Geheel op eigen initiatief kwam Hendrikje (57 jaar) bij me langs. Dat kan want de basis ziektekostenverzekering vergoedt consulten bij de diëtist voor maximaal drie keer per jaar. Een doorverwijzing van de huisarts is hiervoor geeneens nodig.
Samenvattend is dit Hendrikjes verhaal: ze vindt zichzelf te dik en is bang dat ze diabetes gaat ontwikkelen net als haar moeder. Haar suikerspiegels zijn iets verhoogd en ze volgt een paar keer per jaar een crashdieet (max 800 kcal per dag) waar ze iets van afvalt. Maar, dat gewichtsverlies komt er snel weer bij, plus nog een paar extra kilo’s. Sinds de overgang is vooral haar buik in omvang toegenomen. Hendrikje schaamt zich voor haar uiterlijk, drinkt stiekem alcohol om een beter humeur te krijgen, maar slaapt daardoor onregelmatig en onrustig. Daarbij sport of beweegt Hendrikje ook nauwelijks.
Mijn conclusie en advies
De kans is inderdaad groot dat Hendrikje ouderdomsdiabetes (type 2) zal krijgen als ze in gewicht blijft toenemen. Maar, als het haar lukt om af te vallen dan vermindert ze dit risico. Doordat ze een paar keer per jaar een hongerdieet volgt, is haar stofwisseling verlaagd. Door veel beweging en een regelmatig eetpatroon met een stabiele hoeveelheden calorieën kan ze haar stofwisseling weer opwaarderen. Dit gaat wel tijd kosten.
Na de overgang verandert ons vrouwenlichaam met meer vetophoping op de buik. Alcohol consumeren leidt tot extra buikvet. Slaapproblemen bemoeilijken gewichtsverlies. Door meer te sporten en minder alcohol te nuttigen, pakt ze haar buikomvang aan, net als haar slaapproblemen want die worden hierdoor automatisch minder.
Gecombineerde leefstijlinterventie in de buurt
Er zijn bij Hendrikje nogal wat gewoontes ingeslopen die ze niet een-twee-drie zal kunnen veranderen. Daarom denk ik dat ze veel zal hebben aan een zogenaamde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Een GLI-team kan haar hierbij helpen. Dit is een zelfhulpgroep voor mensen die door hun overgewicht risico lopen op chronische ziekten zoals diabetes type 2.
Het doel is gedragsverandering richting een gezonde leefstijl. Deze groep komt gedurende twee jaar regelmatig samen. Er is individuele begeleiding, maar ook groepsbegeleiding. Hendrikje zal hiervoor eerst de huisarts moeten vragen voor een doorverwijzing. Als ze die krijgt, wordt een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) behandeling volledig betaald door haar ziektekostenverzekering. GLI-teams zijn tegenwoordig vrijwel in iedere buurt te vinden. Van belang is dat Hendrikje een team vindt dat háár aanspreekt.
Het juiste team vinden
Een belletje naar de huisarts resulteert meteen in een doorverwijzing naar een GLI-team. Hendrikje: “Eerst heb ik wat rondgebeld. Bij de eerste twee gesprekken vond ik geen klik. Maar naarmate ik er meer over nadacht en beter wist waar ik behoefte aan had, kon ik beter zoeken. Ik bestudeerde de GLI-programma’s en stelde mezelf voortdurend de vraag: ‘Wil ik hiervoor mijn bed uitkomen?’. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een GLI-team met een fysiotherapeut en een diëtist.
“We hebben nu iedere maand een bijeenkomst met de groep. Daarnaast voer ik één-op-één gesprekken. De ene keer met de fysio en de andere keer met de diëtist. Met de diëtist praat ik over mijn eetgewoontes én ze motiveert me om betere keuzes te maken. De fysio kijkt vooral naar mijn lichaam en geeft me oefeningen die bij me passen. Om beurten leiden ze het groepsgebeuren.”
Langdurig gewichtsverlies
“De benadering is positief en er wordt veel gelachen. Dat gaat voornamelijk over herkenning van banale valkuilen. Terwijl ik me eerst eenzaam en onbegrepen voelde, verkeer ik nu te midden van lotgenoten. Het is net een warm bad.
“We zijn nu zes maanden bezig, ogenschijnlijk is er bij mij nog niet zoveel gebeurd. Maar ik zet wel dagelijks minstens 15.000 stappen en ga twee keer per week naar de sportschool. De weegschaal laat geen vermindering zien, dat komt waarschijnlijk omdat lichaamsvet verandert in spiermassa, dan val je nauwelijks af. Ik voel me nu al herboren. Dit GLI-programma duurt twee jaar; ik heb er pas een kwart op zitten.”
Haar huidige situatie:
- Hendrikje weegt 95 kilo en is 1,80 m lang
- BMI = 95 : (1.80 x 1.80 cm) = 29,3
- Buikomtrek is 98 cm
- Glucose gehalte in haar bloed is 6,5 (normaal max 5,5)
Haar voorlopige doel is:
- BMI: max 27,5
- Buikomtrek: max 90 cm
- Glucose onder de 6
Tags
Dorothé Schellekens
Onze Zin in Koffie diëtiste Dorothé Schellekens helpt mensen problemen oplossen met behulp van gezonde voeding. Bij ons deelt ze ervaringen én oplossingen.