De eerste koffie van de dag van Hélène de Ruig

Hélène de Ruig drinkt het liefste filterkoffie: “Om 10:00 uur gaat mijn koffiewekker en dan moet ik écht koffie hebben!”

Wie is Hélène de Ruig?

Op de voormalige redactie van Koffietijd, waar wij makers van Zin in Koffie allemaal vandaan komen, gaat Hélène al lang mee. Ze is namelijk de moeder van ons aller Eline de Ruig, die als stagiair op de redactie begon en nu bijna dagelijks aanschuift bij Shownieuws. Trots? "Net zo trots als op mijn andere twee kinderen", zegt ze en dat tekent Hélène ten voeten uit.

Hélène is geboren en getogen in Hilversum in een gezin van vier kinderen. Daar leerde ze op haar 20ste haar grote liefde kennen: Joost. Toen nog een student, nu directeur van Rijkswaterstaat Noord-Nederland. Inmiddels zijn ze 35 jaar getrouwd en hebben drie kinderen, Eline, Daniel en Isabel. De belangrijkste gezinsjaren wonen De Ruigjes in Sint Nicolaasga, een dorp in Friesland, vanwege het werk van Joost. Daar was het fijn wonen aan de rand van het bos met als hoogtepunt de jaarlijkse Merke, met de optocht waar ze als figuranten bijna elkaar jaar aan meededen.

Sinds bijna 5 jaar is Hélène terug op haar geboortegrond, de kinderen zijn uit huis, ze woont nu samen met haar man in in Huizen. "Dat was even knokken natuurlijk, want je laat al het vertrouwde, je huis, vriendinnen, werk achter je en begint weer opnieuw. Maar dat kan ik. En ik vind het nu ook heerlijk hoor, om dichter bij mijn kinderen en mijn familie wonen."

Ze werkt drie dagen per week in een tandartsenpraktijk, "Ik moet wat te doen hebben, ben graag bezig met mijn hoofd en handen. Een hele week thuis vind ik niks." En ze trekt veel op met haar ‘grote’ zus José die ook in Huizen woont. "Wij doen vaak leuke dingen samen. We fietsen over de hei, winkelen, we drinken onderweg koffie - door Eline heb ik hier een heleboel leuke tentjes leren kennen - en we hebben altijd wat te kletsen. We maken van elke dag een feestje."

Kopje?

Ik drink mijn koffie het liefst uit een mok. En daar heb ik er een heleboel van. Ik ben echt gek van servies. Ib Laursen, Dille & Kamille en Emma Bridgewater, een Engels servies met allerlei soorten printen. Als het maar een mok is en dan wil ik er ook graag nog een leuk lepeltje in. Bij Sissy-Boy zijn er heel leuke te vinden. Ook de lepeltjes van vroeger, met een ouderwets bloemetje erop, vind ik top.

Koffie?

Thuis hebben we een espressoapparaat, die koffiebonen maalt, maar dat is meer de specialiteit van mijn man. Ik drink graag gewoon filterkoffie. Buitenshuis drink ik een cappuccino met havermelk - dat is gezonder, zeggen ze.

Mijn eerste koffie van de dag

“Om 10:00 uur gaat mijn koffiewekker af, dan moet ik echt koffie. Mijn koffieklier begint dan écht op te spelen. In vakanties is het wel eens later hoor, dan wordt het wel eens 12:00 uur. Als ik alleen ben is die eerste koffie echt een moment van rust. En ben ik met mijn zus of met de kinderen dan is het, het gezelligste moment van de dag.

“Eind van de dag, als ik uit mijn werk kom, drink ik mijn tweede kop koffie. Ook dat is een moment van rust. Alleen, op de bank, tv aan, even bijkomen. Daarna kan ik er weer tegenaan en ga ik lekker koken.”

Hoe ziet jouw eerste koffie eruit?

Wil je ons vertellen over jouw eerste koffie van de dag? Elke zondag portretteren wij een 50+ vrouw in Nederland. We maken een prachtfoto van je, op je lievelingsplek in huis, die je van ons ook cadeau krijgt op A4-formaat. Geef je dus ook snel op!

Dit vind je misschien ook leuk