Zelf sambal oelek maken

Wij houden in Nederland heel erg veel van sambal, vooral sambal oelek. Maar hoe kun je heel makkelijk zelf sambal maken? We hebben het recept hiervoor!

Sambal is een smaakmaker die oorspronkelijk uit Indonesië en Maleisië komt, gemaakt van Spaanse pepers die in een vijzel tot een pasta worden gewreven. Een van de bekendste sambals is de sambal oelek en wil je zelf sambal maken, dan is dit hét recept om te gebruiken.

Of het nu ons verleden is met Indonesië of omdat we gewoon van pittig eten houden, wij Nederlanders zijn dol op sambal. Dus als we deze zelf kunnen maken wordt het gevaarlijk! We weten namelijk zeker dat jullie vanaf nu altijd een potje met zelfgemaakte sambal in de koelkast zullen hebben staan, want het is heel makkelijk te maken, En, het is echt overal in te gebruiken.

Sambal oelek is een soort alleskunner die je vooral gebruikt om te koken. Of het nu gaat om het maken van een andere sambal, of om het maken van een saus, de oelek is vrijwel altijd de basis die je hiervoor gebruikt. Andere sambals hebben juist meerdere ingrediënten waardoor ze perfect zijn als smaakmaker bij gerechten. Denk aan sambal bawang, gemaakt met gebakken ui, of sambal manis, die wat zoetig is door de zoete ketjap manis die je erin verwerkt.

Natuurlijk kun je voor het gemak de sambal maken in een blender. Dat scheelt heel veel tijd. Maar het lekkerste is sambal oelek in een vijzel. Het zit ook al in de naam van de sambal omdat oelek komt van de stenen-vijzel die ulekan of oelekan heet. Het is veel meer werk om de sambal hierin te maken, maar je proeft wel het verschil. De wrijving van de stamper zorgt ervoor dat de smaken én geuren veel meer vrijkomen. Maar goed, het is je vergeven als je de keukenmachine kiest!

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Zelf sambal oelek maken

Sambal oelek is heel makkelijk zelf te maken en lang te bewaren in de koelkast. Maak dus een goede hoeveelheid zodat je nooit zonder zit.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten
Totaal 10 minuten
Gang Smaakmaker
Keuken Indonesisch
Porties 1 hoeveelheid

Benodigdheden

  • vijzel of keukenmachine

Ingrediënten
 

  • 10 rode lomboks
  • 1 tl zout
  • 1 el rijstazijn

Bereiding

  • Verwijder de steeltjes van de lomboks en snijd ze in ringetjes. Doe ze samen met het zout en de rijstazijn in een vijzel of keukenmachine en maal het tot een fijne pasta. That's it! Zo snel ben je klaar.
Dit vind je misschien ook leuk
Cacio e pepe pasta
Lees verder

Cacio e pepe pasta

Als je weleens in Rome op vakantie bent geweest ken je vast een cacio e pepe pasta. Een pastagerecht met een kaas en peper, meer niet. Maar ooooooh zo lekker!
Knolselderijpuree
Lees verder

Knolselderijpuree

Knolselderijpuree is een gezonde variant op de aardappelpuree. En lekker dat het is! Wat overigens ook lekker is, het is ook een heel budgetvriendelijke optie.
Coq au vin recept
Lees verder

Klassiek coq au vin recept

Dit coq au vin recept is een absolute Franse klassieker die niet mag ontbreken in je repertoire. En zo maak je die echte, authentieke versie.
Pan con tomate
Lees verder

Spaanse pan con tomate

Ontbijt in Spanje heeft meestal een bordje met heerlijk geroosterd brood met tomatenpulp. Pan con tomate heet het en het is zooo heerlijk!