Ajam paniki is Indonesisch eten voor iedere dag

Indonesisch eten kan wat ons betreft altijd, vooral dit ajam paniki recept. Het zijn kipstukken in een romige kokossaus met kurkuma. En, zo klaar!

Bij voorbaat onze excuses want deze authentieke Ajam Paniki is hartstikke verslavend! Vooral de combinatie van de malse kip met die romige en kruidige kokossaus. Het is een combinatie die gewoon werkt!

Ajam betekent kip en Paniki betekent – schrik niet – vleermuis. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Manado, in Noord-Sulawesi, waar het Paniki Santan heette. Vleermuis gekookt in kokosmelk. Maar gelukkig is er geen stukje vleermuis meer te vinden in dit gerecht. Het wordt in Indonesië namelijk al heel lang gemaakt met gewoon kip. 

Dit recept komt uit het boek ‘Blauw‘ van Indonesisch restaurant Blauw uit Amsterdam. Het is een heerlijk receptenboek vol authentiek Indonesisch eten, maar zonder ingewikkelde recepten. Het zijn allemaal gerechten die wij als amateurkoks makkelijk thuis kunnen maken.

Ajam Paniki recept van Restaurant Blauw

Dit Ajam Paniki recept is Indonesisch eten op z'n best. Malse kip in een romige saus van kokosmelk en kurkuma.
5 van 1 stem
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

Voor de boemboe:

  • 3 kemirinoten
  • 5 cm verse gember
  • 1 rode lombok
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tl kurkuma
  • 1 limoen (uitgeperst)
  • 1 tl ketumbar (gemalen koriander)
  • 2 tl zout
  • 3 el plantaardige olie

Voor de ajam paniki:

  • 4 sjalotjes
  • plantaardige olie
  • 8 kippendrumsticks
  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • 1 el gula djawa (palmsuiker)
  • 4 blaadjes djeruk purut (citroenblad)
  • 300 ml kokosmelk

Bereiding

  • Rooster de kemirinoten in een droge koekenpan en voeg toe aan een keukenmachine of blender. Voeg de rest van de boemboe ingrediënten toe aan de keukenmachine en maal tot een heel fijne pasta.
  • Snipper de sjalotjes fijn. Verhit een scheut olie in een pan met dikke bodem en braad de kippendrumsticks even aan. Ze moeten lichtbruin kleuren aan de buitenkant. Haal ze uit de pan als ze klaar zijn.
  • Voeg nog een klein scheutje olie toe en fruit de sjalotjes een paar minuten aan. Voeg de boemboe toe en bak deze op laag vuur ongeveer 5 minuten mee.
  • Hak de serehstengels in een paar stukken en kneus ze door er met de botte kant van een mes op te slaan. Hak de gula djawa fijn. Voeg de sereh, djeruk purut en gula djawa toe.
  • Leg de drumsticks weer in de pan en schenk de kokosmelk erbij. Breng aan de kook en zet het vuur laag.
  • Laat de kip in 30 tot 45 minuten, met de deksel op de pan, zachtjes stoven. Keer de drumsticks halverwege om, zodat ze gelijkmatig garen.

Notities

Serveer met witte rijst.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Reuben sandwich met pastrami
Lees verder

Reuben sandwich met pastrami

De Reuben sandwich met pastrami is een wereldberoemd lunchgerecht uit New York. Maar hoe kun je deze ‘guilty pleasure’ op een gezonde manier zelf maken?
Vissoep met garnalen en kokos
Lees verder

Vissoep met garnalen en kokos

Een lekkere kom met warme soep, daar wordt iedereen toch blij van met dit weer? Vooral een gezonde Aziatische vissoep met garnalen.
Gepekelde eierdooiers in sojasaus
Lees verder

Gepekelde eierdooiers in sojasaus

Hebben jullie weleens gepekelde eierdooiers gegeten? In veel Aziatische keukens kennen ze dit en het is overheerlijk! Vooral in sojasaus.