Captain’s dinner, ofwel kapucijnerschotel, ken je dit gerecht nog? In de tijd dat Nederlandse schepen over de wereldzeeën voeren, werd dit gerecht -of een variatie- klaargemaakt voor de kapitein van het schip.
Er bestonden nog geen koelkasten, waardoor alle hoofdingrediënten bestonden uit conserven en lang houdbare producten. Het beste van het beste was natuurlijk voor de kapitein, waar dit gerecht naar is vernoemd.
Ingrediënten
- 1 rookworst
- 2 preien, in ringen gesneden
- 1 ui, in ringen gesneden
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl karwijzaad
- 800 gram kapucijners
- 2 appels, in blokjes gesneden
- 4 el piccalilly
- Amsterdamse uitjes, in helften gesneden
- grove mosterd
Bereiding
Verwarm een pan met water en breng tegen de kook aan. Leg de rookworst in de pan, draai het vuur uit en laat een kwartier opwarmen.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de prei, ui en knoflook in vijf minuten tot ze licht gekarameliseerd zijn. Voeg het karwijzaad toe aan de groenten en bak dit kort mee tot het begint te geuren.
Voeg de kapucijners en de blokjes appel toe aan de pan. Roer alles goed door en bak enkele minuten mee tot de kapucijners goed zijn verwarmd.
Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de pan met de kapucijners. Roer alles nogmaals door en laat het geheel een paar minuten sudderen om de smaken te mengen.
Serveer het Captain’s Dinner op borden en garneer met een flinke lepel piccalilly, Amsterdamse uitjes en een schep grove mosterd.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.