Een ouderwetse stamppot met zuurkool is overheerlijk, maar niet altijd het mooiste gerecht om te serveren. Het is grauw en er zit weinig structuur in. Geef je zuurkoolstamppot daarom extra veel smaak door cranberries, rucola en amandelen toe te voegen.
De cranberries zijn kleine smaakbommetjes en gaan verrassend goed samen met zuurkool. De amandelen kun je grof hakken, maar als je het lekker simpel wilt houden, kun je ook amandelstiften of amandelschaafsel gebruiken. Natuurlijk wel even roosteren in een droge koekenpan, zo haal je veel meer smaak uit de noten.
Niet iedereen vindt kool lekker. Om het iets zachter van smaak te maken, kun je het vocht er een beetje uitknijpen, maar spoel het nooit af onder de kraan! Dan gaan alle voedingsstoffen verloren. Ook hoef je het niet ouderwets kapot te koken, er mag best nog een beetje bite in zitten!
Stamppot met zuurkool en cranberries
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 500 gram zuurkool
- 100 gram cranberries
- 20 gram roomboter
- 150 gram rucola
- 60 gram amandelstiften
Bereiding
- Voeg de cranberries toe aan een kom. Vul deze aan met water tot ze onder staan.
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Voeg de aardappelen toe aan een kookpan en vul aan met water tot ze onderstaan. Breng op smaak met zout en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappelen 20 minuten tot ze gaar zijn.
- Voeg de kool toe aan een andere kookpan. Voeg een scheutje water toe en laat 15 minuten sudderen tot de zuurkool iets zachter is geworden.
- Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en voeg de amandelen toe. Rooster de amandelen een minuut of 5 tot ze goudbruin zijn gekleurd. Houd ze in beweging zodat de amandelen niet verbranden en schep uit de pan zodra ze de juiste kleur hebben.
- Schep een kopje met kookvocht uit de pan met aardappelen. Giet de aardappelen af en voeg de boter toe aan de pan. Laat de aardappelen 2 minuten staan met de deksel op de pan zodat de boter kan smelten. Voeg een scheutje kookvocht toe en stamp de aardappelen tot een puree met een pureestamper.
- Giet de cranberries af en voeg samen met de zuurkool toe aan de aardappelpuree. Schep goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
- Voeg als laatst de rucola toe, zodat deze niet helemaal verlept door de warmte. Schep de stamppot weer goed door.
- Garneer de zuurkool met de amandelen en serveer.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.