Tekenen voor beginners volgens Anne: “Weg met al die smoesjes, iedereen kan het!”

Echt iedereen kan tekenen volgens Anne Kuiper van Gouden Lijntjes. Dit zijn volgens haar de zaken waar je op moet letten bij tekenen voor beginners.

Vandaag gaan we tekenen voor beginners. Heb je geen idee hoe je zelf kunt starten? Waar haal je de inspiratie vandaan? Wat zijn de juiste materialen en hoe werkt het? Tekenexpert Anne Kuiper, van Gouden Lijntjes, gaat het ons allemaal uitleggen. 

Je herkent het misschien wel: je hebt eindelijk een rustig moment te pakken en je wilt even creatief bezig zijn. Je zit klaar, hebt ook alles klaarliggen maar dan: hoe moet je beginnen? Tekenen voor beginners kan zeker een uitdaging zijn. Anne weet gelukkig precies hoe we onszelf kunnen inspireren en hoe vervolgens aan de slag kunnen gaan. 

Begin met inspiratie opdoen 

De eerste stap is natuurlijk het willen creëren, dus je bent al goed begonnen! Maar, de eerste uitdaging is vast ook het vinden van inspiratie. “Mijn eerste tip is dan ook: kijk om je heen”, vertelt Anne. “Wat staat er op je bureau? Wat hangt er aan de muur? Blik terug op je dag of week. Wat heb je meegemaakt? Gezien? Gehoord? Die kleine momenten op een dag kunnen als inspiratie dienen voor wat je gaat tekenen of schilderen.” Dit is een heel makkelijke manier om uit je omgeving inspiratie te halen. 

Jouw plekje voor je creatieve brein 

Het is natuurlijk heel makkelijk om je tekenspullen op te bergen in je lades of kasten. Maar, door ze juist in het zicht te leggen, zorg je ervoor dat je vaker zin krijgt om iets te tekenen. “Als je plek hebt in huis, raad ik je aan om een fijn tekenplekje te maken”, aldus Anne. “Als je daar echt geen ruimte voor hebt, kun je al je tekenspullen ook in een mandje of kratje bewaren die je heel makkelijk erbij kunt pakken als je wilt gaan tekenen of schilderen.” Voor Anne is een fijn plekje om te werken heerlijk en het geeft haar juist de ruimte die ze nodig heeft om creatief aan de slag te gaan. 

Doe mee met de edding Feesttekenweken!

Deel jouw zelfgemaakte creaties met edding en maak kans op mooie prijzen.

Tekenen doe je niet alleen 

Het kan je heerlijk zen maken, door jezelf helemaal te verliezen in het tekenen. Maar, tekenen hoef je niet alleen te doen! Andere mensen leren kennen die ook erg houden van tekenen of schilderen kan heel erg inspirerend zijn. “Ik ben dan ook super trots op onze tekencommunity”, vertelt Anne. “Die heb ik sinds een paar jaar opgebouwd. In de Gouden Lijntjes Community hangt zo’n fijne sfeer en dat allemaal dankzij de leukste 350 communityleden die ik me maar kan wensen.” Support je mede tekenaars en inspireer elkaar voor de volgende creatie.  

Tekenen voor beginners met een cursus 

Gun jezelf de tijd om te leren! Het kan nog best wat tijd kosten om een nieuwe vaardigheid te leren. Ook Anne snapt dat het best spannend is: “Tijd, geld en energie steken in iets waarvan je niet zeker weet of het tot iets moois zal lijden, is nu eenmaal hartstikke spannend.” Anne heeft speciaal voor die momenten verschillende cursussen en tutorials gemaakt, waarin je gemakkelijk mee kunt kijken over haar schouder. Leer bijvoorbeeld heel makkelijk hoe je aquarelverf gebruikt, je eigen huisdier tekent of je favoriete bloemen op papier zet.  

Niets is onmogelijk voor beginners

Het kan heel moeilijk lijken, maar vaak leggen we de lat veel te hoog voor onszelf. Ben je namelijk nieuw in het tekenen of pak je nu, sinds je jeugd, pas weer een potlood vast? Verwacht niet meteen te veel van jezelf. Maar, denk ook niet dat het allemaal té moeilijk is: niets is minder waar! “Je kunt veel meer dan je denkt”, aldus Anne. “Iedereen kan tekenen, geloof me.” 

Materialen uitproberen 

Onze tekenexpert Anne is een beetje materiaalverslaafd, zo geeft ze zelf ook toe. Hierdoor ligt haar huis en haar werkplek heerlijk vol met allemaal setjes en verschillende potloden, stiften, verf en noem maar op! Ze geeft dan ook de tip: wees nieuwsgierig naar nieuwe materialen. “Als je wilt leren tekenen, schilderen of illustreren wil je niet alleen vooruit turen naar het eindresultaat” vertelt ze, “Je wilt ook kunnen genieten van de materialen waar je mee werkt!”  

Ga opzoek naar materiaal wat bij jou past en wat jou nieuwsgierig maakt. Welke effecten kun je ermee maken? Wat kun je er nog meer mee? Welke kwast doet wat? Ga op ontdekkingstocht en je merkt vanzelf dat je het allemaal wilt uitproberen! “Een van mijn favoriete materialen op dit moment zijn de Acrylic markers van edding. Je kunt er echt van alles mee. Zeker nu de decembermaand er weer aankomt en we bijvoorbeeld kerstkaarten gaan maken.” 

Laat je niet tegenhouden 

Vandaag geen tijd? Dan blijven de stiften in de kast. Geen inspiratie? Dan misschien morgen proberen. Net niet de juiste kleuren? Dan eerst maar de juiste kleuren halen. Je kunt waarschijnlijk heel veel smoesjes verzinnen om niet te beginnen. Laat je vooral niet tegenhouden is Anne’s advies! Wees niet bang om te beginnen en wees al helemaal niet bang om fouten te maken. Dat hoort allemaal bij het proces en soms zorgt een ‘foutje’ juist voor een heel verrassend eindresultaat. Zet je smoesjes dus opzij en ga aan de slag! 

Bron: Gouden Lijntjes 

Dit vind je misschien ook leuk