een paar weken geleden van mijn moeder heb geleerd. Ik doe regelmatig wat boodschappen voor haar en moest een fles vloeibare groene zeep kopen. Toen ik haar vroeg waar ze die voor gebruikte zei ze: “Nare geurtjes in huis.” En, echt waar het werkt! Ik doe het nu zelf ook regelmatig.

Sluit de afvoer van bijvoorbeeld de spoelbak in je keuken. Giet hier wat vloeibare groene zeep op en schenk vervolgens warm tot heet water in de bak. Een half uurtje laten staan en ooooohhhh, de geur van zeep die je huis vult is werkelijk onweerstaanbaar! Je huis ruikt letterlijk alsof er net heel grondig is schoongemaakt. Voor mij is het alsof ik het huis van mijn grootmoeder weer binnenstap als klein kind. Wat een herinneringen!

Tekst gaat verder onder de video

Tip 2: Gootjes ontstoppen

De keuken is na deze dagen wel toe aan een goede opknapbeurt en daar horen de gootjes ook bij. Etensresten, vet en andere overblijfsels zijn waarschijnlijk in je afvoer terecht gekomen. Dat kan natuurlijk gebeuren, want het was hartstikke druk. Maar, juist daarom is het belangrijk om na de kerst even wat extra aandacht te geven aan die gootjes. 

Ik doe dat door de afvoer te vullen met een goede schep kristalsoda. Vervolgens giet je er kokend heet water op en dan de soda z’n werk laten doen. Het is namelijk een super ontvetter en dat is nu wel nodig. Heel veel mensen doe dit met baking soda, maar geloof me dit is veel minder effectief. Gewone kristalsoda is namelijk vele malen krachtiger en dus beter om te gebruiken.

Tip 3: Je witte tafelkleed weer mooi wit

Bij lekker tafelen horen vlekken op je tafelkleed. Tja, daar is nu eenmaal niets aan te doen. Maar, het is ook niet erg want met een goede wasbeurt zijn de vlekken ook zo weer weg.

Vandaag is het bij mij wasdag, dus ik vul mijn wasmachine met de witte tafelkleden die zijn gebruikt én voeg er een fikse schep kristalsoda aan toe. Gewoon in de trommel. Nu wassen zoals je dat normaal ook zou doen en kijk eens hoe prachtig wit de tafelkleden weer in de kast verdwijnen! Let alleen wel op: is de trommel van je wasmachine gemaakt van aluminium? Dan kun je beter geen kristalsoda gebruiken.

Zo, je bent klaar voor het volgende feestje en dat is alweer snel. Je kunt nu lekker schoon en georganiseerd aan de oud en nieuw viering beginnen. Maar, de tips zijn natuurlijk het hele jaar door te gebruiken. Fijne dagen nog!

Dit vind je misschien ook leuk
Herfsttekeningen maken met glansmarkers
Lees verder

Herfsttekeningen maken met glansmarkers

Het is herfst en daar horen dan ook herfsttekeningen bij die we zelf maken met glansmarkers van edding. Dat brengt de warme sfeer van dit seizoen in huis.