Blue Zones recept: Tofu steak met shiitake paddenstoelen

Op zoek naar een smaakvolle vleesvervanger? Deze tofu steak is dan lekker om eens uit te proberen. In de Blue Zone Okinawa in Japan eten ze dit regelmatig.

Op Okinawa in Japan leven de langstlevende mensen ter wereld. Mensen worden hier gezond oud, iets wat we allemaal wel zouden willen, toch? Ze eten daar een paar dingen regelmatig, zoals deze tofu steak.

Het is een blok tofu met daar bovenop een mengsel van shiitake paddenstoelen en bosui. Het is heerlijk licht en fris, maar vooral gezond dus. Okinawa is namelijk ook een zogenaamde Blue Zone en de recepten uit deze streek kunnen je helpen om gezondere keuzes te maken. Zonder dat je allerlei kant-en-klare producten moet kopen die weer vol zitten met toevoegingen.

Nee, de recepten uit het Blue Zone kookboek zijn puur natuur én heel makkelijk te maken. Zo wordt gezonder eten een stuk leuker!

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Tofu steak met shiitake paddenstoelen

Deze tofu steak uit Okinawa in Japan is gezond, lekker én heel makkelijk te maken!
5 van 1 stem
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
 

  • 250 gram tofu (in vier vierkante stukken gesneden)
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 el bloem
  • 1 el sesamolie
  • 200 gram shiitake paddenstoelen
  • 1 el mirin
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 el rode misopasta
  • ¼ tl chilivlokken
  • 50 gram prei of bosui (gehakt)
  • gehalveerde kerstomaten (optioneel)

Bereiding

  • Bedek de vochtige tofu met een laagje bloem.
  • Doe de plantaardige olie in een koekenpan en bak de tofu op middelhoog vuur rondom, tot deze begint te verkleuren (zo'n 3 tot 4 minuten per kant).
  • Doe de sesamolie in een andere pan. Bak hierin de paddenstoelen, mirin, gember, miso en chilivlokken 3 a 4 minuten op middelhoog vuur, of tot de paddenstoelen gaar zijn.
  • Draai het vuur uit en voeg de prei of bosui toe aan de paddenstoelen. Roer alles even goed door elkaar.
  • Leg per persoon twee stukken tofu op een bord en schep het paddenstoelenmengsel er overheen.
  • Garneer eventueel met de gehalveerde kerstomaten of wat citroen.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Kaasfondue
Lees verder

Kaasfondue (fondue savoyarde)

Niets zo bevredigend als gesmolten kaas! Daarom maken we eens in de zoveel tijd een traditionele kaasfondue. Zalig, vooral met deze koude dagen!
Boterkoek recept
Lees verder

Oud-Hollands boterkoek recept

Boterkoek is een Hollandse favoriet van velen. Daarom hebben we vandaag een boterkoek recept wat je heel makkelijk zelf kunt maken.
Chiapudding met frambozen
Lees verder

Chiapudding met frambozen

Chiapudding is niet alleen heel erg gezond, het is ook heel erg lekker! Als dessert, tussendoortje of ontbijt. En, het is ook heel makkelijk te maken.