De klassieke Hollandse garnalencocktail, wie heeft deze niet, tijdens het kerstdiner, in onze jeugd als voorgerecht op tafel gekregen? Het is een gouwe ouwe en niet weg te denken tijdens de feestdagen.
De saus meng je zo door elkaar en aan de garnaaltjes en sla hoef je ook vrij weinig te doen. Hierdoor staat dit iconische gerechtje in een mum van tijd op tafel in de oh zo drukke kerstperiode.
Hollandse garnalencocktail, het klassieke voorgerecht voor kerst
De garnalencocktail mag eigenlijk niet ontbreken bij het kerstdiner. Deze klassieker is een heerlijk begin van een goed diner. En, het is heel makkelijk gemaakt.
Voorbereiding 5 minuten min
Bereiding 10 minuten min
Gang Voorgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 300 gram Hollandse garnalen
- 1 krop baby romaine sla (of little gem)
- 1 citroen
- 4 el mayonaise
- 2 el ketchup
- 2 tl whisky
- ½ tl cayennepeper
- ½ tl paprikapoeder
- tabasco
- Worcestershiresaus
- ½ bosje bieslook (fijngehakt)
Bereiding
- Begin met het maken van de cocktailsaus. Voeg de mayonaise, ketchup, whisky, tabasco, Worcestershire, cayennepeper en paprikapoeder toe aan een kommetje en mix door elkaar. Snijd de citroen in de lengte doormidden. Snijd van de ene helft 4 partjes, gebruik de andere helft van de citroen, zout en peper om de cocktailsaus op smaak te brengen.
- Bewaar de binnenste kleine bladeren van baby romaine. Snijd de buitenste bladeren fijn en meng met een kneepje citroensap en olijfolie.
- Leg de buitenste bladeren van de romaine in het glas zodat de bovenkant eruit steekt. Verdeel de salade over de bodem van vier glazen en schep hierop de garnaaltjes. Schep de cocktailsaus eroverheen en garneer met de bieslook en het partje citroen.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.