Onderweg naar La France

Onderweg naar hun huis in Frankrijk hebben Asjha en Ed altijd heel veel voorpret. In de auto luisteren ze naar chansons, taalcursussen én Franse kinderboeken.

Ooit werkte ik bij het televisieprogramma ‘De Vakantieman’ met wijlen Frits Bom en van hem leerde ik de belangrijkste les die er is over vakantie: neem een paar dagen vrij voordat je op vakantie gaat.

Hij had gelijk. Het doet niet veel voor je gemoed om op vrijdagmiddag alles uit je handen te laten kletteren, je koffer vol te proppen en nog diezelfde avond in de auto of het vliegtuig te stappen. Neem een weekend, een dag of tenminste een ochtend vrij en slaap uit, koop nog een flesje zonnebrand, leg alles klaar en pak dan je koffer in. Dan kun je genieten van je vertrek naar je vakantieadres.

Franse playlist

Voor ons is de rit naar de Dordogne onze voorvakantie. Ook al zou ik er soms het liefst met een vingerknip willen zijn, de uren met z’n tweetjes in de auto zijn heerlijk. Door de vele ritten op en neer weten we precies hoe we ons elfhonderd kilometer lang moeten vermaken.

Ik kan inmiddels een aardig potje Franse klassiekers (fonetisch) meezingen want speciaal voor deze gelegenheid hebben we een Franse playlist gemaakt. Ook de radiozender Nostalgie met les plus grandes chansons is een uitkomst: urenlang oude hits met weinig gebabbel en als ze wat zeggen is het dat ze straks dies-cóoo gaan draaien (het blijven wel Fransen, hè?).

Ed en ik hebben zelfs wel eens vijftig kilometer extra gereden omdat we midden in een spannende ontknoping zaten.

Onderweg Frans leren

Bij de Action hebben we voor een habbekrats woordenboeken aangeschaft. Ieder verkeersbord dat we passeren waar een tekst op staat die ons niks zegt – oké, die mij niks zegt – zoek ik op. Mille étangs, wat zijn étangs? Aha, vijvers dus. We kochten daar ook voor pak-‘m-beet een euro een talencursus Frans op cd, ingesproken door een oude heks.

Als we een uurtje in moordend tempo afgeblaft willen worden door het strenge kreng zetten we die op. De strekking van de cursus is trouwens niet très sympa: ik kan straks in vloeiend Frans zeggen dat een louche type met een doorzichtige smoes mijn handtas uit de auto gestolen heeft bij de grensovergang.

Le croissant niet Frans?

Luisterboeken zijn trouwens ook geweldig. Dankzij een kinderboek over Frankrijk weten we nu dat monsieur Poubelle in Parijs woonde en zich zo ergerde aan vuilnis op straat dat hij de prullenbak bedacht. En dat le croissant eigenlijk uit Oostenrijk komt. Thrillers zijn helemaal het einde, Ed en ik hebben zelfs wel eens vijftig kilometer extra gereden omdat we midden in een spannende ontknoping zaten.

Wijze les voor de terugweg

Maar het allerleukste is natuurlijk elkaars gezelschap. Samen plannen en lijstjes maken. Hardop meezingen. Genieten van het uitzicht en van de zon die steeds feller begint te schijnen. Lekker slap ouwehoeren of het – voor de discussie – even totaal niet met elkaar eens zijn. En, een beetje bladeren in de Michelingids om misschien toch even de weg af te gaan en ergens te lunchen?

Hoe dan ook, tijdens deze voorvakanties genieten we vooral van het idee dat we straks weer in Campagnac-lés-Quercy zijn. Oh, en mijn eigen Frits-Bom-wijze-les: neem een na-vakantie. De autorit naar huis is namelijk een prima manier om de we-zijn-weer-terug-depressie heel zachtjes aan te laten komen.

Wil je meer verhalen van Asjha lezen?

Asjha heeft al meerdere boeken over haar ervaringen in Frankrijk geschreven. Dus, wil je meer van haar verhalen lezen? Klik dan hieronder door naar haar boeken.

Mais oui verhalen uit Frankrijk
‘Mais oui! Verhalen uit Frankrijk’

Auteur: Asjha van den Akker
Uitgeverij: Brave New Books
EAN: 9789464353303

‘Et voila! Verhalen uit de Dordogne’

Auteur: Asjha van den Akker
Uitgeverij: Brave New Books
EAN: 9789402188813

Dit vind je misschien ook leuk
Wibra cadeaukaart winactie
Lees verder

Win een Wibra cadeaukaart twv. 20 euro

Bij Zin in Koffie hebben we iedere week een leuke winactie en deze is speciaal voor de kerst! Je maakt nu kans op een Wibra cadeaukaart voor onder de boom.
Bloemen in Frankrijk
Lees verder

Bloemen in Frankrijk

Bloemen in Frankrijk zijn echt overal te vinden volgens Asjha. Maar haar favoriet is de klaproos, daar gaat haar hart sneller van kloppen zodra deze er weer is.