Blue Zones recept: Tofu steak met shiitake paddenstoelen

Op zoek naar een smaakvolle vleesvervanger? Deze tofu steak is dan lekker om eens uit te proberen. In de Blue Zone Okinawa in Japan eten ze dit regelmatig.
Tofu steak met shiitakes
Tofu steak met shiitakes

Op Okinawa in Japan leven de langstlevende mensen ter wereld. Mensen worden hier gezond oud, iets wat we allemaal wel zouden willen, toch? Ze eten daar een paar dingen regelmatig, zoals deze tofu steak.

Het is een blok tofu met daar bovenop een mengsel van shiitake paddenstoelen en bosui. Het is heerlijk licht en fris, maar vooral gezond dus. Okinawa is namelijk ook een zogenaamde Blue Zone en de recepten uit deze streek kunnen je helpen om gezondere keuzes te maken. Zonder dat je allerlei kant-en-klare producten moet kopen die weer vol zitten met toevoegingen.

Nee, de recepten uit het Blue Zone kookboek zijn puur natuur én heel makkelijk te maken. Zo wordt gezonder eten een stuk leuker!

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Tofu steak met shiitake paddenstoelen

Deze tofu steak uit Okinawa in Japan is gezond, lekker én heel makkelijk te maken!
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingredients
 

  • 250 gram tofu (in vier vierkante stukken gesneden)
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 el bloem
  • 1 el sesamolie
  • 200 gram shiitake paddenstoelen
  • 1 el mirin
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 el rode misopasta
  • ¼ tl chilivlokken
  • 50 gram prei of bosui (gehakt)
  • gehalveerde kerstomaten (optioneel)

Bereiding

  • Bedek de vochtige tofu met een laagje bloem.
  • Doe de plantaardige olie in een koekenpan en bak de tofu op middelhoog vuur rondom, tot deze begint te verkleuren (zo'n 3 tot 4 minuten per kant).
  • Doe de sesamolie in een andere pan. Bak hierin de paddenstoelen, mirin, gember, miso en chilivlokken 3 a 4 minuten op middelhoog vuur, of tot de paddenstoelen gaar zijn.
  • Draai het vuur uit en voeg de prei of bosui toe aan de paddenstoelen. Roer alles even goed door elkaar.
  • Leg per persoon twee stukken tofu op een bord en schep het paddenstoelenmengsel er overheen.
  • Garneer eventueel met de gehalveerde kerstomaten of wat citroen.
Wat anderen nu lezen
Kip tikka masala recept

Kip tikka masala met rijst

Heb je dit weekend zin in iets anders dan groente, vlees en aardappelen? Dit Indiase kip tikka masala recept is het perfecte recept om je honger te stillen.
Frisse aardappelsalade

Frisse aardappelsalade

Een aardappelsalade kan heel ‘saai’ zijn. Maar daar brengt dit recept verandering in! Het is fris van smaak én fris van kleur. Wat wil je nog meer?!