Stamppot met zuurkool en cranberries

Een stamppot met zuurkool en cranberries is niet alleen heel lekker, het is ook hartstikke goed voor onze darmflora omdat de kool gefermenteerd is.

Een ouderwetse stamppot met zuurkool is overheerlijk, maar niet altijd het mooiste gerecht om te serveren. Het is grauw en er zit weinig structuur in. Geef je zuurkoolstamppot daarom extra veel smaak door cranberries, rucola en amandelen toe te voegen.

De cranberries zijn kleine smaakbommetjes en gaan verrassend goed samen met zuurkool. De amandelen kun je grof hakken, maar als je het lekker simpel wilt houden, kun je ook amandelstiften of amandelschaafsel gebruiken. Natuurlijk wel even roosteren in een droge koekenpan, zo haal je veel meer smaak uit de noten.

Niet iedereen vindt kool lekker. Om het iets zachter van smaak te maken, kun je het vocht er een beetje uitknijpen, maar spoel het nooit af onder de kraan! Dan gaan alle voedingsstoffen verloren. Ook hoef je het niet ouderwets kapot te koken, er mag best nog een beetje bite in zitten!

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Stamppot met zuurkool en cranberries

Zuurkool en cranberries zijn een verrassend lekkere combinatie die je zuurkoolstamppot opeens een stuk lekkerder én aantrekkelijker maken.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 500 gram zuurkool
  • 100 gram cranberries
  • 20 gram roomboter
  • 150 gram rucola
  • 60 gram amandelstiften

Bereiding

  • Voeg de cranberries toe aan een kom. Vul deze aan met water tot ze onder staan.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Voeg de aardappelen toe aan een kookpan en vul aan met water tot ze onderstaan. Breng op smaak met zout en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappelen 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Voeg de kool toe aan een andere kookpan. Voeg een scheutje water toe en laat 15 minuten sudderen tot de zuurkool iets zachter is geworden.
  • Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en voeg de amandelen toe. Rooster de amandelen een minuut of 5 tot ze goudbruin zijn gekleurd. Houd ze in beweging zodat de amandelen niet verbranden en schep uit de pan zodra ze de juiste kleur hebben.
  • Schep een kopje met kookvocht uit de pan met aardappelen. Giet de aardappelen af en voeg de boter toe aan de pan. Laat de aardappelen 2 minuten staan met de deksel op de pan zodat de boter kan smelten. Voeg een scheutje kookvocht toe en stamp de aardappelen tot een puree met een pureestamper.
  • Giet de cranberries af en voeg samen met de zuurkool toe aan de aardappelpuree. Schep goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg als laatst de rucola toe, zodat deze niet helemaal verlept door de warmte. Schep de stamppot weer goed door.
  • Garneer de zuurkool met de amandelen en serveer.
Dit vind je misschien ook leuk
Pan con tomate
Lees verder

Spaanse pan con tomate

Ontbijt in Spanje heeft meestal een bordje met heerlijk geroosterd brood met tomatenpulp. Pan con tomate heet het en het is zooo heerlijk!
Vissoep met garnalen en kokos
Lees verder

Vissoep met garnalen en kokos

Een lekkere kom met warme soep, daar wordt iedereen toch blij van met dit weer? Vooral een gezonde Aziatische vissoep met garnalen.
Oostenrijkse kwarktaart of Topfentorte
Lees verder

Oostenrijkse kwarktaart (Topfentorte)

In Amerika hebben ze de New York cheesecake en in Duitsland heet het käsekuchen. Maar de allerlekkerste is de Oostenrijkse kwarktaart, ofwel: Topfentorte.