Koffie met… Dorothé Schellekens: “Ik vind de mens en haar eetgedrag heel interessant”

Dorothé Schellekens is diëtiste en specialist in alles wat met spijsvertering te maken heeft. We dronken een kop koffie met haar om haar beter te leren kennen.

Dorothé Schellekens is opgeleid tot diëtist maar voelt zich meer een ‘spijsverteringsspecialist’. Ze helpt mensen met het oplossen van problemen door behulp van de juiste voeding. 

Hier bij Zin in Koffie deelt ze sinds kort haar ervaringen, tips én oplossingen. Hoog tijd dus om haar beter te leren kennen en te horen hoe het met háár eetgedrag zit. 

Om gelijk met de deur in huis te vallen: jij bent diëtist en dagelijks bezig met voeding en gedrag. Hoe zit het met je eigen eetpatroon?

“Als je denkt aan een diëtist dan denkt iedereen gelijk aan ‘dit mag je niet eten en dit is niet goed voor je’. Persoonlijk, voel ik me daar niet heel gelukkig bij. Ik probeer me te focussen op het lekkere in combinatie met het gezonde. Niemand die mij mijn blok kaas afneemt, dat eet ik gewoon! 

“Ik houd ook absoluut niet van een dieet. Ik raad dit iedereen af: diëten doe je alleen als je iets écht niet mag; denk aan glutenallergie of een nier insufficiëntie. Anders moet je het gewoon niet doen: ik ben anti-dieet. Je moet vooral zoeken naar een bewuste en gezonde relatie met eten en een patroon vinden, voor de lange termijn, die je kunt volhouden.”

Voor de mensen die jou nog niet kennen, wie is Dorothé Schellekens?

“Ik ben dus Dorothé, 64 jaar en woonachtig in Amsterdam. Ik vind de mens en haar eetgedrag uitermate boeiend. Met ziektes en emoties weten we ons vaak geen raad, maar over ons eetgedrag hebben we wel controle. Daardoor kom je soms heel bijzondere overtuigingen en gedragingen tegen. Ik heb een opleiding tot diëtist gevolgd maar zie mezelf meer als een spijsverteringsexpert. 

“De spijsvertering is voor mij het belangrijkste onderdeel in mijn werk, iedereen heeft er namelijk wel iets over te vertellen. Ik vind het belangrijk om iedere dag te kunnen poepen. Ik controleer altijd of ie goed is: kleur, geur  en consistentie, daar hadden wij het op de opleiding eindeloos over. Zo jammer dat de plateauplee er niet meer is.”

“Veertig jaar geleden ben ik, na mijn studie, ook begonnen als columnist bij Flair. Ik was de Flair-diëtiste en schreef wekelijks een column. Dit ging over alles rondom voeding. Ik probeerde mensen te verrijken met nieuwe inzichten. Naast het werk als schrijvend diëtist werd ik met name een Human Interest journalist voor bladen als de Nieuwe Revue, Allerhande, Marie-Claire volgden en nu ook Zin in Koffie! 

“Ik ben bezig met het opzetten van eigen online praktijk én ik run een B&B aan huis. Soms deel ik mijn keuken met de gasten in de B&B en dan kom je dus de gekste dingen tegen. Vaak gaat het in de keuken over eten, dus hier haal ik ook veel inspiratie vandaan.”

Ieder pondje gaat door het mondje. Daar kan ik helaas ook niks aan veranderen. Maar, alles wat je niet mag, is te verleidelijk om te doen. Dus alles mag van mij!

Wat is jouw guilty pleasure?

“Eten doe ik heel bewust, ik ben altijd bezig om het lekkerste en meest pure in huis te halen. Ik houd van gezonde voeding maar sla de verleidelijke snoeperijen zoals bv chocolade niet af. Niet te veel. Mijn enige fout is dat ik soms een drankje te veel drink…” 

Wat is de meest voorkomende vraag die je krijgt van mensen?

“Is dit goed voor je?”, “Mag ik dit hebben”. Als mensen horen dat ik diëtist ben dan gaan ze gelijk denken aan de dingen die ze niet goed doen of niet mogen. Maar mijn motto is: je mag alles eten én je kunt alles eten, als het maar gedoseerd is. Want het is wel zo: ieder pondje gaat door het mondje. Daar kan ik helaas ook niks aan veranderen. Maar ik ben overtuigd dat als je bewust eet en er echt van kan genieten, je niet snel te dik kunt worden.”

Zin in Koffie is een platform gericht op de 45+ vrouw, wat valt jou op als het gaat om voeding bij deze doelgroep?

“Rond deze leeftijd komen vrouwen in de menopauze. Iedereen die hier doorheen gaat, wordt vaak een beetje dikker. Heel slanke vrouwen zie je veranderen, er kan zomaar 5 à 10 kilo aankomen. Je lijf verandert in deze periode en die kilo’s krijg je er ook moeilijk af. Dit heeft alles met een lagere stofwisseling te maken. 

“Ik denk dat bijna iedere vrouw van deze leeftijd idealiter wel een paar kilo kwijt zou willen. Het interessante is om met jezelf aan de gang te gaan. Je moet zoeken naar een levenspatroon, een ritme dat voor jouw wensen en lichaam goed werkt. Dit bereik je door veel te bewegen en bewust te eten.”

Wat is de grootste voedselfabel die je bent tegengekomen?

“Crashdiëten! En het is tegenwoordig zo populair om een streng dieet te volgen. Je valt er misschien snel van af, maar het komt er daarna net zo hard weer aan. Dit is toch gewoon doodvermoeiend? Ik ken mensen die verschillende maten kleding in hun kast hebben hangen, omdat ze zo schommelen in hun gewicht. Dit moet je naar mijn idee gewoon echt niet willen. Ook een vicieuze cirkel want hoe vaker je op dieet gaat, hoe minder je lichaam verbruikt.”

Wat kunnen lezers verwachten van jou bij Zin in Koffie?

“Op Zin in Koffie verschijnt iedere twee weken een column van mij. Zie het als een bezoekje aan je diëtist. In deze columns bespreek ik problemen die ik tegenkom, geef ik oplossingen en kom ik met concrete tips. En, je kunt ook vanaf nu je vragen aan mij stellen. Het lijkt me hartstikke leuk om directer in contact te komen met bezoekers.”

Dorothé Schellekens deelt iedere twee weken haar ervaringen en adviezen op Zin in Koffie. Benieuwd naar haar columns?
Lees ze allemaal hier
Dit vind je misschien ook leuk
De eerste kop koffie van de dag van Charlotte Martijn
Lees verder 1

De eerste koffie van de dag van Charlotte Martijn

Charlotte Martijn is oud-hoofdredacteur van Koffietijd en nu een van de oprichters van Zin in Koffie. Wanneer drinkt zij haar eerste koffie van de dag? En wat is het verhaal erachter? Charlotte trapt onze serie ‘Mijn eerste koffie’ af met een sterke kop koffie uit haar cafetière (of doordrukpotje).