Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is het lekkerst. Deze wereldberoemde en geliefde saus heeft een enorme geschiedenis. Waar komt het vandaan en hoe maak je het zelf?

We zijn dol op mayonaise! Het is niet voor niks een van de meest gegeten sauzen in de Nederlandse snackbar. Maar mayonaise is méér dan alleen die dikke klodder naast je friet. Deze romige saus is wereldwijd de kern van verschillende gerechten en sauzen. En dan niet van een pot uit de supermarkt. Zelf mayonaise maken is écht een stuk smaakvoller.

Waar komt mayonaise vandaan?

Er zijn veel verschillende verhalen over hoe mayonaise is ontstaan. De eerste saus die lijkt op de mayonaise die we nu kennen, stamt af uit de Romeinse tijd. De Romeinse politicus en letterkundige Plinius beschreef een saus op basis van olie en ei, maar het werd ‘aioli’ genoemd. Dit is de voorloper van mayonaise, maar de credits moeten we toch echt aan iemand anders geven! 

Het meest aannemelijke verhaal is dat in 1756 een Franse oorlogsvloot aanmeerde in de havenstad Mahón op het Spaanse eiland Menorca. Om hun overwinning op de Britse vestigingen te vieren hielden de Fransen een enorm feestmaal. Natuurlijk hebben ze niet alle ingrediënten om handen in die tijd, waardoor er met lokale producten uit Menorca moest worden gekookt. Soms even improviseren, zoals bij de overwinningssaus met room die werd vervangen door olie en ei. De saus was een succes, die mahónese werd genoemd. Later is dit verbasterd naar mayonaise. Waar het nou echt vandaan komt blijft een vraag, maar we kunnen de Fransen er zeker een pluim voor geven. 

Dat er zo veel verhalen zijn is niet vreemd, want mayonaise is dan ook wereldwijd geliefd. In Oost-Europa is het een grote favoriet voor aardappelsalades en in Amerika wordt er coleslaw mee gemaakt. Zelfs de tosti’s worden besmeerd met mayonaise voor het bakken, daar wordt het brood extra knapperig van. Japanners hebben de bekende ‘kewpie’ mayonaise en in Chili eten ze de bekende ‘completo’, een soort hotdog met mayonaise en avocadopuree. Mij kun je wakker maken voor Franse bereidingen. Oeufs mayonnaise of rémouladesaus? Overheerlijk. Elk land heeft z’n eigen gebruiken en technieken, wat het zo’n veelzijdig product maakt.  

Mayonaise maken 

Mayonaise is best een gekke saus. Hoe kan het dat olie en azijn of citroensap veranderen in een witte, dikke substantie? Normaal gesproken zijn deze stoffen niet met elkaar te mengen, hier heb je een emulgator voor nodig. De mayonaise en mosterd dus! De mosterd en het eigeel zorgen voor een dun laagje om de druppels olie, waardoor deze niet meer bij elkaar kunnen komen en de mayonaise romiger en romiger wordt. 

Wat te doen tegen schiften? 

Het kan zijn dat je mayonaise begint met schiften. Dit is makkelijk op te lossen met een scheutje water als je er snel bij bent. Voeg het water toe en blijf goed kloppen, tot de mayonaise zich weer bindt. 

Is de hele mayonaise al te slap om te redden? Ook daar is een oplossing voor. Pak een nieuwe kom en begin met het kleine scheutje water. Voeg hier langzaam de geschifte mayonaise aan toe onder voortdurend kloppen, tot deze weer opstijft en alle mayonaise goed is opgenomen. 

Gebruik de overgebleven eiwitten voor deze overheerlijke kokosmakronen.

De perfecte basis

De fluweelzachte structuur samen met de romigheid zorgt er voor dat er eindeloos met mayonaise gevarieerd kan worden. Eenvoudige ingrediënten kunnen een wereld van verschil maken. Niks is te gek! 

