Orecchiette pasta met nduja, prei en stracciatella

Nduja was tot voor kort niet algemeen bekend, maar tegenwoordig is het in vrijwel iedere supermarkt te krijgen. Het is een pittige Italiaanse worstsoort.

Terwijl je nduja ook heerlijk op brood kunt eten, is het ook geweldig in een pasta. Vooral orecchiette pasta is heel geschikt, omdat het kleine schelpjes zijn die de saus heerlijk vasthouden.

Heb je weleens orecchiette geprobeerd? Deze Zuid-Italiaanse pastasoort gaat enorm goed samen met groenten of ingrediënten zoals nduja. Orecchiette wordt soms lieflijk “pasta delle donne” genoemd, wat “vrouwenpasta” betekent, omdat veel vrouwen in de streek Puglia deze pasta met de hand maken op straat. Wij maken het vandaag dus met die pittige nduja, romige stracciatella en prei. 

Ingrediënten

  • 400 gram orecchiette pasta
  • 3 preien, in ringen gesneden
  • 4 tenen knoflook
  • 3 el nduja
  • 100 ml witte wijn
  • 1 citroen, zest
  • 150 gram pecorino kaas
  • 250 gram babyspinazie
  • 200 gram stracciatella

Bereiding

Breng een grote pan met water aan de kook voor de pasta. Zout het water naar smaak zodra het water kookt. Voeg de orecchiette toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze al dente zijn.

Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Voeg de prei toe zodra de pan heet is en bak voor ongeveer 5 minuten tot de prei zacht is. Voeg de knoflook toe en bak een minuut mee. 

Voeg de nduja toe aan de pan en bak een minuut mee totdat deze is gesmolten. Giet de witte wijn in de pan en breng aan de kook, geef even de tijd om de alcohol te laten verdampen en rasp de citroen over de ndujasaus. Kookt het te veel in? voeg dan een scheut pastawater toe. 

Zodra de orecchiette al dente is voeg je deze toe aan de saus, samen met de pecorino en een scheutje pastawater. Voeg hand voor hand de spinazie toe en roer goed door tot deze is geslonken. 

Serveer de orecchiette op een bord met de stracciatella eroverheen. Maak af met een scheutje olijfolie, zout en peper.

Blus de pan af met de witte wijn en laat sudderen tot de wijn met de helft is verminderd.

Dit vind je misschien ook leuk
Griesmeelpudding met rode vruchtensaus
Lees verder

Griesmeelpudding met rode vruchtensaus

Griesmeelpudding is een Hollandse favoriet die nooit verveelt. Vooral niet met zo’n frisse rode vruchtensaus. En surprise, het is hartstikke makkelijk te maken!
Kip tikka masala recept
Lees verder

Kip tikka masala met rijst

Heb je dit weekend zin in iets anders dan groente, vlees en aardappelen? Dit Indiase kip tikka masala recept is het perfecte recept om je honger te stillen.
Clafoutis recept met bramen
Lees verder

Clafoutis recept met bramen

Het basis clafoutis recept wat iedereen kent is met kersen. Maar als er geen kers te krijgen is, is een clafoutis met bramen ook overheerlijk!