Klassieke Hollandse garnalencocktail

Deze klassieke Hollandse garnalencocktail hoort natuurlijk op tafel te staan tijdens het kerstdiner. Het is nog steeds het perfecte voorgerecht wat altijd lukt.

De klassieke Hollandse garnalencocktail, wie heeft deze niet, tijdens het kerstdiner, in onze jeugd als voorgerecht op tafel gekregen? Het is een gouwe ouwe en niet weg te denken tijdens de feestdagen. 

De saus meng je zo door elkaar en aan de garnaaltjes en sla hoef je ook vrij weinig te doen. Hierdoor staat dit iconische gerechtje in een mum van tijd op tafel in de oh zo drukke kerstperiode.

Hollandse garnalencocktail, het klassieke voorgerecht voor kerst

De garnalencocktail mag eigenlijk niet ontbreken bij het kerstdiner. Deze klassieker is een heerlijk begin van een goed diner. En, het is heel makkelijk gemaakt.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 300 gram Hollandse garnalen
  • 1 krop baby romaine sla (of little gem)
  • 1 citroen
  • 4 el mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 2 tl whisky
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl paprikapoeder
  • tabasco
  • Worcestershiresaus
  • ½ bosje bieslook (fijngehakt)

Bereiding

  • Begin met het maken van de cocktailsaus. Voeg de mayonaise, ketchup, whisky, tabasco, Worcestershire, cayennepeper en paprikapoeder toe aan een kommetje en mix door elkaar. Snijd de citroen in de lengte doormidden. Snijd van de ene helft 4 partjes, gebruik de andere helft van de citroen, zout en peper om de cocktailsaus op smaak te brengen.
  • Bewaar de binnenste kleine bladeren van baby romaine. Snijd de buitenste bladeren fijn en meng met een kneepje citroensap en olijfolie.
  • Leg de buitenste bladeren van de romaine in het glas zodat de bovenkant eruit steekt. Verdeel de salade over de bodem van vier glazen en schep hierop de garnaaltjes. Schep de cocktailsaus eroverheen en garneer met de bieslook en het partje citroen.
Dit vind je misschien ook leuk
BLT sandwich
Lees verder

BLT sandwich met avocado

Brunch, lunch of welk moment je ook kiest, het is eigenlijk altijd een goed moment voor een BLT sandwich. En deze heeft als extraatje een puree van avocado.
Ierse ham chowder van Yvette van Boven
Lees verder

Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Deze Ierse ham chowder is een perfect recept voor een makkelijke maandag waarop we lekker willen eten, zonder te veel tijd kwijt te zijn in de keuken.
Groentesoep maken met bonen
Lees verder

Italiaanse groentesoep maken met bonen

Een hartige groentesoep maken voor deze koude wintermaanden, dat is wat de Italianen hartstikke goed kunnen. En wij nu ook met dit makkelijke en snelle recept.