Zelf crackers maken is makkelijker dan het lijkt! Chiazaad en lijnzaad bevatten bindmiddelen, mix deze met water en ze fungeren als een natuurlijke lijm tussen de zaden en pitten.
Deze zelfgemaakte cracker bestaat naast de olijfolie en zout 100% uit zaden en pitten. Dat kun je van de crackers uit de supermarkt niet zeggen! Hartstikke gezond en een verrijking van elk voedingspatroon.
Zelf crackers maken met zaden en pitten
Zelf crackers maken is veel lekkerder dan de kant-en-klare cracker die je in de supermarkt koopt. En met deze zaden en pitten is het ook een heel gezonde cracker.
Voorbereiding 0 minuten min
Bereiding 1 uur uur 30 minuten min
Totaal 1 uur uur 30 minuten min
Gang Borrelhapje, Lunch, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 250 ml water
- 50 gram chiazaad
- 50 gram gebroken lijnzaad
- 100 gram pompoenzaad
- 100 gram zonnebloempitten
- 50 gram wit sesamzaad
- 50 gram zwart sesamzaad
- 1 scheutje olijfolie
- 1 snuf zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Voeg het chiazaad en het lijnzaad toe aan een kom en schenk het water erbij. Meng goed door elkaar en laat het 10 minuten staan om in te dikken. Roer nog een keer door elkaar en laat weer 10 minuten staan. Bekleed tijdens het wachten een bakplaat met bakpapier.
- Voeg de pompoenpitten, zonnebloempitten en de sesamzaadjes toe aan de mengkom met zaden. Giet een scheutje olijfolie erbij en breng op smaak met een flinke snuf zout. Roer goed door tot het mengsel goed gemixt is.
- Verdeel het zaden en pittenmengsel over het bakpapier en strijk dun uit over de gehele bakplaat. Zet de bakplaat voor 50 minuten in de oven, tot de crackerplaat goudbruin is.
- Haal de cracker uit de oven en laat 5 minuten afkoelen op een rooster. Breek de cracker in robuuste stukken en leg ze terug op het rooster om verder af te koelen. Heb je liever rechte crackers? Druk met een mes een raster in de warme crackerplaat als deze net uit de oven komt. Zo breek je er makkelijk rechte stukken van als de cracker een beetje is afgekoeld.
- Houd de crackers vers in een trommel en eet ze met je favoriete dip.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.