Precies 30 jaar geleden was deze film een van de grootste hits van 1993

Het is alweer 30 jaar geleden dat acteur Robin Williams letterlijk in de huid kroop van Mrs. Doubtfire en een van de grootste hits van 1993 creëerde.

Een van de grootste hits in de bioscoop in 1993 was de film ‘Mrs. Doubtfire’ met Robin Williams in de hoofdrol. En nu 30 jaar later is de film nog steeds een publieksfavoriet. Vooral tijdens de feestdagen als deze klassieker weer menig tv-scherm vult met een lach, een traan en vooral een onnavolgbare Robin Williams, die gewoon Mrs. Doubtfire is!

De tekst op de poster vatte het eigenlijk heel mooi samen: “She makes dinner. She does windows. She reads bedtime stories. She’s a blessing… in disguise.” De film gaat over de pas gescheiden vader en werkeloos acteur Daniel Hillard, gespeeld door Robin Williams, die zijn kinderen ineens maar één keer per week mag zien. Zijn ex-vrouw Miranda, gespeeld door Sally Field, weigert een ruimere regeling te treffen én denkt er zelfs over na om te verhuizen met de kinderen. Bovendien heeft ze ook nog eens een nieuwe liefde in haar leven, gespeeld door mister James Bond himself: Pierce Brosnan. 

Uit pure wanhoop besluit Daniel zich te vermommen en te solliciteren naar de baan als oppas, om zo vaker bij de kinderen te zijn en een hand te hebben in hun opvoeding. Wonder boven wonder wordt hij/zij aangenomen, waarna de hilariteit begint. Daniel heeft geen idee hoe het leven van een ‘huisvrouw’ eruit ziet, wat komische taferelen oplevert. Maar het is niet alleen komedie wat de klok slaat. De film snijdt ongemerkt heel serieuze onderwerpen aan, die tot op de dag van vandaag nog steeds actueel zijn.

Een van de grootste hits van 1993

De film kwam eind november 1993 uit en werd eigenlijk meteen een van de grootste hits in de box office. Wereldwijd bracht de film maar liefst 441 miljoen dollar op en was in 1993 de op één na best verkopende speelfilm van het jaar.

De film sleepte ook talloze prijzen in de wacht, waaronder de Golden Globe voor Beste Musical/Comedy en Beste Acteur in een Musical/Comedy voor Robin Williams. En ja, zelfs die felbegeerde Academy Award werd gewonnen voor Beste Make-up. Wat niet zo gek was gezien de geweldige vermomming die Robin Williams onderging.

Wist je trouwens dat Robin Williams deze grime live heeft uitgetest tijdens het filmen van Mrs. Doubtfire? Het verhaal is dat hij, vermomd als zijn karakter, naar een boekwinkel is gegaan om te testen of mensen raar opkeken, of hem zelfs herkenden. Maar niemand gaf een krimp.

Koning van de improvisatie

Dit was niet het enige waaruit bleek dat acteur Robin Williams een briljant acteur was. Regisseur Chris Columbus (o.a. bekend van ‘Home Alone’ en enkele ‘Harry Potter’ films) heeft weleens uitgelegd in een interview hoe bijzonder het was om met Robin Williams als acteur te werken. Een groot deel van de film improviseerde Williams namelijk, omdat dit het beste in hem naar boven haalde. Wat weer lastig was voor Chris als regisseur.

Om Robin Williams de kans te geven zijn beste werk te leveren, filmde Chris Columbus alle scenes met twee of soms zelfs drie camera’s. Hij wist van te voren namelijk nooit of Robin Williams zich wel aan het script zou houden. Vaak was dit omdat hij ter plekke dingen bedacht en soms kwam het ook omdat dingen misgingen waar Robin Williams niet voor wilde stoppen.

Een voorbeeld hiervan was de scene waarin Daniel’s appartement wordt geïnspecteerd door Mrs. Sellner en Mrs. Doubtfire haar thee serveert. Door de enorme hitte op de set van de film begon het masker wat Robin Williams droeg enigszins te smelten, maar in plaats van te stoppen ging hij door en maakte hij het een hilarisch onderdeel van het verhaal.

Mrs. Doubtfire vs Tootsie

Voor wie zich nog de film ‘Tootsie‘ kan herinneren, ja daar leek het verhaal veel op. ‘Tootsie’ ging ook over een acteur die niet meer aan de bak kon komen en besloot om de rol van z’n leven te creëren door auditie te doen als vrouw. Deze film werd in 1982 gemaakt met acteur Dustin Hoffman in de hoofdrol.

Veel critici vergeleken de film ‘Mrs. Doubtfire’ bij de release dan ook met ‘Tootsie’. Er zijn zelfs tal van artikelen geschreven en YouTube video’s gemaakt over dit onderwerp. Maar wij zien vooral absolute comedy klassiekers in beide films. De ene ging over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen, terwijl de andere film over familie gaat. En ja, beiden zijn briljant te noemen en ja, beide films waren ook hun tijd ver vooruit.

Komt er meer Mrs. Doubtfire?

Kort gezegd: nee. Helaas is er nooit een vervolg gekomen op de film. Toch waren die plannen er wel en werd er zelfs al gewerkt aan een script. Maar na het overlijden van Robin Williams in 2014 zijn deze plannen stopgezet. Volgens regisseur Chris Columbus was en is er namelijk niemand die de legendarische acteur had kunnen vervangen. Wat er wel is gekomen is de Broadway musical, die tegenwoordig in New York én in London te bezoeken is. En ook deze musical is een groot succes.

Tja, voor die mensen die niet meteen in het vliegtuig kunnen stappen om dit te bekijken, blijft er natuurlijk die ene film die nu dus 30 jaar geleden uitkwam. Wij zitten met kerst weer klaar om deze voor de zoveelste keer te bekijken. Jullie ook? Je moet er wel Disney+ voor hebben. En heb je dat niet, dan zal er ongetwijfeld ergens een zender zijn die het ook gewoon weer uitzendt.

Veel kijkplezier alvast. Op naar de volgende 30 jaar!

Dit vind je misschien ook leuk
Verborgen pareltjes om te streamen
Lees verder

5 verborgen pareltjes om te streamen

Soms kom je films tegen waarvan je niet wist dat ze beschikbaar waren óf bestonden. Tijd om vijf pareltjes uit te lichten die we dit weekend kunnen streamen.