Opgeklopte beurre noisette voor de vrijdagmiddagborrel

Klinkt heel fancy ‘beurre noisette’, maar het is Frans voor bruine boter. Plus het is waanzinnig lekker, voor bijvoorbeeld die vrijdagmiddagborrel straks.

Beurre noisette is een vorm van bruine boter, die perfect is voor onze vrijdagmiddagborrel vandaag!

Door de boter voor een langere tijd te verhitten, krijgt deze een nootachtige smaak en een diepe bruine kleur. En door deze vervolgens op te kloppen wordt het heel luchtig en zacht, waardoor het heel smeerbaar wordt. Serveer het met een goed zuurdesembrood of baguette en met heerlijk knisperend zeezout en je hebt een voorgerecht of borrelhapje dat geserveerd kan worden in een restaurant.

Je vrijdagmiddagborrel is nooit meer hetzelfde

Dit is een basisrecept, maar je kunt hier heel eenvoudig mee variëren. Het is bijvoorbeeld lekker om 25 ml sojasaus toe te voegen, of 50 gram donkere Japanse misopasta voor een echte umamibom. Natuurlijk werkt geroosterde knoflook als geen andere voor een wat klassiekere smaak. 

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter van goede kwaliteit
  • 200 gram ijsblokjes
  • maldonzout 

Benodigdheden:

  • handmixer of garde

Bereiding

Plaats een steelpan op laag vuur en voeg de boter toe. Laat de boter smelten en wacht tot deze begint te borrelen. Blijf de boter zachtjes roeren om te voorkomen dat deze aanbrandt. Na een paar minuten zal de boter beginnen te schuimen. Ga lekker door met roeren!

Na een aantal minuten begint de boter van kleur te veranderen. Als eerste wordt deze goudbruin, daarna krijgt het een diepe nootachtige kleur. Blijf de deeltjes op de bodem van de pan goed in de gaten houden, deze moeten bruin zijn, niet zwart. Haal de pan direct van het vuur als je denkt dat de boter nog nét iets donkerder kan en het een nootachtige geur afgeeft. Hiermee voorkom je dat de boter verbrandt, dit duurt ongeveer 5-10 minuten. 

Vul een grote kom met water en de ijsblokjes en giet de boter in een kom die je in het ijswater kan zetten. Zet de kommen in elkaar, en begin met het klutsen om de boter luchtig te maken. Als de boter begint af te koelen en dikker wordt, haal de schaal dan van het ijswater en ga door met kloppen. Je kan hem altijd nog even terugzetten. Ga door met kloppen tot de boter een mooie, romige structuur heeft en lichtbruin is gekleurd. 

Schep de boter op een bordje of schaaltje. Bestrooi met zeezout en eet met een vers gebakken brood.

Dit vind je misschien ook leuk
Omeletrolletjes met zpinazievulling
Lees verder

Omeletrolletjes met spinazievulling

Af en toe een vegetarisch recept is perfect ter afwisseling. Deze omeletrolletjes met spinazievulling kun je maken als ontbijt, lunch of zelfs avondeten!
Spaghetti aglio e oglio
Lees verder

Snelle spaghetti aglio e oglio

Soms heb je gewoon zin in iets snels én iets lekkers. De Italianen hebben daar natuurlijk wat op gevonden: een spaghetti aglio e oglio.