Sambal is een smaakmaker die oorspronkelijk uit Indonesië en Maleisië komt, gemaakt van Spaanse pepers die in een vijzel tot een pasta worden gewreven. Een van de bekendste sambals is de sambal oelek en wil je zelf sambal maken, dan is dit hét recept om te gebruiken.
Of het nu ons verleden is met Indonesië of omdat we gewoon van pittig eten houden, wij Nederlanders zijn dol op sambal. Dus als we deze zelf kunnen maken wordt het gevaarlijk! We weten namelijk zeker dat jullie vanaf nu altijd een potje met zelfgemaakte sambal in de koelkast zullen hebben staan, want het is heel makkelijk te maken, En, het is echt overal in te gebruiken.
Sambal oelek is een soort alleskunner die je vooral gebruikt om te koken. Of het nu gaat om het maken van een andere sambal, of om het maken van een saus, de oelek is vrijwel altijd de basis die je hiervoor gebruikt. Andere sambals hebben juist meerdere ingrediënten waardoor ze perfect zijn als smaakmaker bij gerechten. Denk aan sambal bawang, gemaakt met gebakken ui, of sambal manis, die wat zoetig is door de zoete ketjap manis die je erin verwerkt.
Natuurlijk kun je voor het gemak de sambal maken in een blender. Dat scheelt heel veel tijd. Maar het lekkerste is sambal oelek in een vijzel. Het zit ook al in de naam van de sambal omdat oelek komt van de stenen-vijzel die ulekan of oelekan heet. Het is veel meer werk om de sambal hierin te maken, maar je proeft wel het verschil. De wrijving van de stamper zorgt ervoor dat de smaken én geuren veel meer vrijkomen. Maar goed, het is je vergeven als je de keukenmachine kiest!
Zelf sambal oelek maken
Benodigdheden
- vijzel of keukenmachine
Ingrediënten
- 10 rode lomboks
- 1 tl zout
- 1 el rijstazijn
Bereiding
- Verwijder de steeltjes van de lomboks en snijd ze in ringetjes. Doe ze samen met het zout en de rijstazijn in een vijzel of keukenmachine en maal het tot een fijne pasta. That's it! Zo snel ben je klaar.
Redactie
Bij Zininkoffie.nl begint alles met een kop koffie en een goed verhaal. Een goed gesprek begint tenslotte vaak met koffie en dat geldt ook voor ons online magazine.Onze redactie speurt dagelijks naar de leukste trends, inspirerende verhalen en praktische tips. Altijd met een frisse blik en een koffie-first insteek. Of het nu gaat om kijk- en luistertips, expertadvies of gewoon iets leuks om je dag mee te beginnen, wij zorgen voor jouw dagelijkse shot inspiratie.