Nieuwe vrienden maken

Nieuwe vrienden maken in het buitenland is volgens Asjha vergelijkbaar met thuis. Het is zo moeilijk of makkelijk als je het maakt.

Mijn beste vriendin Annemarieke is geweldig. Ze is knap, heeft prachtige bruine ogen, een imposante bos krullen én ze is altijd volgens de laatste mode gekleed. Maar ik vind haar vooral fantastisch omdat ze slim, extreem grappig en heel erg lief is. 

Ik kan met niemand zo goed op vakantie, winkelen of praten als met haar. Zij begrijpt mij in een nano-seconde als ik bijvoorbeeld loop te zeuren over mijn werk. Dat heeft er waarschijnlijk alles mee te maken dat ze ooit mijn collega was, sterker nog: ze was zelfs mijn baas. Dat je elkaar beter aanvoelt omdat je collega’s bent, scheelt natuurlijk een slok op een borrel. Oh ja, dat kunnen we trouwens ook heel erg goed: borrelen.

Vrienden en collega’s

Volgens een gooi-en-smijt-tijdschriften-onderzoek ontstaat 60 procent van alle relaties (dus ook die met vriendinnen) op het werk. Dat begrijp ik wel. Mijn andere twee knappe, geestige, welbespraakte vriendinnen Marte en May-Britt leerde ik bij RTL Boulevard kennen.

We maakten krankzinnig lange dagen en niemand snapt je stress en je ergernissen zo goed als je naaste collega’s. Dan is de stap om privé af te spreken heel klein en voor je het weet ben je ruim 20 jaar vriendschap verder en zijn zij zes kinderen rijker. De één heeft drie meisjes, de ander drie jongens en die gaan natuurlijk later met elkaar trouwen.

Vrienden maken in het buitenland

Maar hoe maak je vrienden in een ander land, bijvoorbeeld in Frankrijk? Waar werk niet de gemene deler is? Waar je helemaal niets met elkaar gemeen hebt behalve dan misschien dat je er een huis hebt. Tja, dan begin je weer van voor af aan. 

En wat is er nu mooier dan opnieuw beginnen? Met een verse, onbeschreven lei en open vizier nieuwe mensen leren kennen? Die niets van je weten en je alleen maar beoordelen op wie je bent en niet op wat je (qua werk) doet. Het is een kwestie van ervoor openstaan.

Maar ze stemmen SP! hoor ik Ed nog gillen over onze nieuwe vrienden uit Besse.

Juiste contacten

Gek genoeg is het net zo makkelijk, of moeilijk, als op je werk, op een verjaardag, in de kroeg, op vakantie of waar dan ook. Je voelt instinctief aan met wie je een klik hebt en met wie niet. Groot verschil is dat je in een nieuw land iets op wil bouwen dus tast je iedere nieuwkomer met nieuwsgierige voorzichtigheid af: is dit gewoon een kennis of een potentiële vriend voor het leven? 

Onze kennissenkring is inmiddels heel behoorlijk. En dat danken we aan onze eerste echte oer-vriend Martin, een docent die besloot makelaar in Frankrijk te worden toen hij daar zelf jaren geleden een huis kocht. En bij wie wij ons huis kochten. Via hem zijn we in contact gekomen met een geweldige klusjesman en een ongelooflijk aardige elektricien. Twee Fransmannen die niet alleen altijd hun afspraken nakwamen en geweldig vakwerk afleverden, maar ons ook bij hen thuis uitnodigden voor het apéro. 

SP-stemmers

Via diezelfde makelaar hebben we onze lieve nieuwe vrienden uit Besse leren kennen. En zij lieten ons weer kennismaken met hun buren en vrienden. En in ons eigen dorp zijn we bekend met een jonge Française die zelfgemaakte jam op de markt verkoopt en we drinken regelmatig een glaasje met een gepensioneerde jazzzangeres uit Engeland. En van buurvrouw Louise, die alles van het dorp weet en Ed al liefkozend ‘haar vierde kind’ noemt, van haar houden we al. 

Allemaal leuke, lieve, gewone, bijzondere mensen die we in Nederland nooit ontmoet zouden hebben. Van begin 30 tot dik in de 80, uit verschillende landen en met allerlei verschillende achtergronden. 

“Maar ze stemmen SP!” hoor ik Ed nog gillen over onze nieuwe vrienden uit Besse. Ach ja, meer mensen zouden dat moeten doen: openstaan voor nieuwe vriendschappen want die geven vaak een heel frisse blik op de wereld. Oh, en liefje, ik heb vroeger ook heel vaak SP gestemd.

Wil je meer verhalen van Asjha lezen?

Asjha heeft al meerdere boeken over haar ervaringen in Frankrijk geschreven. Dus, wil je meer van haar verhalen lezen? Klik dan hieronder door naar haar boeken.

Mais oui verhalen uit Frankrijk
‘Mais oui! Verhalen uit Frankrijk’

Auteur: Asjha van den Akker
Uitgeverij: Brave New Books
EAN: 9789464353303

‘Et voila! Verhalen uit de Dordogne’

Auteur: Asjha van den Akker
Uitgeverij: Brave New Books
EAN: 9789402188813

Dit vind je misschien ook leuk