Jeugdsentiment, E.T. is 40 jaar en nog steeds geliefd

E.T. phone home, voor velen puur jeugdsentiment! Maar na 40 jaar is dit buitenaardse wezen nog steeds hartstikke populair. Wat maakt hem zo bijzonder?

E.T. phone home, voor velen puur jeugdsentiment! Maar na 40 jaar is dit buitenaardse wezen nog steeds hartstikke populair. Wat maakt hem zo bijzonder?

Precies 40 jaar geleden maakte regisseur Steven Spielberg een film over een buitenaards wezen die een ongewone vriendschap sloot met een het jongetje Elliott. E.T. the Extraterrestrial werd één van de grootste films aller tijden. En nu, veertig jaar later, is het nog steeds een favoriet voor oud en gelukkig ook weer jong.

Puur jeugdsentiment voor velen, maar wat maakt deze film nu zo bijzonder? Wat is de magie van een kinderfilm die uiteindelijk niet alleen kinderen kon bekoren, maar juist ook volwassenen? De film kwam in 1982 uit in de bioscopen en was het meteen een grote hit.

E.T. phone home

Het verhaal gaat over het jongetje Elliott die samen met zijn moeder, broer en kleine zusje woont in een buitenwijk van Los Angeles. Op een avond ontdekt hij een buitenaards wezen in de achtertuin, die hij met snoepjes uit z’n schuilplaats lokt. Er ontstaat een vriendschap die voor de buitenwereld verborgen moet blijven. Maar E.T. wil naar huis. Net als wij mensen blijkt dit buitenaards wezentje een hart te hebben dat vol is met verlangen. Het verlangen om bij z’n familie te zijn. 

Spielbergs jeugdvriendje

Het verhaal voor de film is gebaseerd op een fantasievriendje van de regisseur Steven Spielberg zelf. Als kind van gescheiden ouders, ontwikkelde Steven in zijn jeugd deze vriend die dus later de basis vomde voor het script. Samen met scenarioschrijver Melissa Mathison bedacht hij in 1980 een, wat je in filmtermen, synopsis noemt. Binnen enkele maanden had Melissa al een eerste opzet van het script klaar. En toen ging het snel. Twee jaar later ging de film in première tijdens het Cannes Filmfestival, wat de makers meteen veel lof bracht. 

Na de officiële première in de Verenigde Staten, was E.T. the Extraterrestrial gelijk een enorme zomer blockbuster. Zo succesvol dat de film zelfs meer geld opbracht dan de film Stars Wars! Maar daar bleef het niet bij. De film won ook vier Academy Awards, waaronder voor Beste muziek.

Artikel gaat verder onder de trailer

Michael Jackson maakte muziek

De muziek werd gecomponeerd door John Williams, die de meeste van Steven Spielbergs films heeft gecomponeerd. Maar wist je dat ook Michael Jackson destijds gevraagd is om een liedje te schrijven? Het verhaal is dat Steven Spielberg het liedje uiteindelijk zo goed vond dat hij Michael Jackson en producer/componist Quincy Jones vroeg een heel album te maken met een audioboek. Het album is ook door beide heren gemaakt, maar uiteindelijk nooit uitgebracht. Het platenlabel van Michael Jackson wilde niet dat het album tegelijkertijd uitkwam met Michael Jacksons nieuwe plaat ‘Thriller’.

Komt er een vervolg?

Ondanks het succes van de film is er nooit een vervolg gekomen op deze klassieker. Gelukkig maar, achteraf gezien. Toch waren er wel degelijk plannen voor een E.T. 2. Steven Spielberg heeft er zelf een script voor geschreven. Het vervolg zou het verhaal oppakken op de thuisplaneet van E.T. Uiteindelijk koos hij ervoor om dit plan te schrappen omdat hij van mening was dat een vervolg op dit succes alleen negatief kon uitpakken. En daar zijn we het helemaal mee eens.

Jeugdsentiment: veertig jarig jubileum

Nu 40 jaar later is de film nog steeds één van de beste en mooiste films ooit gemaakt. Het verhaal spreekt zowel jong als oud aan en heeft menig filmmaker geïnspireerd om ook een poging te wagen. Denk bijvoorbeeld aan de films ‘Short Circuit’ of ‘Cocoon’. Maar de speciale emotionele lading die E.T. had, die heeft eigenlijk geen andere film in dit genre ooit kunnen evenaren. 

Dit vind je misschien ook leuk
De eerste kop koffie van de dag van Charlotte Martijn
Lees verder 1

De eerste koffie van de dag van Charlotte Martijn

Charlotte Martijn is oud-hoofdredacteur van Koffietijd en nu een van de oprichters van Zin in Koffie. Wanneer drinkt zij haar eerste koffie van de dag? En wat is het verhaal erachter? Charlotte trapt onze serie ‘Mijn eerste koffie’ af met een sterke kop koffie uit haar cafetière (of doordrukpotje).