Blue Monday te lijf met onze deskundigen

Het is vandaag Blue Monday, maar wat kun je doen om deze maandag minder blue te maken? We vroegen het onze Zin in Koffie deskundigen.

De derde maandag van januari staat bekend als Blue Monday, de ‘somberste’ dag van het jaar. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, spelen factoren zoals kou, vroeg donker worden en de periode van reflectie op (mislukte) goede voornemens zeker een rol bij dit fenomeen. 

Tja, wat doe je eraan? We kunnen ervoor kiezen om ons erbij neer te leggen. Of we kunnen proberen actie te ondernemen en dat blauwe gevoel aan te pakken. Maar hoe? We hebben onze Zin in Koffie deskundigen om hulp gevraagd. Wat doen zij om de draad zoveel mogelijk weer op te pakken in het nieuwe jaar? Hebben ze tips die ons door Blue Monday, of andere blauwe momenten, heen slepen?

De 3 R’s voor een opgeruimd hoofd

Schoonmaakexpert Marja Middeldorp, van Schoonmaken met Marja, deelt de wijze lessen van haar moeder als we haar opbellen: “Rust, Reinheid en Regelmaat, waarbij ik altijd mijn eigen ‘wijsheid’ toevoeg: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.” Ze stelt dat hard werken goed is, maar rust nemen is even belangrijk om stress en gezondheidsproblemen te voorkomen. Door deze drie R’s te omarmen, ontstaat er een vicieuze cirkel van welzijn waarin ze elkaar versterken.

“Als je regelmaat in je dagelijkse routine brengt, zoals het inruimen van de vaatwasser, het schoonmaken van de wc of het opvouwen van je kleding, dan maakt vuiligheid geen kans en houd je je hoofd ook schoon. Reinheid gaat net iets verder, waar je minder vaak aan denkt. De tandenborstel schoonmaken, een hygiënisch doekje over je mobiele telefoon halen, het doekje op je aanrecht dagelijks verversen, of het toetsenbord van je computer afnemen.”

Mijn moeder zegt altijd: ‘Rust heb je in je graf, Marja, hup hup hup doorwerken!’ Nou, ik ben er na al die jaren achter gekomen dat hard werken helemaal niet slecht is, maar rust nemen ook niet! Sterker nog, rust hebben we nodig want stress is slecht voor onze gezondheid. Dus, dat zijn mijn 3R-en waar ik altijd op terugval als ik het even niet zie allemaal.”

Tijd voor jezelf nemen

Voor Hetty Crèvecoeur, van Krachtvoer voor Vrouwen, draait het met name om rust en ontspanning. Even jezelf dat moment gunnen waarop je rustig kunt zitten. “In de drukte van het dagelijks leven, met volle agenda’s van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, schiet tijd voor jezelf er vaak bij in. Vooral voor moeders lijkt ‘me-time’ een luxe die ze zich niet kunnen veroorloven. Echter, tijd voor jezelf is een fundamenteel recht, essentieel om tot rust te komen en te weten wie je echt bent. 

“Het hoeven echt geen uren te zijn; elke dag een beetje tijd, om in alle rust van je koffie te genieten, kan goud waard zijn. Dus, reserveer dagelijks kostbare momenten voor jezelf en vul ze met activiteiten waar je van geniet.” En, voegt ze er nog aan toe als we bijna ophangen, het is echt heel belangrijk voor je gezondheid, niet alleen je mentale gezondheid, maar ook je lichamelijke gezondheid. Dus negeer het niet. Ontspanning is gewoon nodig.

Feel-Good series voor Blue Monday

Op Blue Monday adviseert onze entertainmentdeskundige Eline de Ruig om te kiezen voor een feel-good serie. Haar ultieme favoriet is ‘Ted Lasso’, de serie over een Amerikaanse voetbalcoach die onverwacht wordt aangesteld als hoofdcoach van het Engelse voetbalteam AFC Richmond. “De serie is optimistisch, hartverwarmend en bevat een goede dosis humor, wat niet onopgemerkt is gebleven. Ted Lasso is de komedieserie die de meeste Emmy-nominaties ooit heeft binnengesleept.” Een gezonde dosis positieve energie en humor kan dus helpen om de blues te doorbreken!

Bekijk hieronder de trailer

Uitwaaien op de Waddeneilanden

Vrijetijdsdeskundige Marleen Brekelmans, van Bijzonderplekje.nl, gaat rechtop in de wind naar misschien wel het mooiste plekje van Nederland: “Een vakantie op de Waddeneilanden is een perfecte manier om te ontsnappen aan alle hectiek. De rust, het weidse landschap, de frisse zeelucht – het brengt een gevoel van ontspanning wat Blue Monday snel doet vergeten. Elk eiland heeft z’n eigen charme, of het nu Texel is met zijn gezellige dorpen, Vlieland met zijn focus op natuur en stilte, Terschelling met het breedste strand van Europa, Ameland met interessante musea, of het kleine maar charmante Schiermonnikoog, dat autovrij is.”

En de eilandbewoners weten hoe mooi en gezond de omgeving is waar zij leven: “In Vlieland zijn zelfs tassen te koop met de tekst: ‘Ik hoef niet in therapie, ik ga liever naar Vlie’. Dat zegt genoeg toch?” aldus Marleen. Ja, daar kunnen we ons zeker wat bij voorstellen, zonder de Blue Monday gevoelens van veel mensen tekort te doen. Misschien niet DE oplossing voor alles, maar inderdaad uitwaaien op de Wadden is wat ons betreft een bezigheid waar je een stuk minder blue van wordt!

Dit vind je misschien ook leuk
Rimpels verminderen zo doe je dat
Lees verder

Rimpels verminderen, eet dan dit

Hoe kun je rimpels verminderen of voorkomen? Onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur legt dit keer precies uit wat je zelf kunt doen hieraan.