Zelf crackers maken met zaden en pitten

Je kunt ze natuurlijk kopen, maar zelf crackers maken is niet alleen gezonder, ook een stuk leuker! We hebben een heel makkelijk recept voor jullie.

Zelf crackers maken is makkelijker dan het lijkt! Chiazaad en lijnzaad bevatten bindmiddelen, mix deze met water en ze fungeren als een natuurlijke lijm tussen de zaden en pitten.

Deze zelfgemaakte cracker bestaat naast de olijfolie en zout 100% uit zaden en pitten. Dat kun je van de crackers uit de supermarkt niet zeggen! Hartstikke gezond en een verrijking van elk voedingspatroon.

Zelf crackers maken met zaden en pitten

Zelf crackers maken is veel lekkerder dan de kant-en-klare cracker die je in de supermarkt koopt. En met deze zaden en pitten is het ook een heel gezonde cracker.
5 van 1 stem
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 1 uur 30 minuten
Gang Borrelhapje, Lunch, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 250 ml water
  • 50 gram chiazaad
  • 50 gram gebroken lijnzaad
  • 100 gram pompoenzaad
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 50 gram wit sesamzaad
  • 50 gram zwart sesamzaad
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 snuf zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Voeg het chiazaad en het lijnzaad toe aan een kom en schenk het water erbij. Meng goed door elkaar en laat het 10 minuten staan om in te dikken. Roer nog een keer door elkaar en laat weer 10 minuten staan. Bekleed tijdens het wachten een bakplaat met bakpapier.
  • Voeg de pompoenpitten, zonnebloempitten en de sesamzaadjes toe aan de mengkom met zaden. Giet een scheutje olijfolie erbij en breng op smaak met een flinke snuf zout. Roer goed door tot het mengsel goed gemixt is.
  • Verdeel het zaden en pittenmengsel over het bakpapier en strijk dun uit over de gehele bakplaat. Zet de bakplaat voor 50 minuten in de oven, tot de crackerplaat goudbruin is.
  • Haal de cracker uit de oven en laat 5 minuten afkoelen op een rooster. Breek de cracker in robuuste stukken en leg ze terug op het rooster om verder af te koelen. Heb je liever rechte crackers? Druk met een mes een raster in de warme crackerplaat als deze net uit de oven komt. Zo breek je er makkelijk rechte stukken van als de cracker een beetje is afgekoeld.
  • Houd de crackers vers in een trommel en eet ze met je favoriete dip.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Frisse aardappelsalade
Lees verder

Frisse aardappelsalade

Een aardappelsalade kan heel ‘saai’ zijn. Maar daar brengt dit recept verandering in! Het is fris van smaak én fris van kleur. Wat wil je nog meer?!