Blue Zones recept: Griekse orzo soep met tomaat

Op het Griekse eiland Ikaria leven ze ook in een zogenaamde Blue Zone, waar mensen een stuk ouder worden. Hier eten ze bijvoorbeeld deze orzo soep met tomaat.

Deze orzo soep met tomaat, ook wel kritharaki genoemd, komt van het Griekse eiland Ikaria. Het recept komt van een 103-jarige grootmoeder die de soep regelmatig maakt. Puur omdat het zo snel op tafel staat.

Orzo is een pastasoort die de vorm heeft van een lange rijstkorrel. En omdat je de orzo in de soep gaar kookt wordt de orzo soep wat romiger. Dit komt door het zetmeel dat vrijkomt. Op Ikaria eten ze deze soep regelmatig, omdat de groentebouillon heel gezond is, maar ook omdat het gerecht heel makkelijk en snel klaar te maken is. 

Het recept komt uit het Blue Zone kookboek van Dan Buettner. In dit boek staan allemaal overheerlijke en vooral gezonde recepten uit de verschillende Blue Zones van over de hele wereld.

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Griekse orzo soep met tomaat

Een orzo soep is lekker warm voor een koude winter en tegelijkertijd heerlijk fris voor een warme zomer. Eigenlijk een soep die je het hele jaar door kunt eten en die nooit verveelt.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 25 minuten
Gang Soep
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 liter water
  • ½ liter groentebouillon
  • 1 grote, zongerijpte tomaat gehakt (of een blik gehakte tomaten van 450 gram)
  • 240 ml geroosterde tomatensaus (vers of kant-en-klaar)
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 450 gram orzo of vergelijkbare pastasoort
  • zout en peper (naar smaak)

Bereiding

  • Breng in een grote pan het water en de bouillon aan de kook.
  • Voeg de tomaat, tomatensaus, olijfolie, orzo en het zout toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Draai het vuur lager en laat de soep circa 20 minuten zachtjes doorkoken tot er kleine belletjes verschijnen en hij een beetje is ingedikt. Roer het af en toe door om te voorkomen dat de orzo aan de bodem blijft plakken. Roer de orzo soep af en toe door om te voorkomen dat de orzo gaat plakken aan de bodem.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Pesto rijst
Lees verder

Pesto rijst maken

Een lekker makkelijk recept voor door de week is pesto met rijst. Heerlijk bij een stukje vis of een kipgerecht.
Mexicaans guacamole recept
Lees verder

Mexicaans guacamole recept

Dit Mexicaanse guacamole recept is alles wat je nodig hebt om een authentieke guacamole te maken, met rijpe avocado’s en fris limoensap.
Chili sin carne
Lees verder

Chili sin carne met zoete aardappel

Het is makkelijke maandag, dus dan wil je een gerecht wat ook echt makkelijk te maken is. Daarom vandaag deze vegetarische chili sin carne met zoete aardappel.
Reuben sandwich met pastrami
Lees verder

Reuben sandwich met pastrami

De Reuben sandwich met pastrami is een wereldberoemd lunchgerecht uit New York. Maar hoe kun je deze ‘guilty pleasure’ op een gezonde manier zelf maken?
Italiaanse stoofpot met kip
Lees verder

Italiaanse stoofpot met kip

Een Italiaanse stoofpot met kip is een perfect recept voor door de week. Dit recept van Yvette van Boven is makkelijk én snel te maken.
Chocolate chip cookies recept
Lees verder

Chocolate chip cookies maken

De geheimen van perfecte chocolate chip cookies maken is één, maar hoe maak je ze dan precies? Met dit recept maak je ze heel makkelijk thuis.