Zelf kerstkaartjes maken is eenvoudiger dan je denkt

De feestdagen zijn weer in aantocht en dit jaar gaan we onze eigen kerstkaartjes maken. Dat klinkt uitdagend, maar dat is het niet met dit stappenplan.

Ieder jaar sturen we kerstkaarten rond aan onze vrienden en familie en ieder jaar weer is het lastig om iets leuks te vinden wat een beetje persoonlijk aanvoelt. Maar, daar hebben we wat op gevonden, want wij gaan dit jaar onze eigen kerstkaartjes maken. Gewoon met spullen die je of al in huis hebt of heel voordelig kunt kopen bij Wibra.

Persoonlijker dan je eigen kerstkaartjes maken wordt het niet. Dat zal de ontvanger zeker niet ontgaan. Want hoe leuk is het om een kaart te krijgen waarvan je weet dat er tijd en moeite in is gestoken om het te maken? Dit klinkt ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. En dat is ook de reden waarom we nu al wat leuke tips hebben opgezocht, zodat je op tijd aan de slag kunt gaan!

Je eigen persoonlijke kerstboodschap

Gekleurde rietjes, gouden sterren, stickers én zelfs knopen, je kunt echt van alles gebruiken om je eigen kerstkaarten vorm te geven. Maar laten we beginnen bij het begin. Wie wil je dit jaar allemaal een kerstkaart sturen? Maak een lijstje met alle namen en bedenk iets persoonlijks. Neem bijvoorbeeld een familielid. Misschien is er iets bijzonders gebeurd dit jaar wat je in de kaart wilt verwerken. Dat kan het makkelijkst in tekst, met een persoonlijke boodschap. Maar het kan dus ook in de decoratie die je wilt gebruiken. Als je het lijstje maakt en hierover nadenkt komen er vanzelf dingen bovendrijven. Schrijf dat meteen op, zodat je het niet vergeet!

Nu je een overzicht hebt van de mensen en de boodschappen die je wilt delen, is het tijd om te bepalen hoe de kerstkaart eruit gaat zien. Ons advies: hou het eenvoudig en focus vooral op die persoonlijke boodschap die je wilt overbrengen met je kaart. Maar, laat je zeker niet beperken in je creativiteit. Er is namelijk heel veel mogelijk. Zo zagen we bijvoorbeeld deze korte video van Wibra voorbijkomen, waar heel veel knutselspullen te vinden zijn. De kaart met de knopen als kerstballen is echt onze favoriet. Dat laat precies zien dat werkelijk alle spullen gebruikt kunnen worden om jouw creatieve idee op papier te zetten. Maar, je kunt ook op Pinterest zoeken naar meer inspiratie.

Win een van de Wibra knutselpakketten

Je eigen kerstkaartjes of kerstballen maken, met dit knutselpakket van Wibra kun je meteen beginnen!
winactie

Kerstkaartjes maken met dit stappenplan

Het is tijd om te beginnen met de kerstkaarten. Wij hebben ervoor gekozen om een te maken met een knoop die we hadden liggen. Met dit stappenplan laten we zien hoe je dit doet. 

Wat heb je nodig?

  • A4 papier van minimaal 170 gram
  • een knoop naar keuze
  • hobbylijm
  • een pen

Stap 1: Kerstkaartjes maken begint met papier

Laten we aan de slag gaan met de knopen-kerstkaart. Stap één is natuurlijk het papier uitkiezen. Gebruik dikker papier, want je wil dat de kaart haar vorm behoudt zodra je de knopen erop plakt. 80 gram is wat je in een printer gebruikt, dus dat is echt te licht. Je moet eerder denken aan 170 tot 200 grams papier. Dit blijft mooi stevig met alle decoraties erop.

Wij hebben gekozen voor een A4 formaat, wat we dubbelvouwen. Zo kunnen we de knopen op de buitenkant plakken met een eerste boodschap, om vervolgens aan de binnenkant die mooie persoonlijke boodschap toe te voegen. Gebruik een meetlat of iets anders stevigs en ga daarmee over de vouwkant van het papier. Zo is de kaart straks echt goed strak gevouwen.

Stap 2: Materialen uitkiezen en opplakken

Voor de knopen hebben we gekozen voor een lekkere opvallende kleur. We gaan een kerstkaartje maken met één mooie rode knoop en een mooi geschreven kerstgroet. De knoop plak je met hobbylijm op de plek waar je die wilt hebben. Bij onze kaart is dat in de onderste helft van de kaart.

Vervolgens tekenen we met een pen een draadje aan de knoop, zodat het lijkt alsof de knoop-kerstbal aan de bovenkant van de kaart hangt. Ook hebben we er een leuk strikje op getekend, zodat het draadje echt opvalt. Het enige wat we nu nog toevoegen is de kerstgroet: Merry Christmas in dit geval. We hebben het expres heel eenvoudig gehouden omdat we het zo minimalistisch wilden doen voor dit voorbeeld. Maar voel je vrij om te tekenen en te schrijven wat je wilt.

Kerstkaart met knoop als kerstbal

Stap 3: Persoonlijke boodschap toevoegen

De laatste stap is de persoonlijke boodschap aan de binnenkant, waar we echt even de tijd voor nemen. Maak eerst een kladje als het een uitgebreidere boodschap is. Zo kun je er nog over nadenken, of het aanpassen. Het is per slot van rekening iets heel persoonlijks en je wilt dat dat echt goed binnenkomt bij de ontvanger. Geeft je ook mooi de tijd om de lijm goed te laten drogen.

Iets anders maken?

Wil je geen knopen op je kaart, maar juist iets anders? We hebben ook een kaart uitgeprobeerd met goud-witte rietjes, die een kerstboom vormen. Best goed gelukt vinden we zelf! Maar nogmaals, het is inspiratie en geen must. Het leukste aan zelf de kerstkaartjes maken is dat je ook helemaal zelf kunt bepalen wat je doet. Ga gewoon naar de dichtstbijzijnde winkel en laat je inspireren. Het vanzelf begint te borrelen bij het zien van alle spullen!

Dit vind je misschien ook leuk