Met dit nummer gaat Joost Klein naar het Eurovisie Songfestival

Het is zover, vandaag maakte Joost Klein bekend met welk liedje hij naar het Eurovisie Songfestival gaat. Het liedje heet ‘Europapa’.

Het aftellen naar het Eurovisie Songfestival is begonnen! Dat Joost Klein Nederland vertegenwoordigt weten we al een tijdje, maar nu weten we ook eindelijk met welk nummer hij dat gaat doen in Malmö, Zweden. 

Tijdens een speciale uitzending van ‘De MiddagAvondshow’ met Arjen Lubach heeft hij voor het eerst zijn nummer ‘Europapa’ ten gehore gebracht. En. het lijkt een songfestivalhit van jewelste! Alhoewel de meningen daar nu al verdeeld over zijn.

Wie is precies Joost Klein?

Joost Klein (26) is een manusje van alles: hij is muzikant, schrijver, voormalig YouTuber en nu dus ook onze nationale trots op het Eurovisie Songfestival in Zweden dit jaar. Hij groeide op in Friesland, in het dorpje Britsum. Ondanks zijn leeftijd heeft hij al heel wat meegemaakt, want toen hij in de brugklas zat verloor hij zijn vader, terwijl zijn moeder nog geen jaar later óók overleed. Dat hij al heel jong muzikant wilde worden was duidelijk. Hij beloofde zijn vader, die aan kanker overleed, op diens sterfbed zelfs muzikant te worden. En muziek is ook wat hem door deze moeilijke tijd in z’n jeugd heeft geholpen zegt hij zelf.

Toch wil hij niet dat het vroeg overlijden van z’n ouders bepaalt hoe mensen hem zien. In een interview met het Belgische Het Nieuwsblad zei hij ooit: “Dit is niet iets waar je elke keer opnieuw over wilt praten, alsof het een of ander sad boy-promoverhaaltje is. Ik heb mijn gedachten en gevoelens omgebogen naar iets gezonds, iets waar ik mijn brood mee verdien en waar ik andere mensen gelukkig mee kan maken. Je kunt niet altijd verdrietig zijn, toch? Het is vooral beter om leuke dingen te maken, anders kom je in een neerwaartse spiraal terecht”, aldus Joost.

Geen klompen, wel glitter-Nikes

Het overlijden van zijn ouders is niet het enige wat hem gevormd heeft. In een interview in de Volkskrant zei hij ooit dat een niet Fries in Friesland zijn veel invloed op hem heeft gehad. Hij groeide op in het dorpje Britsum, dat letterlijk 1.000 inwoners had, terwijl zijn ouders niet afkomstig waren uit Friesland. Hierdoor sprak hij ook geen Fries en voelde hij zich tijdens zijn vroege kinderjaren een absoluut buitenbeentje.

Hierover zei hij ook: “Als je in een vaag dorp woont en er niet bij hoort, kun je alleen maar op het internet terecht. Ik ben een kind van het internet. Mijn klasgenoten kwamen op klompen naar school, ik op glitter-Nikes!” En dit is kenmerkend voor zijn stijl. Een apart kapsel, uitbundige outfits, tattoo’s en heel veel humor. Hij is een eclectische verschijning waar je moeilijk omheen kunt.

Eclectische artiest

Ook zijn muziekstijl is eclectisch te noemen. Van happy hardcore, punk en hardstyle tot Nederlandstalige pop. Hij speelt er inmiddels tal van Nederlandse en Belgische zalen mee plat. Naast zijn unieke energie en humoristische teksten, heeft hij ook de capaciteit om de juiste snaar te raken, zoals te horen is in het nummer ‘Florida 2009’, waarin hij het verhaal van zijn overleden ouders. Het liedje speelt hij meestal gehurkt tijdens zijn shows, terwijl hij naar de grond blijft staren. Het is voor hem de enige manier om zijn emoties tijdens het lied in bedwang te houden. 

België is overigens niet het enige andere land waar Joost Klein populair is. Zo scoorde hij afgelopen zomer een nummer 1-hit in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk met het lied ‘Friesenjung’. Niet zo gek dus dat hij de keuze voor het Eurovisie Songfestival dit jaar op hem is gevallen. Hij heeft inmiddels bewezen een Europese aantrekkingskracht te hebben, terwijl hij ook met veel energie en humor mensen kan entertainen. Wordt het dit jaar dan toch weer een beter jaar voor Nederland op het Songfestival podium?

Europapa

Uit meer dan 600 inzendingen is het nummer ‘Europapa’ gekozen door de Nederlandse selectiecommissie van AVROTROS. Zelf noemt Joost het een heel Nederlands nummer met een typisch Nederlands geluid. Joost: “Europapa gaat over een weeskind dat door heel Europa (en omstreken) reist om zichzelf te vinden en zijn verhaal te vertellen. Eerst kennen de mensen hem niet, maar hij blijft elke kans pakken om zichzelf te laten zien. ‘Europapa’ is een eerbetoon aan mijn vader. Hij gaf mij een wijde visie op de wereld mee in zijn opvoeding.”

In de video zijn er nog een aantal bekende gezichten te vinden, waaronder Emma Wortelboer, Maradonnie, René Froger en DJ Paul Elstak. Heb je ze gespot?   

Eline de Ruig over ‘Europapa’

Ook spraken we onze eigen entertainmentdeskundige Eline de Ruig over de inzending: “Ik ga er lekker positief in, maar ik moet er nog wel even inkomen, hoor! Het is geen nummer dat ik op repeat zet wanneer ik thuis op de bank zit, maar in het stadion in Malmö gaat dit natuurlijk los en is het denk ik zeker een kanshebber op de finale. Alles valt of staat met de act.

“Naast de oer-Hollandse hardstyle zitten er veel herkenbare verwijzingen in naar andere landen, dat is heel slim gedaan. Van paëlla tot ‘Papaoutai’, er komt van alles voorbij. Hij rapt zelfs een stukje in het Duits. Niet het hele nummer is non-stop feest; er zit zeker een dubbele laag in. Hij draagt de boodschap van zijn overleden vader voort, dat de wereld geen grenzen heeft. Dat maakt het heel persoonlijk en daar creëert hij wel een zwak mee.

Trust the process

“Na het succes van Finland met ‘Käärijä’ vorig jaar hebben veel landen een feestnummer ingezonden. Joost moet zich wel kunnen onderscheiden van de rest om eruit te springen, maar daar maak ik me geen zorgen om. Hij heeft continu gezegd: ‘Trust the process’. Ik denk dat we nog een leuke stunt kunnen verwachten in Zweden, daar vallen alle puzzelstukjes in elkaar.”

Na de overwinning van Loreen vorig jaar strijkt het Eurovisie Songfestival op 7, 9 én 11 mei neer in het Zweedse Malmö. Joost staat met zijn nummer ‘Europapa’ in de tweede halve finale op donderdag 9 mei, waar de beste 10 acts zich plaatsen voor de finale op zaterdag 11 mei. Nog even in spanning afwachten dus! 

Bron foto: Ruud Janssen/AVROTROS

Dit vind je misschien ook leuk