Zonder stoofperen is de kerst voor mij niet compleet. Ze doen mij denken aan mijn familie die aan een lange tafel zit, met de stoofpeertjes van oma.
Zij kan er ondertussen niet meer van genieten, maar gelukkig hebben mijn tantes het stokje overgenomen, waardoor ze toch elke kerst op tafel staan. Het leuke aan stoofperen is dat ze heel veelzijdig zijn! Je kunt ze als onderdeel van het hoofdgerecht eten, maar ook verwerken in je favoriete desserts.
EXTRA TIP: Ook is dit recept makkelijk alcoholvrij te maken door de wijn te vervangen voor bessensap en water. Proef dan even goed of je nog extra suiker toe wilt voegen!
Stoofperen maken
Stoofperen horen bij de winter én bij de kerst. En dit recept is zoals ze traditioneel gemaakt worden.
Voorbereiding 0 minuten min
Bereiding 2 uur uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 2 kilo stoofperen (Gieser Wildeman)
- 1 fles rode wijn of bessensap
- 4 el bruine basterdsuiker
- 1 kaneelstokje
- 1 stuk steranijs
- 2 kruidnagels
- 1 tl maïzena
Bereiding
- Schil de peren met een dunschiller, maar laat het stokje eraan zitten.
- Voeg de stoofpeertjes toe aan een pan en voeg de wijn, suiker, kaneel, steranijs en kruidnagel toe. Staan de peertjes nog niet helemaal onder de wijn? Voeg dan water toe tot ze helemaal onder staan. Breng de pan aan de kook.
- Draai het vuur naar laag zodra de wijn kookt, en laat 2,5 uur pruttelen tot de peren zacht zijn. Laat de peren afkoelen in de wijnsiroop.
- Ben je een liefhebber van een dikkere saus? Meng dan de maïzena met een eetlepel water en roer door de wijnsiroop. Breng de wijnsiroop daarna al roerend aan de kook.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.