Blaasontsteking bij vrouwen, hoe komen we er vanaf?

Een blaasontsteking bij vrouwen komt veel voor, maar is te voorkomen én te genezen. We vroegen het onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur.

Een blaasontsteking bij vrouwen, het is een kwaal waar velen van ons last van hebben. Krijg je klachten als buikpijn of heb je last van kleine beetjes urineverlies met brandende pijn, dan weet je vaak genoeg: je hebt hoogstwaarschijnlijk een blaasontsteking te pakken.

Hoe kom je daar weer zo snel mogelijk vanaf? Of nog beter, hoe is het überhaupt te voorkomen? Gelukkig zijn er tal van natuurlijke oplossingen waarmee we dit probleem kunnen aanpakken. We vroegen daarom onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, van Krachtvoer voor Vrouwen, hoe we dit probleem het beste kunnen aanpakken of voorkomen.

Een vrouwenkwaal

Als vrouw zijn we helaas gevoeliger voor een blaasontsteking dan mannen. Dit komt door de lengte van onze urinebuis. Bij vrouwen is deze korter, waardoor bacteriën makkelijker de blaas kunnen bereiken en een ontsteking van het blaasslijmvlies veroorzaken. Ben je in de overgang, dan helpt dit ook niet mee. Vanaf dat moment kun je namelijk ook sneller een blaasontsteking oplopen.

Tijdens de overgang worden de slijmvliezen van de vulva, vagina en blaas kwetsbaarder en veranderen zowel onze zuurgraad als onze vaginale flora. Deze biedt normaal gesproken weerstand tegen schadelijke bacteriën, maar nu dus wat minder. Het is daarom nog belangrijker om je te beschermen tegen een eventuele blaasontsteking, want uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen. Maar hoe doe je dat?

Voorkomen is beter dan genezen

Misschien niet het leukste gesprek om hier te hebben, maar toch moeten we erover praten. Om te beginnen is het belangrijk dat je altijd probeert goed uit te plassen. Dat zorgt ervoor dat er geen restjes urine in je blaas achterblijven waar bacteriën zich in kunnen vermenigvuldigen. Daarnaast is het belangrijk direct te gaan plassen als je aandrang voelt.

Een ander belangrijk punt is het vrijen. Of je nu een actief of minder actief seksleven hebt, bij iedere vorm van intimiteit waarbij penetratie plaatsvindt is de kans groot dat er schadelijke bacteriën in de urinebuis terechtkomen. Het is dus verstandig om na het vrijen altijd even te gaan plassen, want dan spoel je de eventuele boosdoeners weg.

Toch een blaasontsteking, wat nu?

Als het niet gelukt is om een blaasontsteking te voorkomen, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf. Gelukkig zijn er tal van manieren die ons daarbij kunnen helpen. Maar let op: gaat het na een paar dagen niet over of krijg je hoge koorts en/of veel pijn? Raadpleeg dan altijd je huisarts voor een oplossing.

Tip 1: Eet mierikswortel en waterkers

Wist je dat mierikswortel en waterkers antibiotische bestanddelen bevatten? Deze helpen om de vervelende bacteriën in je blaas een kopje kleiner te maken. Verse waterkers kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een krachtig groentesapje. De smaak is wel heel sterk, dus om het wat milder te maken kun je spinazie en appel toevoegen. Ook is waterkers heerlijk om salade of soep van te maken.

Mierikswortel is ook uitermate geschikt voor een echte powerdrank. Het is de witte wortel van de mierik plant en het staat bekend om haar hoge vitamine C gehalte. Wel is het scherp van smaak, dus wees gewaarschuwd, je kunt je tong er flink aan ‘branden’. Verse mierikswortel is niet altijd te krijgen, dus mocht je supermarkt het hebben, koop het dan. Anders kun je altijd de potjes mierikswortel gebruiken. Die zijn wel in de meeste supermarkten te vinden. Meng de geschilde mierikswortel met citroensap, water en honing en je hebt een echte bacterie-killer!

Tip 2: D-mannose als supplement

D-ma-watte? D-mannose is een suiker die van nature voorkomt in planten. Ook in ons lichaam vind je mannose, bijvoorbeeld in de slijmvliezen en blaas. Juist aan deze suiker hecht de bacterie zich die een blaasontsteking bij vrouwen veroorzaakt. Door D-mannose in te nemen kun je zorgen dat deze bacteriën hun ‘handen vol’ hebben en niet toekomen aan de mannose op je blaaswand. De verzadigde bacteriën plas je dan met de urine uit. D-mannose kun je kopen bij de drogist. Maar let wel op: als je diabetes hebt kun je beter geen D-mannose innemen!

Tip 3: Probiotica voor darm en vagina

Heb je telkens terugkerende blaasontstekingen? Dan kan het helpen een probiotica voor je darmen en/of je vagina te nemen. Door je darmflora te versterken met goede bacteriën versterk je indirect de weerstand in je blaas. Probiotica die je inbrengt in de vagina versterkt de daar aanwezige lactobacillen. Die zorgen dat het milieu in de vagina zuur is en de schadelijke bacteriën niet kunnen overleven. Ook als je vaak last hebt van een blaasontsteking na het vrijen is dit een aanrader.

Al met al is een blaasontsteking bij vrouwen goed te voorkomen én te behandelen. Het is nog steeds een vervelende kwaal die je liever kwijt dan rijk bent, maar wees gerust, je bent niet de enige die dit probleem kan hebben én het is niet het einde van de wereld. Nogmaals, als de klachten aanhouden of ze komen regelmatig terug, raadpleeg je huisarts voor hulp.

Dit vind je misschien ook leuk