Dit pasta recept wordt op Sicilië pasta con le sarde genoemd. En als je weleens op het eiland geweest bent moet je dit hebben gegeten!
Deze pasta met sardientjes en venkel wordt gezien als een van de eerste ‘Mare e Monti’-gerechten uit de Italiaanse keuken. Deze term wordt in Italië gebruikt voor gerechten die elementen uit de zee én van het land combineren, wat voor smaakvolle en bijzondere recepten zorgt. Tegenwoordig wordt het meer gebruikt voor de combinatie van vis of zeevruchten met paddenstoelen en vlees.
Wat dit gerecht zo speciaal maakt, zijn de Arabische invloeden: rozijnen, pijnboompitten en saffraan. Hierdoor voelt het echt als een gerecht gecombineerd met de beste smaken uit het hele Middellandse zeegebied.
Op Sicilië maken ze deze pasta alleen met het loof van de venkel, omdat deze een heel sterke anijssmaak afgeeft. In de supermarkt zijn venkelknollen met veel loof moeilijk te vinden; dit halen ze er vaak al af voor ze in de schappen liggen. Op de markt heb je wél een goede kans om knollen met veel loof te vinden. Zie je deze liggen? Neem ze mee! En heb je venkel over, maak dan eens deze salade.
Siciliaans pasta recept met venkel en sardines (pasta con le sarde)
Ingrediënten
- 400 gram bucatini
- 1 ui
- 5 ansjovisfilets in olie
- 1 venkelknol
- 500 gram verse sardinefilets
- 40 gram rozijnen
- 50 gram pijnboompitten
- 1 plukje saffraan
- 1 ijsblokje
- 50 gram panko
Bereiding
- Begin met het voorbereiden van de ingrediënten. Schaaf de venkel in dunne plakjes met een dunschiller of mandoline. Snipper de ui, wel de rozijnen in een kommetje met water en maal de saffraan fijn met een vijzel. Schep de saffraan in een klein kommetje en leg het ijsblokje op de saffraan. Laat smelten zodat er een mooie, diepgele kleur ontstaat. Snijd als laatste de filets van de sardines in behapbare stukken.
- Verhit ondertussen een grote koekenpan op middelhoog vuur met een flinke scheut olijfolie. Voeg de ui en de ansjovis toe, en bak 5 minuten tot de ui begint te verkleuren en de ansjovis is opgelost. Voeg de venkel toe en bak mee tot deze zacht begint te worden.
- Verhit ondertussen een kleine koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Voeg de panko toe en bak tot deze goudgeel is gekleurd. Breng op smaak met een snuf zout.
- Breng een grote pan met water aan de kook. Breng het water op smaak met zout en kook de bucatini al dente volgens de verpakking.
- Voeg de sardines toe samen met een scheutje water en de saffraan. Bak mee tot de sardines uit elkaar beginnen te vallen. Voeg de rozijnen en pijnboompitten toe en laat 5 minuten sudderen, voeg eventueel nog een scheutje water toe, zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de bucatini toe aan de koekenpan en hussel de pasta door de saus heen. Voeg een scheut pastawater toe en blijf husselen tot er een mooie glanzende saus ontstaat.
- Schep de pasta op een bord en garneer met de gebakken panko.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.