Bij Museum Hilversum vind je de beste nieuwsfoto’s van 2023

Bij het Museum Hilversum draait alles om fotografie. En sinds deze week vooral om de beste nieuwsfoto’s van 2023 die kans maken op de Zilveren Camera.

Al sinds 1949 wordt jaarlijks de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie uitgereikt door Stichting De Zilveren Camera. En, ieder jaar zijn de foto’s als eerste te zien bij het fotografiemuseum ‘Museum Hilversum’ in – tja je raadde het al – Hilversum.

Zaterdag 17 februari werd de nieuwe tentoonstelling van de Zilveren Camera 2023 geopend bij Museum Hilversum, precies een dag na de feestelijke bekendmaking van de eerste winnaars. Alle winnaars maar ook alle genomineerden zijn tot en met 14 april te bewonderen bij dit geweldige fotografiemuseum. Maar een bezoekje aan deze tentoonstelling is niet zomaar een bezoekje. Je kunt namelijk meestemmen op de Zilveren Camera Publieksprijs die op zaterdag 13 april 2024 bekend wordt gemaakt. Heb je een Museumjaarkaart? Dan kun je gratis naar binnen.

Het Museum Hilversum

Het is natuurlijk niet zo gek dat in dé mediastad van Nederland een museum staat waarbij alles draait om fotografie en videokunst. Het is gevestigd in het voormalige raadhuis van de stad, wat op zichzelf al een bijzonder gebouw is uit 1881. Op deze plek, aan de Kerkbrink in het centrum van de stad, zat eerst het Goois Museum, wat in 2013 volledig werd omgebouwd tot het Museum Hilversum. Inmiddels hebben ze een eigen collectie van meer dan 250 werken, van nieuwsfoto’s tot videokunst.

Dit is ook de reden waarom Stichting De Zilveren Camera ervoor koos om het museum te gebruiken voor de aftrap van de jaarlijkse Zilveren Camera verkiezing. Deze wedstrijd bestaat uit verschillende categorieën: de Zilveren Camera, de Prijs voor Storytelling, de Paul Peters Fotoprijs én de Zilveren Camera Publieksprijs. Alle winnaars zijn inmiddels bekend, behalve de publieksprijs waar nog op gestemd kan worden tot het einde van de tentoonstelling. 

Perfect dus voor een bezoekje aan het museum dit weekend. En, neem vooral kinderen en kleinkinderen mee want volgens museumdirecteur Fleur van Muiswinkel is Museum Hilversum echt voor het hele gezin: “Kunst wordt vaak gezien als iets voor de elite, maar daar ben ik het totaal niet mee eens. Kunst is voor iedereen en helemaal fotografie!”

Van oorlog tot kitten

Tijdens het inmiddels 75-jarig bestaan van de Stichting Zilveren Camera, zijn er tal van bijzondere, impactvolle en memorabele gebeurtenissen vastgelegd op film. Daar was 2023 geen uitzondering op. De grote winnaar van de Zilveren Camera van 2023 is de Palestijns-Nederlandse fotograaf Sakir Khader geworden, die een heel bijzondere zwart-wit fotoserie produceerde over het leven op de Westelijke Jordaanoever vóór de gebeurtenissen van 7 oktober 2023.

Ondanks dat de oorlog zich met name in Gaza afspeelt, is het leven op de Westelijke Jordaanoever ook totaal hierdoor veranderd. En dat wist de fotograaf op heel bijzondere en persoonlijke wijze vast te leggen. Vier jaar lang fotografeerde hij de bewoners van het vluchtelingenkamp Jenin, wat door Israël gezien wordt als een broeinest voor terroristen. Het is een plek vol woede, geweld en vooral ook heel veel verdriet. “De serie viel op door de fotografische kwaliteit en emotionele impact”, aldus Natalia Toret, voorzitter van de jury. “Het zijn stuk voor stuk sterke beelden, die je bijblijven en diep raken.”

Welke vluchteling kies je?

De Prijs voor Storytelling ging dit jaar naar Tina Farifteh, voor haar project ‘Kitten of Vluchteling?’. Het is een korte documentaire die een heel ongemakkelijke vraag stelt aan de bezoeker: waarom halen we de ene vluchteling op met onze eigen auto, terwijl we de andere laten verdrinken aan de grens van Europa? Het is een bijzondere zoektocht naar het mechanisme achter empathie. 

Volgens juryvoorzitter Lotte Sprengers “Drukt winnaar Tina Farifteh de kijker op confronterende wijze met de neus op de ongemakkelijke feiten.” Voor deze productie sprak de maakster met wetenschappers, professionals uit het veld én liet ze een groep mensen deelnemen aan een wel heel bijzonder experiment. Hierbij kregen ze verschillende beelden te zien van vluchtelingen en moesten ze kiezen: wie zou jij uit een oorlog redden en wie niet?

Bezoek met of zonder museumjaarkaart

Als je dit weekend, of op een ander moment, het Museum Hilversum wilt bezoeken om al deze bijzondere foto’s en video’s te bekijken, wacht dan niet te lang. De tentoonstelling van de Zilveren Camera 2023 is tot en met 14 april te bezoeken. Maar je kunt dus ook nog, tijdens deze periode, je stem laten horen voor de Zilveren Camera Publieksprijs. Wordt het een foto van atlete Femke Bol die tijdens het wereldkampioenschap atletiek in Boedapest valt? Of wordt het een foto van fotograaf Remko de Waal die premier Mark Rutte na afloop van de verkiezingen vastlegde op een wel heel bijzondere foto?

Het Museum Hilversum is van maandag tot en met zondag geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur. Heb je een museumjaarkaart, dan kun je gratis naar binnen. En heb je die nog niet, geen punt want ook bij de kassa van het museum kun je een museumjaarkaart kopen. Veel plezier alvast!

Museum Hilversum
Kerkbrink 6
1211BX  Hilversum

Geopend maandag t/m zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur

Wil je vriend worden van het museum? Dat kan hier

Dit vind je misschien ook leuk
Met museumjaarkaart naar het Czaar Peterhuisje in Zaandam
Lees verder

Met de museumjaarkaart op pad in… Zaandam

Er is een museum in Zaandam waarmee je met je museumjaarkaart gratis naartoe kunt gaan: het Czaar Peterhuisje. Een bijzonder museum met een rijke historie.