Koffie met… Jeltje van der Pol: “Iedereen kan er goed uitzien, ook als je minder te besteden hebt.”

Jeltje van der Pol is mode-influencer met een groot Instagram account. Je kent haar van Koffietijd en nu zit ze ook bij Zin in Koffie. Tijd om kennis te maken.

Nog even een foto maken en nog een story plaatsen met een aankondiging dat ze op locatie aan het draaien is voor iets nieuws. Budgetstyliste Jeltje van der Pol weet heel goed hoe ze haar 170K volgers op Instagram in de loop moet houden over waar ze mee bezig is.

Voor Zin in Koffie is dat op bezoek gaan bij volgers die hun kast speciaal voor haar openen in ruil voor goede stylingtips. En dat slaat aan, want het is moeilijk kiezen uit de honderden aanmelding die we hiervoor ontvingen. En nu we wekelijks op pad zijn met haar zijn we ook wel benieuwd naar wie Jeltje precies is en hoe haar leven als mode-influencer eruit ziet?

Tijd dus voor een kop koffie. Even niet al die drukte van een opname, maar gewoon lekker zitten en horen wat haar bezighoudt. En dan beginnen we altijd met de vraag: “Waar heb jij nu eigenlijk de meeste zin in?” Daar hoeft Jeltje niet lang over na te denken: “De kerstperiode, lekker knus met familie en vrienden bij elkaar, al die gezellige liedjes en heerlijk eten, ik geniet ervan!”

Voor de mensen die jou nog niet kennen, vertel eens wat over jezelf

“Ik ben Jeltje van der Pol en ik heb onlangs de magische leeftijd van 40 bereikt. Ik heb 20 jaar lang als stylist en modeontwerper gewerkt bij verschillende Nederlandse modemerken. Hier ontwierp ik voornamelijk plussize kleding. En daarbij vroeg ik me altijd af: wat hebben deze vrouwen te besteden? Ik realiseerde me dat er online zo weinig te vinden is dat gehoor geeft aan budgetvriendelijke mode items. 

“Op social media zie je kleding voorbij komen die helemaal niet te betalen is voor de gemiddelde Nederlander. Vanuit die gedachte ben ik vijf jaar geleden zelf begonnen met het geven van budgetvriendelijke tips op mijn Instagram account. Hier laat ik dagelijks zien welke leuke items ik tegenkom, geef ik mode en beautytips en laat ik zien wat de laatste trends zijn. Want iedereen kan er goed uitzien, ook als je minder te besteden hebt.”

Iedereen kan er goed uitzien, ook als je minder te besteden hebt. En je goed voelen in je outfit, dat gun ik iedereen!

Als je jezelf zou moeten omschrijven aan de hand van drie kledingstukken, welke zouden dit zijn? 

“Dat is sowieso een goede jeans. Ik houd zelf van casual maar wel een tikkie stoer. Een jeans kan altijd, past overal bij, zit lekker en doet niet moeilijk. Dat ben ik ook. Daarnaast, sneakers, lekker stoer en sportief. Daar identificeer ik mezelf ook echt mee, gewoon lekker nuchter en doen wat goed voelt. 

“Het komt ook omdat ik altijd op pad ben, veel loop, dus een goed paar sneakers is onmisbaar voor mij. En het derde item, past eigenlijk bij bovenstaande, moet een blazer zijn. Ook omdat dit altijd kan, het is lekker casual maar ook vrouwelijk. Een blazer maakt je outfit af, het geeft net even dat beetje extra. Ik denk dat deze items mij wel goed omschrijven.”

Heb je een bepaalde missie? 

“Toen ik mijn Instagram account begon was mijn missie echt het doorbreken van het taboe op betaalbare mode. Dat is gelukt, durf ik wel te zeggen. Nu wil ik mijn platform vooral laten groeien om nog meer vrouwen te helpen en inspireren. Dat vrouwen denken: “ik wil er leuk uitzien, ook met een maatje meer, voor een vriendelijk budget” dan moet ik bij Jeltje zijn! Want je goed voelen in je outfit, gun ik iedereen!”

Wie of wat inspireert jou? 

“Eigenlijk alles! Ik scroll heel Instagram en TikTok af op zoek naar dingen die ik leuk vind en items die opvallen. De internationale fashionweeks zijn natuurlijk ook iets dat ik volg, en de bladen Vogue en Elle, om te kijken wat er speelt en waar mensen op aan gaan. Zelf struin ik ook gewoon graag de winkels af, grote ketens maar ook boetiekjes en vintage winkels. Op deze manier haal ik eigenlijk overal een beetje inspiratie vandaan.” 

Absolute must, een tijdloos item waarbij je denkt: als ik dit aantrek dan voel ik me on top of the world

Welk kledingstuk moet iedere vrouw van 45+ in haar kast hebben hangen volgens jou? En welke absoluut niet?

