De eerste koffie van de dag van Charlotte Martijn

Charlotte Martijn is oud-hoofdredacteur van Koffietijd en nu een van de oprichters van Zin in Koffie. Wanneer drinkt zij haar eerste koffie van de dag? En wat is het verhaal erachter? Charlotte trapt onze serie ‘Mijn eerste koffie’ af met een sterke kop koffie uit haar cafetière (of doordrukpotje).

Bij Zin in Koffie zijn we natuurlijk dol op koffie, vooral die eerste koffie van de dag als alles nog moet beginnen. En, we weten dat we niet de enige zijn. Wij Nederlanders zijn namelijk wereldkampioen koffiedrinken met gemiddeld zo’n 2.4 koppen koffie per dag. Dat is zo’n 8.5 kilo koffie per persoon per jaar!

Je zou denken dat dat wel meevalt, wat zijn 2.4 koppen nou? Even Googlen en wat blijkt: Italianen drinken zo’n 8 kopjes per dag! Zie je wel, dat halen we bij lange na niet, toch? Maar wat blijkt, dat halen we zeker. Sterker nog, wij drinken 2.5 kilo koffie meer per jaar dan Italianen. Hun kopjes zijn namelijk een stuk kleiner. Gaan zij dan meer voor kwaliteit dan kwantiteit? Hoe zit dat?

Op de redactie bij Zin in Koffie zijn we daarom heel erg benieuwd hoe wij in Nederland onze koffie drinken en welke verhalen schuil gaan achter die heerlijke ‘bak troost’. Om deze serie af te trappen beginnen we bij onszelf. Opperbaas Charlotte Martijn liet ons daarom voor één keer binnen in haar werkkamer thuis. 

Wie is Charlotte?

Charlotte Martijn is oud-hoofdredacteur van Koffietijd, werkt voor Talpa, is columnist bij Libelle, creatief directeur van Zin in Koffie, moeder van Mies (19) - die theaterwetenschappen in Amsterdam studeert.

Kopje?

Urban Nature goodmorning-mugg 35 cl-rattan

Koffie?

Drinkt het liefst Red Honey Honduras van Simon Levelt met warme volle melk uit de melkschuimer en daarop een beetje vers geraspte nootmuskaat.

Mijn eerste koffie van Charlotte Hogendoorn
Charlotte in haar werkkamer | Foto: Laila Kat

Mijn eerste koffie van de dag

‘Mijn eerste Koffie van de dag drink ik vroeg want het Koffietijdritme is nog altijd niet uit mijn systeem, ook al is het nu ruim 4 maanden geleden dat we de laatste uitzending maakte. Mijn biologische klokje gaat nog altijd iets voor 6 uur ‘s ochtends af. Dan is het nu al donker. Stil in huis. Boven slaapt mijn dochter met de poes aan het voeteneind en ook ons huisgenootje Laila (20), die nu een poosje bij ons woont – wat heel gezellig is – slaapt dan nog.

Als ik wakker ben, gaat mijn hoofd meteen aan, maar het lijf heeft tegenwoordig meer tijd nodig. Beetje stijfjes, altijd kouiig. Echt 60 hè! Dus geitenwollensokken aan voeten, trui over mijn nachtpon en dan naar de keuken waar ik water opzet in de waterkoker, de poes eten geef en een paar rek- en strekoefeningen doe om het lijf een beetje los te maken.

Zodra het water kookt doe ik 2 schepjes koffie in een klein doordrukpotje, giet er water bij, klop volle melk op in de schuimer, lepel granaatappelpitjes in een schaaltje, maak een cracker met hüttenkäse – zonder zout maar wel met royaal zwarte peper – breek 2 stukjes witte chocolade met hazelnoot af – guilty pleasure – en zet alles op een dienblad. En daarmee kruip ik dan terug in bed.

Mies zegt tegen anderen: “Mama houdt zichzelf op die manier een beetje voor de gek, alsof ze alle tijd van de wereld heeft, terwijl ze om 7 uur gewassen en gekleed achter haar bureau wil zitten”. Ze heeft gelijk. Maar het is het fijnste kwartiertje van de dag. Het is de stilte voor de storm, ik hoor de wereld wakker worden maar ik hoef er nog eventjes niet aan deel te nemen daar in mijn warme bedje met een kop koffie. Pas ná die eerste koffie van de dag kan ik alles aan, pas dan sta ik echt op!’

Hoe ziet jouw eerste koffie eruit?

Wil je ons vertellen over jouw eerste koffie van de dag? Elke zondag portretteren wij een 50+ vrouw in Nederland. We maken een prachtfoto van je, op je lievelingsplek in huis, die je van ons ook cadeau krijgt op A4-formaat.  Geef je dus ook snel op!

Dit vind je misschien ook leuk
Zin in koffie
Lees verder

Wij hebben er heel veel zin in, jullie ook?

De makers van het programma ‘Koffietijd’ gaan online door met een geheel nieuwe community voor vrouwen van 50+: Zin in Koffie. Nieuw maar toch heel vertrouwd. En dit is waarom.
Franse tuinman
Lees verder

De Franse tuinman

In Frankrijk heeft Asjha een tuinman om te helpen bij het tuinieren. Maar hij is meer dan alleen een tuinman. De beste man kan ook zingen als een engel.
Le supermarche
Lees verder

Le supermarché is tres super

Bij le supermarché worden voor Asjha alle dromen werkelijkheid. Van stofzuigers en 100 verschillende soorten chocolade, tot busjes huren. Echt alles hebben ze!