Bij voorbaat onze excuses want deze authentieke Ajam Paniki is hartstikke verslavend! Vooral de combinatie van de malse kip met die romige en kruidige kokossaus. Het is een combinatie die gewoon werkt!
Ajam betekent kip en Paniki betekent – schrik niet – vleermuis. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Manado, in Noord-Sulawesi, waar het Paniki Santan heette. Vleermuis gekookt in kokosmelk. Maar gelukkig is er geen stukje vleermuis meer te vinden in dit gerecht. Het wordt in Indonesië namelijk al heel lang gemaakt met gewoon kip.
Dit recept komt uit het boek ‘Blauw‘ van Indonesisch restaurant Blauw uit Amsterdam. Het is een heerlijk receptenboek vol authentiek Indonesisch eten, maar zonder ingewikkelde recepten. Het zijn allemaal gerechten die wij als amateurkoks makkelijk thuis kunnen maken.
Ajam Paniki recept van Restaurant Blauw
Ingrediënten
Voor de boemboe:
- 3 kemirinoten
- 5 cm verse gember
- 1 rode lombok
- 3 teentjes knoflook
- 2 tl kurkuma
- 1 limoen (uitgeperst)
- 1 tl ketumbar (gemalen koriander)
- 2 tl zout
- 3 el plantaardige olie
Voor de ajam paniki:
- 4 sjalotjes
- plantaardige olie
- 8 kippendrumsticks
- 2 stengels sereh (citroengras)
- 1 el gula djawa (palmsuiker)
- 4 blaadjes djeruk purut (citroenblad)
- 300 ml kokosmelk
Bereiding
- Rooster de kemirinoten in een droge koekenpan en voeg toe aan een keukenmachine of blender. Voeg de rest van de boemboe ingrediënten toe aan de keukenmachine en maal tot een heel fijne pasta.
- Snipper de sjalotjes fijn. Verhit een scheut olie in een pan met dikke bodem en braad de kippendrumsticks even aan. Ze moeten lichtbruin kleuren aan de buitenkant. Haal ze uit de pan als ze klaar zijn.
- Voeg nog een klein scheutje olie toe en fruit de sjalotjes een paar minuten aan. Voeg de boemboe toe en bak deze op laag vuur ongeveer 5 minuten mee.
- Hak de serehstengels in een paar stukken en kneus ze door er met de botte kant van een mes op te slaan. Hak de gula djawa fijn. Voeg de sereh, djeruk purut en gula djawa toe.
- Leg de drumsticks weer in de pan en schenk de kokosmelk erbij. Breng aan de kook en zet het vuur laag.
- Laat de kip in 30 tot 45 minuten, met de deksel op de pan, zachtjes stoven. Keer de drumsticks halverwege om, zodat ze gelijkmatig garen.
Notities
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.