“Een absolute must voor iedere vrouw is een tijdloos item waarbij je denkt: als ik dit aantrek dan voel ik me on top of the world. Dit kan een pak, een jurk of een mooie blazer zijn. En ik raad aan, zo’n item mag echt een investering zijn. Heb je namelijk ineens een belangrijke vergadering, een event of etentje dan heb je altijd iets wat je aan kunt trekken en kom je niet in de verleiding om nog snel iets voor dat ene moment aan te schaffen. 

“Iets wat daarnaast absoluut niet in je kast kan hangen, dat vind ik lastig. Ik zeg altijd: draag waar jij je lekker in voelt, wat dat ook is. Laat je niet tegenhouden door wat anderen vinden, draag wat je wilt. Nu vind ik wel dat je goed moet opletten of een kledingstuk mooi afkleedt. Zelf houd ik niet van kleding die te strak zit, waar je ‘alles’ in ziet en het onflatteus wordt. Dat is meer dat ik wil meegeven. Draag wat je wilt, maar zorg wel dat het bij jouw lichaamsvorm past.”

Ben jij een shopaholic?

“Niet meer! Ik kom wel vaak in de verleiding, maar ik ben steeds bewuster bezig om niet te veel kleding in mijn kast te hebben hangen. Waar ik me vroeger kon vergrijpen aan een speciaal topje voor een feestje, investeer ik nu liever in een paar goede jeans en jasjes: items die ik dagelijks draag. 

“Ik vind het zonde als er dingen in je kast liggen die je eigenlijk niet aan doet. Doordat ik er steeds beter achterkom wat bij mij past en wie ik ben, hoef ik ook niet te blijven kopen, kopen, kopen. Dit ervaar ik ook echt als rust in mijn hoofd, ik hoef niet een uur voor de kast te staan in de ochtend en te tobben wat ik aan ga doen. En nog een voordeel, als ik wel ga shoppen en ik denk “dit ben ik niet” dan koop ik het ook niet.”

Als we het hebben over de 45+ vrouw, waar lopen de meeste vrouwen dan tegenaan als het gaat om hun kleding/uiterlijk? 

“Deze vrouwen staan midden in het leven, hebben een druk bestaan, moeten veel ballen hoog houden en hebben maar weinig tijd voor zichzelf. Wat betekent, dat er ook weinig tijd is om eindeloze shopsessies te doen. Vaak kiezen vrouwen dan voor de makkelijke en betrouwbare keuze omdat ze niet goed weten wat er echt bij hun past. 

“Mijn tip: neem ieder seizoen echt even de tijd om je kast uit te zoeken, structureel door je kleding te gaan en te zoeken naar je eigen stijl: wat voelt goed, wat past bij mij. Als je weet wat je mooi én fijn vindt, dan maakt het de zoektocht naar nieuwe kleding vaak ook een stuk makkelijker. En je hoeft echt niet met alle trends en hypes mee te gaan.”

Het 1 op 1 advies geven aan vrouwen thuis is zo ontzettend leuk. Je leert iemand, aan de hand van de kleding in haar kast, heel snel kennen.

Wat gaan we deze winter zien?

“Heel veel gilets! Vooral van teddystof, dat is iets waar we deze winter niet omheen kunnen. Qua kleur zie je ook dat grijs terug is van weggeweest. Deze kleur hebben we een tijd lang niet zien hangen maar is er nu in veel verschillende tinten. Hierbij is metallic een trend deze winter. Het lekkere hiervan is, dat het overal bij past. Het clasht eigenlijk nooit en het geeft je outfit vaak echt iets extra’s, op een makkelijke manier.”

Wat kunnen bezoekers verwachten van jou bij Zin in Koffie?

“Ik hoop nog veel meer in de kast te duiken bij vrouwen thuis. Het 1 op 1 advies geven aan vrouwen thuis is zo ontzettend leuk. Je leert iemand, aan de hand van de kleding in haar kast, heel snel kennen. Vaak kan ik met een paar tips iemand echt verder helpen. Daar word ik blij van!

“Wanneer ik iemand, door het maken van nieuwe combinaties of het toevoegen van een paar nieuwe basisitems in de kast, goed kan laten voelen dan is mijn dag geslaagd. En natuurlijk houd ik jullie op de hoogte van de laatste trends, zodat iedere vrouw er trendy bij kan lopen zonder dat het te veel moeite (en geld!) kost.”

Bekijk hieronder de kast van Claudia

Dit vind je misschien ook leuk
Franse tuinman
Lees verder

De Franse tuinman

In Frankrijk heeft Asjha een tuinman om te helpen bij het tuinieren. Maar hij is meer dan alleen een tuinman. De beste man kan ook zingen als een engel.