Kippengaas gebruiken om je moestuin te beschermen

Het moestuinseizoen is voorbij, tijd dus om dingen voor te bereiden. Floor Korte maakt bijvoorbeeld stolpen van kippengaas om de sla te beschermen.

In je eigen moestuin werken is heel ontspannend, maar levert ook veel op als je het goed doet. Heerlijk fruit, volle kroppen sla, noem maar op. Je bent alleen niet de enige die de gewassen lekker vindt, dus dat wil je zo goed mogelijk beschermen. Moestuinexpert Floor Korte, van Floors Moestuin, doet dat met: kippengaas.

Kippengaas is echt ideaal om te gebruiken in je moestuin. En volgens Floor perfect om vogels en andere dieren op afstand te houden. Anders is, voor je het weet, je krop sla het hoofdgerecht, alleen niet voor jou. “Ik krijg regelmatig vragen over dit onderwerp en vooral over hoe ik zogenaamde stolpen maak van kippengaas. Perfecte tijd nu om het zelf te maken!”

Wat heb je nodig voor de kippengaas stolp?

  • uiteraard kippengaas (53 cm x 105 cm)
  • tang om het gaas mee te knippen
  • ijzerdraad (zilverkleurig)
  • stevig touw
Kippengaas stolp maken

Stap 1: De basis

Laten we bij het begin beginnen. Het is even een klusje, maar wel echt belangrijk: knip het kippengaas op maat. Als alles netjes recht is afgeknipt, vouw je de rand die op de grond komt te staan, naar binnen. Wees verstandig en draag wel handschoenen, want het kippengaas kan je hand lelijk openhalen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Stap 2: Koker van kippengaas

Maak nu een soort koker door het kippengaas rond te buigen. Maak de uiteindes op drie punten vast met ijzerdraad, zodat je een ronde koken overhoudt.

Stap 3: Stolp sluiten

Vouw nu de bovenkant van de koker, alsof je een cadeautje inpakt. De vier kanten naar binnen vouwen en van binnenuit plat drukken. Nu is de bovenkant dicht. 

Stap 4: Handvat maken

Een stolp is natuurlijk geen stolp als er geen handvat aan de bovenkant zit. Deze maken we van touw. Haal het touw door de gaten aan de bovenkant van de stolp en maak er een soort handvat van. Dichtknopen zodat het handvat goed vastzit. 

Dit is hoe we ongenode dinergasten op afstand houden, zonder ze te doden. En maak je ze nu, dan heb je ze alvast klaarliggen voor wanneer je moestuin volgend volop in bloem staat.

Dit vind je misschien ook leuk
Stap voor stap je eigen tekening maken
Lees verder

Zo zet je stap voor stap jouw creatie op papier

Iedereen is creatief en je creatie op papier zetten is helemaal niet ingewikkeld. Sterker nog, daar hoef je echt geen kunstenaar voor te zijn! Zo ga je stap voor stap aan de slag.