Geroosterde bospeen met szechuanpeper en honing

Geroosterde bospeen met szechuanpeper en honing, is een verrassende variatie op een anders heel ‘saai’ bijgerecht. En, natuurlijk heel makkelijk te maken!

Geroosterde bospeen is heerlijk als bijgerecht, maar de meesten zullen het niet snel maken. Het is namelijk vrij snel een beetje ‘saai’. Maar daar hebben we wat op gevonden: geroosterde bospeen met szechuanpeper en honing uit de oven.

Szechuanpeper komt uit de Szechuan streek in China en is een beetje roze van kleur. Het ziet er uit als een normale peperkorrel, maar de smaak is wel écht anders. Maak je geen zorgen, de peper is niet scherp. Het neigt zelfs meer naar wat citrus-achtige smaken. Maar, het échte ‘vuurwerk’ begint pas na het eten. De szechuanpeper laat namelijk een tintelende sensatie achter op je tong, waardoor deze een beetje verdoofd aanvoelt. Dus ja, szechuan peper, wat overigens in de meeste toko’s gewoon te koop is, maakt de tongen los aan tafel!

Geroosterde bospeen met honing

De geroosterde bospeen uit de oven past, als bijgerecht, perfect bij zoveel verschillende recepten. En met szechuanpeper wordt het heel speciaal!
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Chinees, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 bos bospeen
  • 2 el roomboter
  • 1 ½ el honing
  • 1 limoen
  • 2 tl szechuanpeper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd het loof van elke wortel, tot je ongeveer 2 centimeter per wortel over hebt. Maak de wortels schoon en schil met een dunschiller.
  • Smelt de roomboter in een kleine steelpan met een scheutje neutrale olie. Kneus ondertussen de szechuanpeper met een vijzel of de onderkant van een glas.
  • Knijp de helft van de limoen uit boven een grote mengkom en meng met de honing, gesmolten boter en szechuanpeper. Voeg de wortels toe en mix, tot de wortels helemaal bedekt zijn in de boter.
  • Leg de wortels op de bakplaat, verdeel de resterende boter en szechuanpeper er overheen en breng op smaak met zout en peper. Zet de bakplaat in de oven en bak de wortels in 15 minuten goudbruin.
  • Leg de geroosterde wortel op een mooie schaal en serveer eventueel met verse, groene kruiden zoals peterselie of koriander.
Dit vind je misschien ook leuk
Zelf sambal maken sambal oelek
Lees verder

Zelf sambal oelek maken

Wij houden in Nederland heel erg veel van sambal, vooral sambal oelek. Maar hoe kun je heel makkelijk zelf sambal maken? We hebben het recept hiervoor!
Zelf mayonaise maken
Lees verder

Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is het lekkerst. Deze wereldberoemde en geliefde saus heeft een enorme geschiedenis. Waar komt het vandaan en hoe maak je het zelf?
Stamppot met zuurkool en cranberries
Lees verder

Stamppot met zuurkool en cranberries

Een stamppot met zuurkool en cranberries is niet alleen heel lekker, het is ook hartstikke goed voor onze darmflora omdat de kool gefermenteerd is.