Zelf kerstkaarten maken met brushpennen

Zelf kerstkaarten maken is het leukste wat je voor een ander kunt doen deze feestdagen. Een mooie kersttekening, een persoonlijke boodschap. Zo doe je dat.

Zo’n twee weken geleden lieten we al zien hoe we heel makkelijk zelf kerstkaarten maken met allerlei materialen die je in de kast hebt liggen. Maar vandaag gaan we kerstkaarten maken met brushpennen.

We moeten wel opschieten, want ondanks dat het nog zo ver weg voelt, is het al over twee weken kerst. Dus, heb je het lijstje met mensen, die je een kerstkaartje wilt sturen al klaarliggen? Wees er op tijd bij en ga meteen aan de slag. Met dit stappenplan gaan we kerstkaarten maken die je vrienden en familie nog nooit hebben ontvangen van iemand.

Wat heb je nodig?

Stap 1: Kerstkaarten maken op gekleurd papier

Een kaart maken begint met het juiste papier. Kies een lekker stevig vel papier uit met een kleurtje. Dit kan licht gekleurd papier zijn. Hiermee komt de tekst die je straks gaat schrijven beter naar voren. Maar donker gekleurd papier werkt ook goed. Zorg dan wel voor meer contrast in je kleuren. 

Belangrijk is ook dat het aantal grammen uiteindelijk bepalen hoe stevig je kaart gaat worden. Onze ervaring is dat het papier minimaal 170 gram moet zijn wil het mooi kunnen blijven staan. Check ook met je vingers voordat je het papier koopt. Je voelt al heel snel hoe stevig het papier is en of je jouw kerstkaarten met dat papier wilt maken of niet. Heb je je keuze gemaakt? Dan gaan we nu echt aan de slag met het op papier zetten van je ontwerp.

Kies stevig papier voor de kerstkaart

Stap 2: Begin altijd met potlood

Heb je al een ontwerp in je hoofd? Je kunt een mooie tekst op de kaart zetten, of een mooie tekening. Dit kun je uit de losse pols doen als je veel vertrouwen hebt in het ontwerp dat je graag wilt maken. Maar je kunt ook gebruik maken van de gratis sjablonen die edding voor je heeft verzameld. Niets mis mee om hier gebruik van te maken, want er zitten heel veel prachtige tekeningen en teksten tussen. Maar wat je ook kiest begin altijd met potlood.

Er is niets vervelender dan lekker bezig zijn met het maken van de letters of de tekening die je op je kerstkaart wilt hebben en plotseling gaat er iets mis. Als je met een potlood bent begonnen kun je je foutje heel makkelijk corrigeren. Weggummen en verder. Maar, ben je meteen met een brush pen of een acrylic marker aan de slag gegaan, dan wordt het lastiger. Precies daarom nemen wij het zekere voor het onzekere en starten we met een schets.

Stap 3: Je ontwerp inkleuren

De schets staat op papier en je bent tevreden met het resultaat? Dan is het nu tijd om het ontwerp in te kleuren. Wij hebben wel drie verschillende ontwerpen gemaakt met de sjablonen die we hebben gevonden. Allereerst een mooie kerstgroet met letters in handlettering-stijl. Deze vullen we in met goud… natuurlijk! Het staat feestelijk en past perfect bij het type font.

Maar, we hebben ook een tegoedbon ontworpen. Dit is een leuke variatie op de doorsnee kerstkaart én het is een verrassing waar je iemand echt blij mee kunt maken. Ten slotte hebben we ook een mooie winterse ijsdecoratie gevonden die we op een lichte ondergrond zetten met rood. Eenvoudig, feestelijk én heel stijlvol. De ijsdecoratie hebben we op de buitenkant van de kaart getekend. Je kunt straks nog een mooie kerstgroet aan de binnenkant van de kaart zetten, waarmee je die extra persoonlijke touch toevoegt.

Extra tip: Gebruik ook andere materialen

Je hoeft natuurlijk niet alleen brushpennen te gebruiken. Laat je vooral niet beperken in je creativiteit. Jij bepaalt hoe je kerstkaarten eruit komen te zien en daarin kun je alles gebruiken. Wij hebben nog een extra kaart gemaakt met een soort hulsttakje met rode besjes. Hiervoor hebben we een acryl marker gebruikt. Natuurlijk weer met de gouden kleur, want eerlijk waar: goud is GOUD!

Het fijne aan de acryl marker van edding is dat het wat structuur aanbrengt in je ontwerp. Acryl markers bevatten namelijk verf, die, als je het wat ruimer aanbrengt, een soort bolling creëren waardoor het echt opvalt op je papier. Wel belangrijk hierbij is dat je eerst de randen inkleurt. Hierdoor krijg je een lichte barrière waarmee je de verf op de juiste plek houdt. Zet dus eerst de randen, laat het heel even opdrogen en vul dan de rest van de vorm in. 

Stap 4: Het resultaat

Tja, zo eenvoudig is je eigen kerstkaarten maken dus. En, het resultaat mag er zijn! Minimalistisch, stijlvol, feestelijk en vooral heel persoonlijk. Dat laatste is wat de kerstkaart natuurlijk zo bijzonder maakt. We weten zeker dat het de ontvanger gaat opvallen én dat jouw kerstkaart eruit springt tussen al die andere kerstkaarten die waarschijnlijk ergens gekocht zijn.

Je eigen creaties insturen

Overigens kunnen je eigen creaties ook nog eens prachtige prijzen opleveren. Tijdens de edding Feesttekenweken kun je je prachtige tekeningen insturen. En wie weet ben jij één van de gelukkige winnaars! Geef je hieronder snel op.

Doe mee met de edding Feesttekenweken!

Deel jouw zelfgemaakte creaties met edding en maak kans op mooie prijzen.
Dit vind je misschien ook leuk