Knoflook, verse kruiden en zeste

Knoflook kennen we natuurlijk van de welbekende Spaanse aïoli. Pers een teentje knoflook uit, roer hem door de mayo en je hebt in no time een smaakvol alternatief. Ook verse kruiden zoals bieslook, peterselie, dille, dragon of basilicum zullen je verrassen. Voor een lekker frisse smaak, rasp er nog een beetje zeste van je favoriete citrusvrucht doorheen. 

Lekker pittig! 

Iedereen heeft wel zijn favoriete pittige saus in de koelkast staan. De bekende sriracha- en wasabimayonaise heb je vast al wel eens geprobeerd, maar er zijn meerdere condimenten die een ander soort pittigheid meegeven. Chipotlepeper in adobosaus geeft een rokerige en diepe smaak mee aan de mayonaise, terwijl crispy chili olie een stuk aromatischer is. Spicy gaat goed samen met een scheutje sesamolie of sojasaus. Een beetje extra umami kan nooit kwaad!

Specerijen

Snuffel eens door die lade met specerijen en kijk wat er allemaal lekker zou kunnen zijn door de mayonaise. Kerrie- en paprikapoeder worden vaak gebruikt, zelf voegen we liever Hindostaanse masala of gerookte paprikapoeder toe.

Truffel voor een luxe touch

Truffelmayonaise blijft een klassieker! De meest gangbare manier is om de mayonaise aan te lengen met truffelolie – misschien heb je nog een flesje liggen van je kerstpakket- of truffeltapenade. Deze verkopen ze tegenwoordig ook in de supermarkt. Let hier wel goed op het gehalte truffel wat er daadwerkelijk in zit, deze tapenades worden vaak aangevuld met andere paddenstoelen. Hoe hoger het percentage, hoe beter!

Niet alleen truffel, maar ook andere condimenten zoals pesto en piccalilly geven in een handomdraai 100% extra smaak.

Bewaren

Schep de mayonaise na het maken in een steriele weckpot en zet in de koelkast. Door de rauwe eidooier is deze minimaal een week houdbaar, zolang de mayonaise er met een schone lepel wordt uitgeschept.

Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken blijft toch écht het lekkerst. En gelukkig is het ook heel makkelijk en snel gemaakt.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 5 minuten
Totaal 5 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 1 portie

Ingrediënten
 

  • 1 eidooier
  • 1 el citroensap of azijn
  • ½ el mosterd
  • 1 snuf zout
  • 150 ml plantaardige olie

Bereiding

  • Zet een mengkom klaar en voeg daar de eidooier, het azijn of de citroensap, een snuf zout en de mosterd aan toe. Mix goed door elkaar met een garde.
  • Voeg druppel voor druppel de plantaardige olie toe terwijl je blijft roeren met de garde. Voeg het volgende scheutje pas toe als het laatste helemaal is opgenomen.
  • Wanneer de mayonaise dikker wordt kun je steeds een dikker straaltje olie toevoegen. Blijf goed kloppen en breng op smaak met zout en peper. Schep de mayonaise in een weckpot en bewaar voor minimaal een week in de koelkast.
Dit vind je misschien ook leuk
Griesmeelpudding met rode vruchtensaus
Lees verder

Griesmeelpudding met rode vruchtensaus

Griesmeelpudding is een Hollandse favoriet die nooit verveelt. Vooral niet met zo’n frisse rode vruchtensaus. En surprise, het is hartstikke makkelijk te maken!
Mexicaans guacamole recept
Lees verder

Mexicaans guacamole recept

Dit Mexicaanse guacamole recept is alles wat je nodig hebt om een authentieke guacamole te maken, met rijpe avocado’s en fris limoensap.
Tuna melt sandwich recept
Lees verder

Tuna melt sandwich

Tonijnsalade met gesmolten kaas er overheen en dan die knapperige korst van het brood als je er in bijt. Inderdaad, vandaag het recept voor een tuna melt!
Oud Hollandse appeltaart met spijs
Lees verder

Oud Hollandse appeltaart met spijs

Er gaat niets boven een heerlijk stuk oud Hollandse appeltaart met spijs. Daar hebben we de recepten van onze grootmoeders even voor afgestoft.