Slapen als een roos: met deze slaaptips lukt het

Een goede nachtrust willen we allemaal, maar is toch vaak een droom die onbereikbaar blijkt. Maar met deze slaaptips ga je slapen als een roos.

Uitgeput wakker worden, niet voldoende uren achtereen slapen, problemen met je ademhaling, snurken (van je partner natuurlijk!). Slaapproblemen hebben meer mensen last van dan je zou denken. Sterker nog, ongeveer 1 op de 3 Nederlanders kan erover meepraten.

Dat zijn nogal wat mensen. Gelukkig zijn de meeste slaapproblemen niet chronisch en zijn ze van korte duur. Maar vervelend zijn ze zeker, want slapen als een roos dat willen we natuurlijk allemaal. Daarom hebben we onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, van Krachtvoer voor Vrouwen, om hulp gevraagd. En, dit zijn haar slaaptips!

Slaaptip #1: Temperatuur en licht

De temperatuur en het licht in je slaapkamer is van heel grote invloed op de kwaliteit en duur van je slaap. De afgifte van het slaaphormoon melatonine komt niet goed op gang als deze condities niet ideaal zijn voor ons lichaam. Wat is dan ideaal? Een koele slaapkamer van zo’n 16 tot maximaal 18 graden én een goede donkere omgeving.

Licht willen we vermijden en vooral blauw licht dat van onze elektronische apparatuur afkomt. Begin dus al zo’n twee uur voordat je gaat slapen met het aanpassen van het licht in je omgeving. Dim lampen, steek een gezellig kaarsje aan en leg je mobiel, tablet of andere apparaten weg. Het is tijd om je voor te bereiden op je slaap. Zorg daarnaast dat je slaapkamer écht donker is. 

Slaaptip #2: Ademhaling

Zodra je in bed ligt kan het zo zijn dat je nog niet helemaal lekker rustig ligt. We hebben ook veel aan ons hoofd, dus dat is niet heel erg verbazend. Probeer daarom tot rust te komen met een ademhalingsoefening. Ademhaling heeft namelijk direct invloed op je zenuwstelsel en geeft meteen resultaat. Het gaat als volgt.

Sluit één neusgat af met je duim en adem vervolgens rustig in en uit via het andere neusgat. Na een minuut wissel je van neusgat en herhaal je hetzelfde. Doe dit om en om met ieder neusgat tot je zo’n vijf keer deze oefening hebt gedaan. Je zult merken dat dit je hele lichaam en geest tot rust brengt.

Slaaptip #3: Binaural beats

Nog nooit van Binaural beats gehoord? Je bent niet de enige hoor. Toch bestaan ze al sinds 1839 toen wetenschappers ze ontdekten. Het zijn geluidstracks die je met een koptelefoon kunt beluisteren en die uit twee tonen bestaan. Vaak met een muziekje eronder met elk verschillende geluidsfrequenties. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat ieder oor net iets anders te horen krijgt. Hierdoor vullen onze hersenen een extra toon toe die ook wel de verschiltoon wordt genoemd.

Onze hersenen proberen het verschil in toon te compenseren waardoor een toon ontstaat die overeenkomt met een specifieke hersengolf. Deze hersengolven zijn beïnvloedbaar. Zo zijn er hersengolven die helpen bij ontspanning en dat is hoe Binaural beats kunnen helpen bij betere slaap. Interessant toch? Heb je Spotify? Probeer dan eens deze playlist.

Slaaptip #4: Hou je slaapcyclus bij

Eerder zei ik: leg je telefoon weg voordat je gaat slapen. Maar nu ga ik zeggen: neem je telefoon mee naar bed! Verwarrend toch? Nee hoor, het is namelijk prima om je mobiel mee naar bed te nemen, zolang je maar niet dat blauwe licht tot je neemt. Je mobiel is wel handig om je slaapcyclus bij te houden. Meer inzicht in hoe je slaapt, kan je namelijk helpen om beter te slapen. Bovendien kun je je telefoon gebruiken om die binaural beats te luisteren waar ik het net over had. Kortom, hou bij hoe je slaapt, bijvoorbeeld met een app zoals Sleep Cycle en zorg dat je die inzichten gebruikt.

Slaaptip #5: Verzwaarde deken

Heb je te maken met veel stress in je dagelijkse leven, of heb je last van zogenaamde onrustige benen tijdens het slapen? Denk dan eens aan het aanschaffen van een verzwaarde deken. Deze zijn vaak zo’n zes a tien kilo en voelen dus zwaarder aan op het lichaam. Wat dat doet is dat je je daardoor veiliger en gebogener voelt in je eigen bed. De deken sluit heel erg nauw aan en brengt je dus ook sneller de rust die je zoekt. 

Bron: Krachtvoer voor Vrouwen

Dit vind je misschien ook leuk